Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Τετρακόσια χρόνια στο μέλλον, η Γη έχει επιστρέψει σε πρωτόγονη κατάσταση ύστερα από μια πυρηνική φωτιά που εξαφάνισε τον πολιτισμό και τη φύση. Αν και οι επιπτώσεις της ραδιενέργειας έχουν σταματήσει, για κάποιο άγνωστο λόγο, στον κόσμο γεννιούνται μόνο δίδυμα παιδιά. Σε κάθε ζεύγος, το ένα παιδί είναι Άλφα, σωματικά τέλειο από κάθε άποψη, και το άλλο Ωμέγα, και κουβαλάει το βάρος κάποιας παραμόρφωσης, μικρής ή μεγάλης. Με το Συμβούλιο να διοικεί μία κοινωνία που θυμίζει απαρτχάιντ, οι Ωμέγα σημαδεύονται σαν τα γελάδια και εξοστρακίζονται, ενώ οι Άλφα κρατούν τους λιγοστούς διαθέσιμους πόρους για τον εαυτό τους. Αν και διακηρύσσουν την ανωτερότητά τους και παρά τις προσπάθειές τους, οι Άλφα δεν μπορούν να ξεφύγουν από μια σκληρή πραγματικότητα: όταν πεθαίνει το ένα από τα δύο δίδυμα αδέλφια, αυτόματα πεθαίνει και το άλλο.
Η Κας αποτελεί μία σπάνια Ωμέγα, καθώς διαθέτει την κατάρα της ενόρασης. Την ώρα που ο δίδυμος αδελφός της, ο Ζακ, αποκτά εξουσία στο Συμβούλιο των Άλφα, εκείνη τολμά να ονειρεύεται το πιο επικίνδυνο όνειρο: την ισότητα. Επειδή τολμά να οραματίζεται έναν κόσμο όπου οι Άλφα και οι Ωμέγα ζουν αρμονικά ως ίσοι, τόσο το Συμβούλιο όσο και το κίνημα της Αντίστασης την έχουν βάλει στο στόχαστρο.

Προσωπική άποψη:
Η sci-fi λογοτεχνία δεν είναι από τις πλέον διαδεδομένες στη χώρα μας. Ο κόσμος μοιάζει να μην αντιλαμβάνεται πως το είδος μπορεί να υποστηρίξει κι άλλες ιστορίες, πέραν αυτών που μας σύστησε πριν κάποιες δεκαετίες ο Lucas -βλέπε "Πόλεμο των Άστρων"-, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως υπάρχουν ορισμένα πολύ καλά δείγματα. Ένα απ' αυτά έχει κυκλοφορήσει και στη χώρα μας, και δεν είναι άλλο από "Το κήρυγμα της φωτιάς", μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας με δυστοπικές πινελιές που, όμως, πάνω απ' όλα, έχει στο επίκεντρό της τους ανθρώπους και τους δεσμούς ανάμεσα σ' αυτούς, αλλά και το κατά πόσο αυτοί επηρεάζονται και καθορίζονται, σύμφωνα πάντα με πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Ποιες είναι αυτές στην προκειμένη περίπτωση; Θα το ανακαλύψετε στη συνέχεια.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, στον πλανήτη γη, ο οποίος, όμως, είναι πολύ διαφορετικός απ' όσο τον γνωρίζουμε σήμερα, αφού έχουν περάσει τετρακόσια χρόνια, ενώ στο μεσοδιάστημα, μια πυρηνική φωτιά εξαφάνισε σχεδόν τα πάντα, αναγκάζοντας την ανθρωπότητα να ξεκινήσει από την αρχή. Κι ενώ η ραδιενέργεια έχει σταματήσει το καταστροφικό της έργο, έχει αφήσει τα κατάλοιπά της, και ένα εξ αυτών είναι το ότι γεννιούνται μόνο δίδυμα παιδιά. Το ένα απ' αυτά, που ανήκει στους Άλφα, είναι το παιδί εκείνο που γεννιέται τέλειο απ' όλες τις απόψεις, ενώ το άλλο, που ανήκει στους Ωμέγα, γεννιέται με το βάρος κάποιας παραμόρφωσης, άλλες φορές μικρότερης κι άλλες μεγαλύτερης. Όμως, παρά τον κοινωνικό παραγκωνισμό των Ωμέγα, οι Άλφα δεν μπορούν ν' αρνηθούν την αλήθεια, που δεν είναι άλλη από το ότι, κατά βάθος, τους χρειάζονται, αφού αν πεθάνει ένας Ωμέγα πεθαίνει και ο δίδυμος αδερφός του. Δύο τέτοια αδέρφια είναι και η Κας με τον Ζακ, με την πρώτη να οραματίζεται έναν κόσμο όπου θα κυριαρχεί ισότητα, κάτι που την βάζει στο στόχαστρο τόσο του Συμβούλιο που ασκεί τον έλεγχο στα πάντα, όσο και της Αντίστασης που θέλει ν' ανατρέψει το υπάρχον καθεστώς.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για ένα καλογραμμένο βιβλίο, με ωραία δομημένους διαλόγους, ενώ το κείμενο σε βάζει κατευθείαν στην καρδιά της ιστορίας χωρίς φλυαρίες και περιττές αναφορές σε πράγματα τα οποία δεν σχετίζονται, με όποιον τρόπο, με την υπόθεση. Όπως προείπα, αν και θα το κατατάσσαμε στην επιστημονική φαντασία, εμπεριέχει στοιχεία δυστοπίας τα οποία αξιοποιούνται ιδιαίτερα καλά, περνώντας ανθρωπιστικά και κοινωνικοπολιτικά μηνύματα, που αν και τοποθετούνται σε μια πραγματικότητα εκατοντάδες χρόνια μακριά από το σήμερα, στην πραγματικότητα, αποτυπώνουν μια σύγχρονη παγκόσμια αλήθεια, αυτή του ρατσισμού, της περιθωριοποίησης, καθώς και του διαμοιρασμού της όποιας δύναμης κι εξουσίας ανάμεσα στους λίγους που, όμως, έχουν αυτοδιακυρηχθεί "εκλεκτοί" χωρίς στ' αλήθεια να έχουν τα φόντα ή τις ικανότητες για κάτι τέτοιο.

Ο διαχωρισμός ανάμεσα στους Άλφα και στους Ωμέγα είναι ξεκάθαρος και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρων ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται από την κοινωνία και το σύστημα οι δίδυμοι, οι οποίοι, αν και κατά μία έννοια είναι οντότητες με κοινά χαρακτηριστικά, σταμπάρονται από μια συγκεκριμένη ταμπέλα που τους χωρίζει ταξικά και αξιοκρατικά. Φυσικά, τη μεγαλύτερη συμπάθεια από μέρους μας την κερδίζει η Κας, κάτι που νομίζω πως ισχύει και για τα δύο φύλα των αναγνωστών, αφού ο αγώνας της είναι ταξικός και ανθρωπιστικός, και σε καμία περίπτωση φεμινιστικός, με την ίδια να ζητά ν' αναγνωριστεί η αξία, όχι του φύλου της, αλλά του κοινωνικού συνόλου του οποίου είναι εκπρόσωπος και η ίδια. Βέβαια, στο σημείο αυτό, οφείλω να πω πως θα προτιμούσα η αφήγηση να είναι σε τρίτο πρόσωπο, ή να μοιράζεται ανάμεσα στα δύο αδέρφια, γιατί το ν' ακούγεται μόνο η φωνή της Κας, αποδυναμώνει σε κάποιο βαθμό την προσπάθειά της, αφού μοιάζει σαν η συγγραφέας να προσπαθεί να μας επιβάλλει το να την συμπαθήσουμε.

Το πρώτο μέρος της ιστορίας αυτής έχει δράση και αγωνία, η περιπέτεια, ειδικά από τα μισά του βιβλίου κι έπειτα, κινείται σε αρκετά υψηλά επίπεδα, καθιστώντας το βιβλίο ένα αξιοπρεπές ανάγνωσμα που μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον και μεγάλης μερίδας του κοινού. Ωστόσο, θα ήθελα, η συγγραφέας, να έχει αναπτύξει λίγο περισσότερο τον κόσμο τον οποίο περιγράφει. Ναι, γίνονται αναφορές σε αυτόν, ωστόσο, η εικόνα που παρουσιάζεται δεν είναι ξεκάθαρη, ούτε απόλυτα αντιπροσωπευτική ως προς το πως θα μπορούσε όντως ο κόσμος να ήταν. Με απλά λόγια, στερείται αναλυτικής περιγραφικότητας, και όταν μιλάμε για ένα βιβλίο φαντασίας, άσχετα με την υποκατηγορία που αυτό ανήκει, αυτό το στοιχείο δεν είναι επιλεκτικό, αλλά απαραίτητο. Παρ' όλα ταύτα, προκαλεί το ενδιαφέρον μας και στο μέλλον, έχουμε την ελπίδα πως θα μας αποκαλύψει περισσότερα και πως θα μας λύσει απορίες που, πιθανολογώ, εσκεμμένα μάς δημιούργησε.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Francesca Haig
Μεταφραστής: Καλοκύρης Αντώνης
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 464
ISBN: 978-618-03-0242-4