Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Πενέλοπε Φέδερινγκτον είναι ερωτευμένη με τον Κόλιν Μπρίτζερτον, τον αδελφό της καλύτερής της φίλης, και έχει περάσει τη μισή ζωή της παρακολουθώντας τον από απόσταση. Πιστεύει ότι γνωρίζει τα πάντα για εκείνον, ώσπου ανακαλύπτει ένα βαθιά κρυμμένο μυστικό και φοβάται ότι τελικά δεν τον γνωρίζει καθόλου.
Ο Κόλιν Μπρίτζερτον έχει κουραστεί να τον θεωρούν αποκλειστικά έναν ανεγκέφαλο γόη και να ασχολούνται όλοι με τη λαίδη Γουίσλνταουν, την περίφημη συγγραφέα της σκανδαλοθηρικής φυλλάδας, η οποία ούτε ένα φύλλο δεν εκδίδει χωρίς να τον αναφέρει στην πρώτη σελίδα. Όταν όμως ο Κόλιν επιστρέφει στο Λονδίνο από ένα ταξίδι στο εξωτερικό, ανακαλύπτει ότι η Πενέλοπε Φέδερινγκτον, το κορίτσι που στοιχειώνει τα όνειρά του, έχει τα δικά της ανομολόγητα μυστικά.
Τίποτε στη ζωή του δεν είναι πια ίδιο… Ο απατηλός εργένης έρχεται αντιμέτωπος με ένα μεγάλο δίλημμα: το κορίτσι αυτό θα απειλήσει το πεπρωμένο του ή μήπως είναι η υπόσχεση για ένα αίσιο τέλος;

Προσωπική άποψη:
Το 4ο βιβλίο της σειράς "Bridgertons" βρίσκεται στα χέρια μας, και όπως ήταν αναμενόμενο, δεν μπορούσε να μείνει ασχολίαστο. Και τι κι αν η εν λόγω σειρά των εκδόσεων Elxis, με την υπογραφή της Julia Quinn, δεν είναι η αγαπημένη μου απ' όσες έχουν εκδώσει μέχρι στιγμής, δεν μπορώ ν' αρνηθώ το γεγονός πως νιώθω ευχάριστα, κάθε φορά, διαβάζοντας τις ερωτικές περιπέτειες των νέων της ηρώων. Μέχρι στιγμής, το βιβλίο που έχω ξεχωρίσει στην καρδιά μου, δεν είναι άλλο από την "Παραμυθένια πρόταση", όμως "Ο ρομαντικός κύριος Μπρίτζερτον" έχει κάτι τόσο τρυφερό κι ευαίσθητο, που θα ήταν αδύνατον να με αφήσει ασυγκίνητη. Είναι από τα βιβλία εκείνα που προσεγγίζουν τον έρωτα με μια ματιά πιο τρυφερή, πιο απλή, πιο παιδιάστικη, κάτι που την καθιστά πιο αληθινή και άδολη. Και σε μια σύγχρονη πραγματικότητα, αυτά είναι στοιχεία που λείπουν από τον έρωτα και σου προκαλούν μια γλυκιά νοσταλγία.

Η Πενέλοπε, λοιπόν, είναι κρυφά ερωτευμένη με τον αδερφό της καλύτερής της φίλης, τον Κόλιν Μπρίτζερτον, στον οποίο δεν έχει τολμήσει να εκμυστηρευτεί το πως νιώθει, παρακολουθώντας τον πάντοτε από μακριά, γεγονός που την κάνει να πιστεύει πως γνωρίζει τα πάντα για εκείνον. Μέχρι τη στιγμή, τουλάχιστον, που θ' ανακαλύψει κάτι που θ' ανατρέψει την πεποίθησή της αυτή. Ο Κόλιν, από την άλλη, ζει με το στίγμα του ανεγκέφαλου γόη, κάτι που φροντίζει να ενισχύει μια σκανδαλοθηρική φυλλάδα που δεν χάνει ευκαιρία να τον θέσει στο στόχαστρό της, γεγονός που έχει αρχίσει να τον κουράζει, με τον ίδιο να νιώθει την ανάγκη να βγάλει την ταμπέλα αυτή από πάνω του. Όμως ο Κόλιν έχει ένα μυστικό, που δεν είναι άλλο από την επιθυμία που νιώθει για την Πενέλοπε, η οποία στοιχειώνει τα όνειρά του. Τι θα συμβεί, όμως, όταν ανακαλύψει πως το κορίτσι αυτό κρύβει μυστικά που δεν θα φανταζόταν ποτέ; Άραγε, μπορεί να γίνει η γυναίκα της ζωής του, που θα τον βγάλει από την προσωπική του κόλαση, ή θα τον βυθίσει ακόμα βαθύτερα σε αυτήν;

Αν εξαιρέσουμε το γεγονός πως η συγγραφέας αφιερώνει υπερβολικά πολύ χρόνο στο όλο θέμα με την σκανδαλοθηρική φυλλάδα και την ταυτότητα της υπογράφουσας των κειμένων που αφορούν τον Κόλιν και τη ζωή του, η ιστορία κυλάει αρμονικά και σε ευχάριστο κλίμα, παρασύροντάς μας σε μια αφήγηση γεμάτη τρυφερές και κωμικές -όχι γελοίες- στιγμές, που μας θυμίζουν κάτι από την αγνότητα των πρώτων μας ερώτων, τότε που όλα μάς ήταν άγνωστα και τα συναισθήματα αυτά ένα ανεξερεύνητο πεδίο. Μα πάνω απ' όλα, είναι μια ιστορία που μας κάνει να πιστέψουμε πως ναι, ίσως και να εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η άδολη αγάπη, που μπορεί να μην είναι εύκολο να την βρεις, αλλά αν το καταφέρεις πρέπει να την προστατεύσεις και να την αφήσεις να σε κατακτήσει, και όχι να προσπαθήσεις να την ερμηνεύσεις με λόγια ή να την εξηγήσεις.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Julia Quinn
Μεταφραστής: Ζεύκη Βιολέττα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 424
ISBN: 978-618-5229-26-9