"Σ' άφησα" της Clare Mackintosh

Ήταν ένα τραγικό ατύχημα. Όλα έγιναν τόσο γρήγορα. Δεν θα μπορούσε να το αποτρέψει. Ή μήπως θα μπορούσε;
Σε κλάσματα του δευτερολέπτου ο κόσμος της Τζένα Γκρέι βυθίζεται στον εφιάλτη. Η μόνη της ελπίδα να βγει από αυτόν είναι να αφήσει τα πάντα πίσω της και να κάνει μια καινούργια αρχή. Θα εγκατασταθεί σε ένα απομονωμένο αγρόκτημα στην ακτή της Ουαλίας αλλά οι φόβοι, η θλίψη και οι αναμνήσεις της από εκείνη τη βάναυση νοεμβριάτικη νύχτα που της άλλαξε τη ζωή θα τη στοιχειώνουν. Σιγά σιγά η Τζένα βλέπει πως ίσως το μέλλον της να της επιφυλάσσει κάποιες ευτυχισμένες στιγμές αλλά το παρελθόν της δεν θα αργήσει να αναδυθεί οδηγώντας στη συντριβή…



"Βυζάντιο: Ένας άγνωστος κόσμος" του Jonathan Harris

Για πάνω από µια χιλιετία, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία κυριάρχησε µεταξύ Ανατολής και Δύσης και ηγήθηκε της µετάβασης στον σύγχρονο κόσµο. Ο Jonathan Harris, επιφανής ακαδηµαϊκός που ειδικεύεται στο Βυζάντιο, διηγείται τη συναρπαστική ιστορία της αυτοκρατορίας εστιάζοντας σε ιδιαίτερες ιστορικές φιγούρες, σηµαντικές δυναστείες και µοναδικές τοποθεσίες. Αξιοποιεί πλήθος πηγών και καλύπτει την κοινωνική, πολιτική, στρατιωτική, θρησκευτική και καλλιτεχνική ζωή του Βυζαντίου.
Με µεγάλη παραστατικότητα, ο Harris αναδεικνύει έναν πολιτισµό πλούσιο σε αντιθέσεις, που συνδυάζει την Ορθοδοξία µε τον παγανισµό και την κλασική ελληνική παιδεία µε τη ρωµαϊκή ισχύ. Υπό διαρκείς επιθέσεις από πολυάριθµους εχθρούς, το Βυζάντιο επιβίωσε για αιώνες και µάλιστα άνθισε χάρη στην ασυνήθιστη εξωτερική πολιτική του και χάρη στην τέχνη και την αρχιτεκτονική του, που ενστάλαξε στον λαό του µια βαθιά αίσθηση ταυτότητας.

"Γαλάζια φλέβα" του Ross Macdonald

Όταν ο ντετέκτιβ Λιου Άρτσερ καλείται από το πλούσιο ζεύγος Μπιμάγιερ να βρει έναν πίνακα που εκλάπη από το σπίτι τους, πιστεύει πως δεν θα αργήσει να λύσει το μυστήριο. Τα πράγματα, ως συνήθως όμως, δεν είναι τόσο απλά. Ο πίνακας είναι το γυμνό πορτρέτο μιας μοιραίας ξανθιάς και φέρει την υπογραφή ενός διάσημου ζωγράφου. Ξετυλίγοντας το κουβάρι της υπόθεσης, ο ντετέκτιβ θα βρεθεί στην έρημο της Αριζόνα, όπου ο αέρας της είναι καυτός, γεμάτος έρωτες και προδοσίες, θάνατο και τρέλα. Τα πτώματα αρχίζουν να συσσωρεύονται και ο Λιου Άρτσερ μοιάζει να είναι ο μόνος που μπορεί να αναγνωρίσει έναν δολοφόνο που κάνει τα εγκλήματά του έργα τέχνης.




"Η Ελλάδα του Όθωνα" του Edmond About

Ο γάλλος περιηγητής Εντμόντ Αμπού εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1851 και κατά τη διάρκεια της τετραετούς παραμονής του περιόδευσε σε όλη τη χώρα. Επιστρέφοντας στο Παρίσι, δημοσίευσε το βιβλίο του Grece Contemporaine στο οποίο σχολιάζει, με αρκετά επικριτικό πνεύμα, την πολιτική και κοινωνική κατάσταση της Ελλάδας εκείνη την περίοδο.
Πρόκειται για την κριτική ματιά ενός φιλέλληνα που δεν μπορεί παρά να εντοπίσει τα αντιφατικά στοιχεία της ελληνικής ταυτότητας, χωρίς να παραγνωρίζει τα επιτεύγματα αλλά και χωρίς να αγνοεί τα ελαττώματα. Ένα από τα πιο εμβληματικά έργα για την Ελλάδα του 19ου αιώνα, μία διεισδυτική παρουσίαση των δεινών που ταλανίζουν τη χώρα στη διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων, μέσα από τη ματιά ενός ξένου σχολιαστή.

"Τι σε απασχολεί;" της Molly Potter

Όλοι ανησυχούμε για διάφορα πράγματα και αυτό είναι φυσιολογικό! Τα παιδιά όμως χρειάζονται βοήθεια για να αναγνωρίσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματα που τους δημιουργούνται από διάφορες καταστάσεις: μπορεί να τσακωθούν με κάποιον φίλο τους ή να αρρωστήσουν, να δουν κάτι τρομακτικό στην τηλεόραση ή να αλλάξουν δασκάλα. Το βιβλίο αυτό τα βοηθάει να μάθουν να περιγράφουν τι είναι αυτό που τα δυσκολεύει και δίνει χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες τους προτού αυτές γίνουν υπερβολικά μεγάλες για να τις διαχειριστούν.
Διαβάστε το μαζί με το παιδί και βοηθήστε το να βρει τρόπους να αντιμετωπίζει τα σκαμπανεβάσματα της καθημερινής ζωής και να ξαναβρεί το χαμόγελό του.
- Ιδανικό εργαλείο για να συζητήσετε με το παιδί τι ακριβώς το απασχολεί και πώς αισθάνεται.
- Περιλαμβάνει γλωσσάρι συναισθημάτων με επεξηγήσεις και παραδείγματα.
- Δίνει στα παιδιά χρήσιμες συμβουλές για να μάθουν να αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες τους με πρακτικούς τρόπους.
- Περιλαμβάνει οδηγό για τους ενήλικες, ώστε να βοηθήσουν το παιδί να μιλήσει για τις ανησυχίες του.

"Εγώ, η μαμά και τα μυστήρια 6: Τα μυστικά του φάρου" της Lucia Vaccarino

Στο σπίτι της Λίντα και της Έμιλι Ράιτ, μαμά και κόρη βοηθάνε η μία την άλλη, γελάνε πολύ, κλαίνε λίγο, τρώνε λαχανικά (αλλά και μάφιν), λένε «ευχαριστώ», «παρακαλώ» και «λυπάμαι». Και λύνουν μυστηριώδεις υποθέσεις. Μαζί.
Η Έμιλι κι ο Τζέιμι συμμετέχουν σε μια εκδρομή στον φάρο Μπριμ, όμως λίγο προτού πάρουν τον δρόμο της επιστροφής ξεσπάει μια τρομερή καταιγίδα και η παρέα εγκλωβίζεται στο νησί. Στο μεταξύ, στην ευρύτερη περιοχή του Μπλόσομ Κρικ, η αστυνομία προειδοποιεί τον κόσμο ότι ένας επικίνδυνος δολοφόνος δραπέτευσε από τις φυλακές και εντοπίστηκε στο φέρι μποτ για το νησί του φάρου Μπριμ! Η Λίντα, για πρώτη φορά στα χρονικά, συμμαχεί με τον επιθεωρητή Μέλμπερι, σε μια προσπάθεια να βρουν έναν τρόπο να φτάσουν στο νησί παρά τη θύελλα, προκειμένου να σταματήσουν τον επικίνδυνο κακοποιό και να σώσουν την Έμιλι και τον Τζέιμι!

"Οδός των φίλων: Θέλω ένα σκυλάκι" της Sylvaine Jaoui

Ο Τιμ, η Μία, ο Σαμ, ο Έντζο και η Ρόουζ μένουν στην ίδια πολυκατοικία και είναι αχώριστοι φίλοι. Κάθε απόγευμα, υπό τη «συνωμοτική επίβλεψη» του κυρίου Μορίς, του θυρωρού, μαζεύονται στην αυλή για να παίξουν, να μοιραστούν τις χαρές τους αλλά και τα μικρά προβλήματα της καθημερινότητάς τους και να βρουν όλοι μαζί λύσεις.
Η παρέα γνωρίζει τα χαριτωμένα κουταβάκια που γέννησε η σκυλίτσα ενός φίλου τους και θέλουν να τα υιοθετήσουν! Αλλά οι γονείς τους αρνούνται: το να έχεις ένα κατοικίδιο είναι μεγάλη ευθύνη… Μαζί οι πέντε φίλοι θα κάνουν τα πάντα για να αποδείξουν ότι μπορούν να αναλάβουν τη φροντίδα ενός σκύλου.