Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Σ’ έναν πλανήτη όπου δεσπόζουν η βία και η εκδίκηση, σ’ έναν γαλαξία όπου κάποιοι ευνοούνται από τη μοίρα, όλοι αναπτύσσουν ένα χάρισμα ρεύματος, μια μοναδική δύναμη που μπορεί να διαμορφώσει το μέλλον. Ενώ οι περισσότεροι επωφελούνται από αυτό το χάρισμα, o Άκος και η Σάιρα παραμένουν ευάλωτοι στον έλεγχο των άλλων. Μπορούν, άραγε, να απαιτήσουν πίσω τη μοίρα και τη ζωή τους και να αποκαταστήσουν την ισορροπία των δυνάμεων σ’ αυτόν τον κόσμο;
Η Σάιρα είναι αδερφή ενός βίαιου τυράννου που κυβερνάει τον λαό των Σοτέτ. Το χάρισμα ρεύματος της Σάιρα της δίνει πόνο και δύναμη – κάτι που εκμεταλλεύεται ο αδερφός της χρησιμοποιώντας τη για να βασανίζει τους εχθρούς του. Αλλά η Σάιρα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια λεπίδα στο χέρι του αδερφού της: είναι αποφασιστική, γρήγορη και πολύ πιο έξυπνη απ’ όσο νομίζει εκείνος.
Ο Άκος προέρχεται από το ειρηνικό έθνος των Θούβε και η πίστη του στην οικογένειά του είναι απεριόριστη. Παρόλο που προστατεύεται από το ασυνήθιστο χάρισμά του, όταν συλλαμβάνεται μαζί με τον αδερφό του από τον εχθρικό στρατό των Σοτέτ, είναι αποφασισμένος να τον σώσει με κάθε τίμημα. Όταν ο Άκος εισβάλλει στον κόσμο της Σάιρα, η εχθρότητα ανάμεσα στους δύο λαούς και στις οικογένειες φαίνεται απροσπέλαστη. Πρέπει να αποφασίσουν αν θα βοηθήσουν ο ένας τον άλλο για να επιβιώσουν ή θα καταστραφούν. 

Προσωπική άποψη:
Νιώθω άβολα, εξαιρετικά άβολα, αυτή τη στιγμή! Σας έχει τύχει ποτέ ν' αγαπάτε έναν συγγραφέα πάρα πολύ, να έχετε λατρέψει κάποιο έργο του, να περιμένετε με τρελή αγωνία το επόμενο βιβλίο του, να έχει πολύ υψηλές απαιτήσεις και τη σιγουριά πως θα το απολαύσετε και, τελικά, όταν αυτό φτάνει στα χέρια σας, να μην είναι αυτό που περιμένατε; Ε, ακριβώς αυτό μου συνέβη με το "Χάραξε το σημάδι" της Veronica Roth, της συγγραφέως που υπογράφει την εξαιρετική τριλογία της "Απόκλισης", η οποία απείχε τέσσερα ολόκληρα χρόνια από τα λογοτεχνικά δρώμενα, πιθανότατα επειδή είχε ρίξει το βάρος της στην κινηματογραφική μεταφορά της προαναφερόμενης τριλογίας, μια υπόθεση που όλοι γνωρίζουμε πως δεν πήγε και τόσο καλά. Λοιπόν, το βιβλίο αυτό βρίσκεται στα χέρια μου και δεν ήταν ακριβώς αυτό που περίμενα.

Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα μακρινό πλανήτη όπου οι άνθρωποι αναπτύσσουν μοναδικές δυνάμεις, γνωστές ως χάρισμα του ρεύματος. Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν το χάρισμά τους χρήσιμο, αλλά σε μερικούς ανθρώπους -όπως η Σάιρα και ο Άκος- το χάρισμα αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από ένα βάρος, αλλά κι ένα μέσο που κάποιοι άλλοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν απώτερους σκοπούς. Ο αδερφός της Σάιρα, και κυβερνήτης του πλανήτη Σοτέτ, χρησιμοποιεί τη δύναμή της για να βασανίσει τους εχθρούς του. Ο Άκος, από την άλλη, που κατάγεται από τον ευγενή λαό των Θούβε, θα κληθεί να προστατέψει τον αδερφό του, με τη βοήθεια του ιδιαίτερου χαρίσματός του, όταν οι δυο τους θα συλληφθούν από τον εχθρικό λαό των Σότετ, ακόμα κι αν αυτό του στοιχίσει. Σ' έναν κόσμο που κυριαρχεί η βιαιότητα και η αγριότητα, η Σάιρα και ο Άκος καλούνται να διεκδικήσουν την επιλογή της μοίρας τους. Θα τα καταφέρουν;

Αν κάτι έκανε την "Απόκλιση" να ξεχωρίζει, αυτό ήταν ο γρήγορος και έντονος ρυθμός της αφήγησης, κάτι που δεν συμβαίνει στο "Χάραξε το σημάδι". Τα πάντα κυλάνε εξαιρετικά αργά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πιάνουμε τον εαυτό μας να βαριέται συχνά πυκνά, και να συνεχίζει την ανάγνωση ως μια διεκπεραιωτική διαδικασία και όχι ως ανάγκη να ανακαλύψουμε τι θα συμβεί παρακάτω. Η ροή της αφήγησης δεν διατηρεί έναν σταθερό ρυθμό, ενώ η ίδια η ιστορία έχει πολλές μαύρε τρύπες, γεγονός που μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν ήταν πρόθεση της Roth ν' αποκρύψει ορισμένα στοιχεία προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει και να τα αξιοποιήσει στο μέλλον, ή αν απλά δεν μπήκε στη διαδικασία να δουλέψει λίγο παραπάνω την πλοκή της ιστορίας της, έτσι ώστε να μας προσφέρει αυτό που πραγματικά αξίζαμε έπειτα από τόση αναμονή μα κυρίως, έπειτα από τόση αγάπη που της δώσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Και περνάμε στους χαρακτήρες, ένα ακόμα μελανό σημείο αυτής της υπόθεσης. Ούτε η Σάιρα ούτε ο Άκος έχουν αυτό το κάτι που θα σε κάνει να δεθείς, πόσο μάλλον να ταυτιστείς, μαζί τους, αν και η πρώτη κερδίζει έναντι του δεύτερου στα σημεία. Σ' έναν κόσμο όπου τα πάντα λειτουργούν με αγριότητα και βιαιότητα, θα περίμενε κανείς, τουλάχιστον οι πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες, να διαθέτουν μεγαλύτερη δυναμική και πιο ισχυρές προσωπικότητες. Τα ψυχογραφήματα των ηρώων, είτε μιλάμε για πρώτους είτε για δεύτερους ρόλους, δεν είναι ιδιαίτερα δουλεμένα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μην φαντάζουν τόσο ρεαλιστικοί και ανθρώπινοι. Επιπλέον, όλο αυτό το θέμα με τον πόνο και πως αυτός μπορεί να λειτουργήσει θετικά, ως δύναμη και όπλο, είναι κάπως ενοχλητικό, ειδικά ως προς τη βάση που αυτό τοποθετείται μέσα στην ιστορία.

Αυτό που δεν έχει το συγκεκριμένο βιβλίο, είναι το στοιχείο της συνοχής. Δεν υπάρχει συνοχή στην αφήγηση, στις εξελίξεις, στην δομή του σύμπαντος μέσα στο οποίο η Roth έχει τοποθετήσει τους ήρωές της, στους χαρακτήρες και στις πράξεις τους. Η ιδέα του φουτουριστικού αυτού κόσμου έχει ενδιαφέρον ως σύλληψη ιδέας, αλλά η ανάπτυξή της απέχει κατά πολύ από το να είναι ιδανική. Μοιάζει να στερείται ταυτότητας, αφού τα γεγονότα αυτά θα μπορούσαν να λαμβάνουν χώρα οπουδήποτε, ακόμα και στο Μπρούκλιν, και όχι σε κάποιο μακρινό πλανήτη με ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Όλα αυτά, βέβαια, δε σημαίνουν πως δεν θα διαβάσω τα επόμενα βιβλία της σειρά αλλά ειλικρινά, ελπίζω η Roth να επανέλθει με κάτι κατά πολύ καλύτερο απ' αυτό που μας έδωσε αυτή τη φορά, θυμίζοντάς μας κάτι από την συγγραφέα που αγαπήσαμε και δοξάσαμε την προηγούμενη πενταετία. Κι αν είναι άδικο να συγκρίνω την προηγούμενη δουλειά της με την συγκεκριμένη, ίσως θα έπρεπε η ίδια να σκεφτεί -και να προβληματιστεί επ' αυτού- τι έχει κάνει λάθος.
Βαθμολογία 6/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Veronica Roth
Μεταφραστής: Τριαδά Πηνελόπη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 512
ISBN: 978-618-01-1836-0