Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Κύκλος τής ανήκει. Όμως η Έιβερι έχασε όλα τα άλλα: τη μητέρα της, την οικογένεια που μόλις ανακάλυψε ότι είχε, το μοναδικό αγόρι που εμπιστευόταν. Τώρα, απέναντι σε μια απίστευτη δύναμη, σε μια επικίνδυνη πλεκτάνη που την κάνει να αμφισβητεί όποιο συναίσθημα ένιωσε ποτέ, έχει την ιερή αποστολή να βρει τη θεραπεία για τον ιό που κάνει το ίδιο της το αίμα θανατηφόρο.
Και η καταστροφή δεν αργεί να έρθει. Η Έιβερι και η παρέα της, ο Στέλαν, ο Τζακ και η Έλοντι, γίνονται οι νούμερο ένα καταζητούμενοι στον κόσμο. Για να καθαρίσουν το όνομά τους και να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στις οικογένειες του Κύκλου προτού ξεσπάσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, πρέπει να ριχτούν σε ένα ανελέητο κυνήγι προκειμένου να ανακαλύψουν τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ό,τι βρουν μέσα εκεί μπορεί να σημάνει τη λύτρωση του κόσμου – ή το οριστικό τέλος του.
Ήρθε η στιγμή που η Έιβερι θα πρέπει να αποφασίσει πόσα είναι διατεθειμένη να θυσιάσει για χάρη του κόσμου, της οικογένειάς της και της αγάπης.
Το τελευταίο μέρος της εκρηκτικής Τριλογίας της Συνωμοσίας, μιας καταιγιστικής περιπέτειας που θα μπορούσε να είναι ένας Κώδικας Da Vinci για νεότερους αναγνώστες. 

Προσωπική άποψη:
Δεν είμαι και η πλέον φανατική της "Τριλογίας της συνωμοσίας". Τουλάχιστον, δεν ήμουν μέχρι σήμερα. Είχα βρει τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς αρκετά χλιαρά για τα γούστα μου -αν και το δεύτερο ήταν σαφώς ανώτερο του πρώτου-, κι αν και η γενική ιδέα πάνω στην οποία έχει δομηθεί η όλη ιστορία είχε εξ' αρχής μεγάλο ενδιαφέρον, δεν αποδείχθηκε, στην πράξη, τόσο καλοεκτελεσμένη όσο θα μπορούσε να είναι. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος, λοιπόν, η Hall κάνει την υπέρβαση και ξεπερνάει τον εαυτό της. Δεν καταφέρνει ν' αγγίξει το τέλειο αλλά, σε σύγκριση με τα όσα μας έχει προσφέρει έως σήμερα, έχει, αναμφίβολα, την καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη της λογοτεχνική στιγμή.

Η Έιβερι φαίνεται να τα έχει χάσει όλα, με τη ζωή της καταρρέει κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων που δεν περίμενε να έρθουν ποτέ και να φέρουν τα πάνω κάτω. Όλα, εκτός από τον Κύκλο, που αποτελεί πλέον το μοναδικό σταθερό σημείο στη ζωή της. Και για να μπορέσει να τον διατηρήσει και να τον προστατέψει, μαζί με τη συντροφιά της -που αποτελούν πλέον τους νούμερο ένα καταζητούμενους στον κόσμο- θα πρέπει να κάνει ένα ακόμα μεγάλο ταξίδι που έχει δύο στόχους. Ο πρώτος, να βρει τη θεραπεία εκείνη που θα την σώσει και θα κάνει το αίμα της να μην είναι άλλο πια θανατηφόρο. Ο δεύτερος, ν' ανακαλύψει τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και τα μυστικά που αυτός κρύβει, και να γεφυρώσει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στις οικογένειες του Κύκλου, πριν αυτές εμπλακούν σ' έναν μεταξύ τους πόλεμο που θα οδηγήσει σ' έναν ακόμα μεγαλύτερο, με καταστροφικές, για όλους, συνέπειες.

Το βιβλίο αυτό, σε σύγκριση με τα προηγούμενα, έχει πολύ πιο έντονους και γρήγορους ρυθμούς, με τα γεγονότα να εξελίσσονται δυναμικά χωρίς να πλατειάζουν, μα και διατηρώντας σταθερή τη δυναμική τους. Παράλληλα, οι πληθώρα των ανατροπών βοηθούν ώστε ν' αυξηθεί το ενδιαφέρον και η αγωνία μας, αλλά και στην καλύτερη ανάπτυξη της πλοκής η οποία, συγκριτικά πάντοτε με το παρελθόν, είναι πιο δομημένη, σφιχτοδεμένη, παντρεύοντας με έξυπνο τρόπο την Ιστορία με τη μυθοπλασία. Και δεδομένου ότι μιλάμε για ελληνική Ιστορία, άρα ως κοινό είμαστε πιο ευαίσθητοι απέναντι σε θεματικές αυτού του είδους και κατεύθυνσης, το να καταφέρνουμε να εντοπίσουμε ισορροπία, αρμονία και ομαλή εξέλιξη, είναι μεγάλη υπόθεση.

Αυτό, όμως, που μου άρεσε περισσότερο απ' όλα, είναι η εξέλιξη της Έιβερι, ως χαρακτήρα, αλλά και το πως εξελίσσονται οι σχέσεις τις με τους διάφορους ανθρώπους που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή της. Πιο ώριμη, συνειδητοποιημένη κι αποφασισμένη από κάθε άλλη φορά, μοιάζει ν' αφήνει πίσω της το παιδί που ήταν κάποτε, ακόμα και την εκρηκτική έφηβη που έγινε στην πορεία, για να γίνει, έστω και πριν της ώρας της, η ενήλικας που πρέπει να πάρει αποφάσεις. Αποφάσεις για την ίδια, τους οικείους της, τον κόσμο ολόκληρο. Και μέσα απ' τις αποφάσεις τις αυτές να φτάσει να βάλει στο ζύγι το καθήκον και το θέλω της, την επιθυμία και την άρνηση, την αγάπη και την σκληρότητα, και να καταλήξει τι είναι, τελικά, ποιο σημαντικό. Για ποια πράγματα αξίζεις να θυσιάσεις τι, ή ακόμα και να θυσιαστείς ο ίδιος.

Η Maggie Hall δεν κατάφερε να με καθηλώσει με την τριλογία της, συνολικά, όμως πρέπει να της αναγνωρίσω πως σε κάθε νέο της βιβλίο εξελισσόταν όλο και περισσότερο, φτάνοντας σ' ένα αποτέλεσμα που κατάφερε να ικανοποιήσει, αρκούντως, ακόμα κι εμένα, την ενήλικη αναγνώστριά της. Οπότε, με γνώμονα αυτό, υποθέτω πως το κοινό στο οποίο πραγματικά απευθύνεται, που δεν είναι άλλο από το εφηβικό, θα γοητευτεί τα μάλα από τις περιπέτειες της Έιβερι, ενώ θα μπορέσουν και να ταυτιστούν μαζί της, με τα διλήμματα, τους προβληματισμούς, τις σκέψεις, τα συναισθήματά της. Και όταν τελικά η αυλαία πέσει, μάλλον θα μείνουν μ' ένα αίσθημα ευχαρίστησης και ικανοποίησης.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Maggie Hall
Μεταφραστής: Τριαδά Πηνελόπη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 384
ISBN: 978-618-01-2265-7