Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Κλωθώ είναι η Κόρη της Ανάγκης, κατά τον Πλάτωνα. Η Μοίρα που υφαίνει το νήμα της ζωής των ανθρώπων. Κι ύστερα, δίκαια εκείνοι αναρωτιούνται: τα χαρίσματά μας τα επιλέγουμε ή μήπως είναι με κάποιον τρόπο προαποφασισμένα; Ποιες αναμνήσεις χάνονται και ποιες διατηρούνται;
Τρεις εντελώς διαφορετικές γυναίκες. Οι απρόσμενες ανατροπές, η υπεροψία τής αρτιμελούς αυτάρκειας, η τρυφερή ευφυΐα της αναπηρίας, το αναπόφευκτο και ο έρωτας. Όλα χάνονται στην ανυπαρξία κι όλα πλάθονται από την αρχή. Κι αν το κλειδί της ευτυχίας τους το έψαχναν σε λάθος τσέπη; Κι αν η εμπιστοσύνη σαν ένα χαρτί αποδειχθεί, που έτσι και τσαλακωθεί μετά δεν ξαναϊσιώνει;
Ευκαιρίες που θ’ αρπάξουν κι άλλες που θα χάσουν. Τραύματα από μάχες που θα δώσουν, ουλές απ’ όσες σκόπιμα θ’ αποφύγουν. Ένας δρόμος είναι η ιστορία τους, που άλλοτε τον περπατούν με ικανοποίηση κι άλλοτε με θλίψη.
Τα όνειρά τους, όμως, πάντα μυρίζουν καλοδεχούμενη καλοκαιρινή βροχή. Γιατί η αγάπη μια λέξη ακίνδυνη είναι κι οφείλουν να νιώσουν το άγγιγμά της χωρίς φόβο.

Ακόμα και τότε που ο ενήλικος κόσμος τής απώλειας μοιάζει απάνθρωπος.

Προσωπική άποψη:
"Παίζοντας" με τα γραπτά του Πλάτωνα, η Τζίνα Ψάρρη υιοθετεί ως τίτλο του νέου της βιβλίου το προσωνύμιο της Κλωθούς, της Μοίρας εκείνης που υφαίνει το νήμα της ζωής των ανθρώπων. Της Μοίρας που ο ρόλος της είναι ο πλέον καταλυτικός για τις ζωές των ανθρώπων, αφού ότι γράψει αυτή, κανείς δεν μπορεί να το ξεγράψει. Ή μήπως, τελικά, δεν είναι έτσι, και το πεπρωμένο των ανθρώπων δεν καθορίζεται μονάχα από προδιαγεγραμμένα γεγονότα, αλλά κι από συμπτώσεις, καθώς και προσωπικές επιλογές που καθορίζουν το ποιοι είμαστε και το ποιοι μπορούμε να γίνουμε, κόντρα σε όσα κάποιοι άλλοι θέλησαν ή προσπάθησαν να καθορίσουν για εμάς;

Αυτά τα ερωτήματα, κι άλλα τόσα, προσπαθεί ν' απαντήσει η συγγραφέας, μέσα από την ιστορία τριών γυναικών που παρά τις διαφορές τους, έχουν περισσότερα να τις ενώνουν απ' όσα φαίνονται. Γυναίκες που στην πορεία της ζωής τους δέθηκαν με τρόπους και δεσμούς πιο ισχυρούς και από το ίδιο το αίμα. Δεσμούς που καθόρισαν τη μετέπειτα πορεία τους, σ' ένα μέλλον που καμιά τους δεν μπορούσε να προβλέψει. Και σ' όλη τους τη διαδρομή, η κάθε μία κουβαλούσε το δικό της φορτίο, τον δικό της σταυρό, βίωνε τα δικά της βάσανα και δράματα, αντέχοντας τον πόνο και την οδύνη, γιατί κάπου βαθιά μέσα τους, δεν έπαψε στιγμή να σιγοκαίει η ελπίδα. Γιατί, όποιος συνεχίζει να ελπίζει κόντρα στις αρνητικές ενδείξεις, μπορεί και να πιστεύει.

Η Τζίνα Ψάρρη αφηγείται την πορεία των ζωών των ηρωίδων της, με βαθιά ευαισθησία και τρυφερότητα. Εμβαθύνει στον ψυχισμό τους, εστιάζει στα συναισθηματικά τους αδιέξοδα και στα κίνητρά τους, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα, αν όχι να τις δικαιολογήσουμε απόλυτα για πράξεις κι αποφάσεις που μπορούν ακόμα και να είναι κάπως ενοχλητικές, να καταλάβουμε ποιοι ήταν οι λόγοι που της οδήγησαν εκεί που έφτασαν. Ουσιαστικά, κερδίζει, όχι απαραίτητα την αγάπη μας, αλλά την κατανόησή μας, και σε βαθιά ανθρώπινες τραγικές ιστορίες, το να μπορείς να κατανοήσεις το προσωπικό δράμα του άλλου, ακόμα κι αν ποτέ δεν θα έκανες τις ίδιες επιλογές μ' εκείνον, είναι μεγάλη υπόθεση.

Με γλώσσα γλαφυρή και περιγραφές άκρως ζωντανές και παραστατικές, η κυρία Ψάρρη μάς ταξιδεύει στο χρόνο και στο χώρο δίνοντας, ωστόσο, πάντοτε προτεραιότητα στον ανθρώπινο παράγοντα. Αυτός είναι που έχει τη μεγαλύτερη σημασία όλων, αυτόν ακολουθούμε στα ταξίδια του, αυτόν αγαπάμε ή μισούμε. Πρωταγωνίστρια, όμως, είναι και η αγάπη, το πηγαίο εκείνο συναίσθημα με τα χιλιάδες πρόσωπα που μπορεί να μας ανεβάσει στα ουράνια ή να μας ρίξει στα τάρταρα, να μας σώσει ή να μας καταδικάσει, να ελευθερώσει την ψυχή μας από αποπνιχτικά δεσμά ή να της φορέσει ακόμα χειρότερα που θα την κάνουν να χαθεί στα σκοτάδια, όχι για κανέναν άλλον λόγο, αλλά γιατί εμείς, ίσως, να μην είμαστε ικανοί να την αποδεχτούμε και με τη σειρά μας να την προσφέρουμε πίσω. Κι όμως, η αγάπη, αν την αγκαλιάσεις, απελευθερώνει, λυτρώνει και, τελικά, αποτελεί το κλειδί σε όλες τις απαντήσεις που ψάχνεις στη ζωή σου.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Ψάρρη Τζίνα
Εκδόσεις: Άνεμος εκδοτική
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 344
ISBN: 978-960-9585-87-3