"Κάποτε στον Πειραιά" του Πέτρου Κυρίμη

Τη στιγμή που ο Αντώνης ο Τσίχλας, δεκαεφτά χρονών, Σάββατο τον Ιούλιο του 1958, γλίστραγε κι έσκαγε αθόρυβα κάτω στα αμπάρια του πλοίου «ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ» που βρισκότανε στα ναυπηγεία του Περάματος για γενική επισκευή, ο Λουκάς είχε και πάλι επίσκεψη από την κυρα-Ζωζώ και την άκουγε για άλλη μια φορά να του λέει για το παιδί που είχε χάσει στη γέννα και που τώρα θα ’χε τη δικιά του ηλικία, ο Νικόλας ανακάτευε μπογιές προσπαθώντας να δώσει χρώμα στα χείλη της Βίβιαν Λι στο «Όσα παίρνει ο άνεμος», ο Νάσος, δεκαοχτώ χρονών, μέσα στον «Πορτοκαλή Ήλιο» ξέγνοιαστος και χαρούμενος ταξίδευε για την Αίγινα, η Ελένη, δεκατεσσάρων χρονών, δάγκωνε ένα μήλο καθισμένη στη θέση της πάνω στον μαντρότοιχο του ορφανοτροφείου, καθώς ο επιστάτης πότιζε τον κήπο και κοίταζε προς το μέρος της, και η κυρα-Δέσποινα, ήσυχη μα ξένη προς τα μελλούμενα, καθότανε μπροστά στη ραπτομηχανή «Σίγγερ» και κάτι έραβε.
Ο Λουκάς, ο Νάσος, ο Αντώνης ο Τσίχλας, ο Νικόλας και ο Βασιλάκης ο Μυταράς μεγαλώνουν μαζί στις φτωχογειτονιές του Πειραιά. Οι δρόμοι τους κάποια στιγμή χωρίζουν με οδυνηρό τρόπο. Όσοι απέμειναν, θα βρεθούν ξανά χρόνια μετά, όταν η αθωότητα θα έχει πια εκπνεύσει. Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, από αυτά που μόνο η ζωή μπορεί να συνθέσει.

"Το λιμάνι των χαμένων γυναικών" της Νάγιας Δαλακούρα

Μπουένος Άιρες, 1912.
Η Ρόζα φτάνει στο μεγάλο πόρτο της Νότιας Αμερικής έχοντας επάνω της ακόμα το άρωμα της Σικελίας. Μια μετανάστρια ανάμεσα σε χιλιάδες, που ονειρεύεται μονάχα να στεριώσει, μα αγνοεί ότι η ευτυχία βιάζεται να πετάξει μακριά.
Ο Λουίς, νταής του ισπανικού γκέτο, με ρίζες ανδαλουσιανές, ζει στον υπόκοσμο του λιμανιού και δεν ονειρεύεται ποτέ. Ξέρει ότι εκείνο το λιμάνι θα έχει στέμμα του πάντα τη θλίψη.
Από τη γη της Αίτνας έως τη Γη του Πυρός οι δυο θα βυθιστούν σε ένα περιπετειώδες ταξίδι προσπαθώντας να χορέψουν έξω από τη σκιά τους. Με φόντο τον κόσμο των θρύλων και των ιθαγενών, όπου ο έρωτας και η μαγεία ορίζουν τη μοίρα των ανθρώπων, θα αγωνιστούν σκληρά για ένα κομμάτι ευτυχίας.
"Κορίτσι, ξύπνα!" της Rachel Hollis

Έχεις ποτέ πιστέψει ότι δεν είσαι αρκετά καλή; Έχεις νιώσει άβολα με το σώμα σου; Νομίζεις ότι περνάς απαρατήρητη; Μήπως αμφιβάλλεις για την αξία σου; Ε, λοιπόν, όλα είναι ένας μύθος!
Η Ρέιτσελ –κινητήρια δύναμη και πρότυπο έμπνευσης– έχει υιοθετήσει τη στάση να λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Γι’ αυτό δημιούργησε μια τεράστια κοινότητα στο Διαδίκτυο που της επιτρέπει να διατηρεί πραγματική επικοινωνία με εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο.
Στο βιβλίο Κορίτσι, ξύπνα!, η Ρέιτσελ αποκαλύπτει τα είκοσι ψέματα που δεν μας αφήνουν να ζήσουμε μια χαρούμενη ζωή –ψέματα που λέμε στον εαυτό μας τόσο συχνά, ώστε δεν τα αντιλαμβανόμαστε πια.
Ένα βιβλίο για δυνατά κορίτσια!
"iGen – Η γενιά του Internet" της Jean M. Twenge

Γιατί τα σημερινά παιδιά είναι λιγότερο επαναστάτες, περισσότερο ανεκτικά, λιγότερο ευτυχισμένα και εντελώς απροετοίμαστα για την ενήλικη ζωή (και τι σημαίνει αυτό για εμάς τους υπόλοιπους).
Γεννήθηκαν μετά το 1995. Μεγάλωσαν με κινητά τηλέφωνα, απόκτησαν σελίδα στο Instagram πριν καν πάνε σχολείο και δεν μπορούν να φανταστούν τον κόσμο χωρίς το Διαδίκτυο.
Είναι η iGen, η γενιά του Internet.
Στο πολυσυζητημένο βιβλίο της, η Δρ Τζιν Τουένγκι σκιαγραφεί το αποκαλυπτικό πορτρέτο μιας γενιάς που ενηλικιώνεται βραδύτερα και με περισσότερο άγχος –αλλά είναι πιο ανεκτική και ασφαλής– από οποιαδήποτε άλλη γενιά στην Ιστορία.
Αναλύοντας δεδομένα από έρευνες δεκαετιών, η Δρ Τουένγκι προσδιορίζει τις ασυνήθιστες απόψεις της γενιάς του Internet σε θέματα θρησκείας, σεξουαλικότητας και πολιτικής, και διαπιστώνει πρωτοφανή επίπεδα άγχους και μοναξιάς.
Καθώς αυτή η νέα γενιά ανθρώπων ενηλικιώνεται, δημιουργείται η επιτακτική ανάγκη σε γονείς, εκπαιδευτικούς και εργοδότες να την κατανοήσουν. Αναπόφευκτα, άλλωστε, η γενιά του Internet θα καθορίσει το μέλλον του κόσμου.
Βασιζόμενοι στην έρευνα της Jean Twenge για τη γενιά του Internet, οι μέτοχοι της Apple έγραψαν ανοιχτή επιστολή καλώντας την εταιρεία να μελετήσει τον αντίκτυπο της χρήσης smartphone στην ανάπτυξη των παιδιών.

"Οικονομία σε 15'" της Anne Rooney

Ένα μίνι πρακτικό εγχειρίδιο για την Οικονομία.
Το βιβλίο Οικονομία σε 15’ παρουσιάζει σημαντικές ιδέες και προσεγγίζει με κατανοητό τρόπο ένα θέμα που μας αφορά όλους.
Ξεκινώντας από την ανταλλακτική οικονομία και τη Βιομηχανική Επανάσταση και καταλήγοντας στην εμφάνιση της παγκοσμιοποίησης, κάθε κεφάλαιο πραγματεύεται –με έξυπνο και διασκεδαστικό τρόπο– ένα σημαντικό ερώτημα και αναλύει με ποιον τρόπο τα οικονομικά επηρεάζουν καθοριστικά την καθημερινή μας ζωή και σκέψη.
Γιατί πληρώνουμε φόρους;
Ο πληθωρισμός είναι καλό ή κακό πράγμα;
Αποδίδει η λιτότητα;
Πώς λειτουργεί η χρηματιστηριακή αγορά;
Τι πρέπει να γίνει με την άνιση κατανομή του πλούτου;

"Επιστημονικές θεωρίες σε 15'" της Anne Rooney

Ένα μίνι πρακτικό εγχειρίδιο για τις Επιστημονικές θεωρίες.
Το βιβλίο Επιστημονικές θεωρίες σε 15’ προσεγγίζει ορισμένες από τις σημαντικότερες ιδέες που αναπτύχθηκαν από τα σπουδαιότερα επιστημονικά μυαλά –από την εξελικτική θεωρία έως τη θεωρία των κβάντων– και αναλύει τη συμβολή τους στην κατανόηση που έχουμε για το σύμπαν και την ύπαρξή μας. Κάθε κεφάλαιο πραγματεύεται –με έξυπνο και διασκεδαστικό τρόπο– μια σπουδαία επιστημονική θεωρία από διάφορα πεδία, όπως η γεωλογία, η τεχνολογία, η οικονομία, η ιατρική κ.ά.
Πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν;
Πώς αναπτύχθηκαν οι ζωντανοί οργανισμοί;
Ευθύνονται οι άνθρωποι για την κλιματική αλλαγή;
Τι κάνει τα πράγματα εύφλεκτα;
Γιατί μοιάζουμε με τα αδέρφια μας και τους συγγενείς μας;

"Ψυχολογία σε 15'" της Anne Rooney

Ένα μίνι πρακτικό εγχειρίδιο για την Ψυχολογία.
Το βιβλίο Ψυχολογία σε 15’ εξηγεί τον ρόλο που μπορεί να παίξει η κατανόηση της ψυχολογίας στην καθημερινή μας ζωή και στον τρόπο σκέψης μας. Κάθε κεφάλαιο πραγματεύεται –με έξυπνο και διασκεδαστικό τρόπο– ένα σημαντικό ερώτημα και εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο τα μεγαλύτερα μυαλά του κόσμου αντιμετώπισαν τα θέματα που μας απασχολούν όλους: τη φύση του νου και το γιατί κάνουμε αυτά που κάνουμε.
Γιατί αποσπάται η προσοχή και το ενδιαφέρον μας;
Γιατί ξεχνάμε για ποιον λόγο μπήκαμε σε ένα δωμάτιο;
Πώς μας επηρεάζει η διαφήμιση;
Η εξουσία όντως διαφθείρει;
Θα γίνουμε ευτυχισμένοι αν κερδίσουμε το λαχείο;