Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Ζανίν, ένα φιλόδοξο φτωχοκόριτσο, έχει έναν στόχο στη ζωή της: να ξεφύγει από τη μιζέρια της λαϊκής γειτονιάς της και να αναρριχηθεί κοινωνικά. Με μοναδικό εισιτήριο την εντυπωσιακή εμφάνισή της, αποφασίζει να λάβει μέρος στα καλλιστεία, όπου και κερδίζει τον τίτλο ομορφιάς της Σταρ Ελλάς. Ως η ωραιότερη εστεμμένη καλλονή, τραβά πάνω της όλα τα φώτα της δημοσιότητας και από την πλήρη αφάνεια βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αναπάντεχης δόξας, που τη μεθάει και τη συνεπαίρνει. Ο Άγγελος Ρασμάνης, διάσημος σχεδιαστής μόδας, την παίρνει υπό την προστασία του και με την καθοδήγηση και τις συμβουλές του γίνεται τηλεοπτικό αστέρι πρώτου μεγέθους. Η Ζανίν εξαργυρώνει την επιτυχία της πληρώνοντας κάθε τίμημα, προκειμένου να γίνει μέλος της κοινωνικής ελίτ που για χρόνια θαύμαζε στις κοσμικές στήλες. Οι ηθικές αξίες παύουν να υπάρχουν μπροστά στο χρήμα, στη λάμψη και τη δόξα. Όμως η σκηνή της μόδας και της τηλεόρασης έχει σκοτεινά παρασκήνια, με νόμους στους οποίους εκείνη πρέπει να υπακούσει. Και πρώτα από όλα να κρύψει την ύπαρξη της μάνας της και να ξεχάσει από πού προέρχεται…
Όταν η χρυσόσκονη από την αυλαία της δόξας αρχίζει να σκορπίζει και η λάμψη των προβολέων σβήνει, τότε οι σκοτεινές πόρτες των παρασκηνίων ανοίγουν και βρίσκεσαι αντιμέτωπος με την πραγματικότητα.
Επανέκδοση του βιβλίου «Το βαλς των πορσελάνινων άστρων» (Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 1999)

Προσωπική άποψη:
Το βιβλίο αυτό πρωτοκυκλοφόρησε το 1999 με τον πρωτότυπο τίτλο «Το βαλς των πορσελάνινων άστρων», που προσωπικά λάτρευα, το διάβασα το 2007, όταν η Χρύσα Δημουλίδου είχε ήδη μετονομαστεί σε Χρυσιήδα, και σήμερα, 11 χρόνια μετά την πρώτη εκείνη ανάγνωση, ήρθε η στιγμή να το διαβάσω ξανά. Και όπως και τότε, η ιστορία της Ζανίν και των οικείων της, αν αρκετά ξένη στην πραγματικότητα του σήμερα, με άγγιξε και με συγκίνησε. Αυτό ίσως και να οφείλεται στο ότι είμαι μια κοπέλα που μεγάλωσε σε μία εποχή που όλος αυτός ο κόσμος που περιγράφεται μέσα από τη συγκεκριμένη ιστορία ήταν κάτι γνώριμο σε μένα και που μέσω των Μέσων και των κουτσομπολίστικων περιοδικών κι εκπομπών είχε γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας, έστω κι αν κοιτάζαμε μέσα σε αυτό από μια κλειδαρότρυπα.

Ένα βιβλίο που μέσω της απλής, άμεσης και χωρίς πολλές φιοριτούρες ή υπερβολές, μας μιλάει για μια ιστορία ανομολόγητων ερώτων και παθών, μια ιστορία που δοκιμάζει το τι σημαίνει φιλία, ειδικά σ' έναν χώρο που το να κάνει κανείς φίλους φαντάζει άθλος, μια ιστορία στην οποία η προδοσία φανερώνει δεκάδες από τα πρόσωπά της και δοκιμάζει ανθρώπινες αντοχές, συνειδήσεις μα και συναισθήματα. Πάνω απ' όλα, όμως, είναι μια ιστορία που φανερώνει τα μυστικά και την ψεύτικη ομορφιά ενός κόσμου ο οποίος κρύβεται πίσω απ' τα φλας και τους τηλεοπτικούς φακούς. Ενός κόσμου όπου ήθος, αξιοπρέπεια, τιμή κι αισθήματα δεν είναι παρά μονάχα λέξεις και που θυσιάζονται στο βωμό της δόξας, του χρήματος και πάνω απ' όλα της ματαιοδοξίας.

Ακολουθώντας τους ήρωές μας στις προσωπικές τους διαδρομές ανακαλύπτουμε και γινόμαστε μάρτυρες του πόσο καταστροφικά μπορούν να γίνουν, όχι μόνο τα θέλω, αλλά και τα πρέπει και τα μη που επιβάλλουν τόσο οι άνθρωποι γύρω μας, οικείοι και μη, όσο και η ίδια η κοινωνία  με τους κανόνες και τις αξιώσεις της, στις ζωές μας. Ήρωες που, αρχικά, είναι κυριευμένοι από τα προσωπικά πάθη και θέλω τους. Μοιάζουν αχόρταγοι και αδίστακτοι, ανικανοποίητοι, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, ακόμα και όταν όλα τούς έχουν προσφερθεί απλόχερα. Δεν τους ενδιαφέρει ο τρόπος αλλά το ν' αποκτήσουν όλα όσα επιθυμούν, έστω κι αν στην πραγματικότητα δεν τα χρειάζονται. Εκεί ακριβώς είναι που τα φανταχτερά φώτα γύρω τους αρχίζουν να θαμπώνουν, να χάνουν την λάμψη τους και όλη αυτή η ματαιοδοξία να φαντάζει όλο και πιο φτηνή, όλο και πιο άχρηστη, όλο και πιο θλιβερή.

Όπως προείπα, η ιστορία αυτή, τοποθετημένη σ' ένα χωροχρόνο που μπορεί να φαντάζει ξένος σε κάποιους, ίσως να φαντάζει κάπως παλαιική. Κι όμως, σ' εμάς που έχουμε ζήσει όλη αυτήν την εικονοπλαστική και δήθεν φανταχτερή πραγματικότητα, ξυπνάει νοσταλγικές μνήμες μιας άλλης εποχής, που μπορεί να μην ήταν αθώα, ήμασταν, όμως, αθώοι εμείς. Αθώοι και ονειροπόλοι, όπως ακριβώς ήταν και οι ήρωές μας πριν να μπλέξουν στα δίχτυα καταστάσεων που τους βύθισαν όλο και πιο βαθιά στο βούρκο, μέχρι να νιώσουν να πνίγονται στα άδυτά του, παλεύοντας να ξαναβρούν τη χαμένη τους λάμψη. Και είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι, όλοι μας έχουμε υπάρξει πορσελάνινα άστρα έτοιμα να σπάσουνε και να γίνουνε κομμάτια. Το αν σωθήκαμε ή όχι, αυτό είναι προσωπική μας ιστορία...
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Δημουλίδου Χρυσηίδα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2008
Αρ. σελίδων: 312
ISBN: 978-618-01-2407-1