Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Κλερ, Βρετανίδα ηθοποιός στη Νέα Υόρκη χωρίς πράσινη κάρτα, χρειάζεται δουλειά και λεφτά για να επιβιώσει. Και βρίσκει και τα δύο. Αλλά όχι με τον συνηθισμένο τρόπο που θα περίμενε κανείς.
Συμφωνεί να χρησιμεύσει ως δόλωμα για λογαριασμός μιας εταιρείας δικηγόρων που αναλαμβάνει διαζύγια. Αποστολή της είναι να παγιδεύει συζύγους που απατούν τις γυναίκες τους, καταγράφοντας τις ερωτικές προτάσεις τους. Οι κανόνες; Να μη ρίχνεται εκείνη στο υποψήφιο θύμα∙ να του κάνει ξεκάθαρο ότι είναι διαθέσιμη, αλλά να περιμένει την πρόταση από εκείνον και όχι το αντίστροφο. Η εταιρεία αναζητά αποδεικτικά στοιχεία, όχι εξαναγκασμό. Εξάλλου, οι αθώοι δεν έχουν τίποτε να κρύψουν.
Και τότε το παιχνίδι αλλάζει.
Όταν η γυναίκα ενός από τους στόχους της Κλερ δολοφονείται άγρια, η αστυνομία είναι σίγουρη ότι ο σύζυγος είναι ο θύτης∙ έτσι, για να τον πιάσει προτού σκοτώσει ξανά, αναθέτει στην Κλερ να τον κάνει να ομολογήσει. Η Κλερ μπορεί να τα καταφέρει. Είναι εξαιρετική στο να μιμείται κάποια που δεν είναι, να υιοθετεί μια νέα φωνή και ταυτότητα. Για μια γυναίκα που είναι κορυφή στην τέχνη της χειραγώγησης, πόσο δύσκολο είναι να παγιδεύσει έναν δολοφόνο;
Όμως τελικά ποιος είναι το δόλωμα και ποιος το θύμα; 

Προσωπική άποψη:
Τον γνωρίσαμε πριν από ενάμιση περίπου χρόνο μέσα από το πρώτο του βιβλίο, "Το προηγούμενο κορίτσι". Φέτος, οι εκδόσεις Ψυχογιός, φέρνουν στα χέρια μας και το δεύτερο βιβλίο του J.P. Delaney με τίτλο "Πίστεψέ με", ένα ακόμη ψυχολογικό θρίλερ, πιστό στο στυλ και στο συγγραφικό ύφος με το οποίο μας συστήθηκε ο συγγραφέας, με μια εξαιρετική μετάφραση με την υπογραφή της αγαπημένης Πηνελόπης Τριαδά, που υπόσχεται, αν όχι να μας ενθουσιάσει, να κρατήσει την αγωνία μας στα ύψη και να μας προσφέρει μια ιστορία πολύ πιο ανατρεπτική απ' αυτήν που ίσως έχουμε στο μυαλό μας και αρκετά πιο ενδιαφέρουσα από την προκάτοχό της, δύο στόχοι που νομίζω πως επιτυγχάνονται με αρκετά μεγάλη επιτυχία.

Η Κλερ είναι μια νεαρή γυναίκα που βρίσκεται να αναζητεί απεγνωσμένα δουλειά στη Νέα Υόρκη, με τον χρόνο και τις συνθήκες να την πιέζουν εξαιρετικά. Ούσα Αγγλίδα, δεν έχει πράσινη κάρτα, το πορτοφόλι της είναι άδειο και οι επιλογές της περιορισμένες. Τότε της γίνεται πρόταση να εργαστεί για λογαριασμό μιας εταιρείας δικηγόρων διαζυγίων ως "δόλωμα", παγιδεύοντας ανυποψίαστους άντρες που οι γυναίκες τους θέλουν να τους ξεφορτωθούν με ένα διαζύγιο υπέρ τους, έχοντας στα χέρια τους τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία. Αυτό σημαίνει πως η Κλερ δεν έχει να κάνει τίποτα περισσότερο από το να δείχνει σαγηνευτική και διαθέσιμη, και να αφήνει τα "θύματά" της να έρχονται αυτά σε εκείνη και όχι το αντίστροφο. Όταν, όμως, η γυναίκα ενός εκ των στόχων της βρίσκεται άγρια δολοφονημένη, η αστυνομία θα της ζητήσει να συνεργαστεί μαζί τους προκειμένου να παγιδεύσουν τον σύζυγο, αφού θεωρούν πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την ενοχή του. Και η Κλερ δέχεται, μην έχοντας άλλη επιλογή και πιστεύοντας πως έχει να κάνει με μια εύκολη υπόθεση. Είναι, όμως, πράγματι έτσι;

Ο Delaney, διατηρώντας όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά στοιχεία μέσω των οποίων μας συστήθηκε την πρώτη φορά που ήρθαμε σε επαφή μαζί του, αφηγείται μία ιστορία στην οποία προσπαθεί όλα αυτά να τα εξελίξει και να τα πάει ένα βήμα παραπέρα. Ως έναν βαθμό, το επιτυγχάνει, ίσως, όμως, όχι με την ταχύτητα που θα θέλαμε ή στους χρόνους που θα έπρεπε. Επί της ουσίας, το βιβλίο είναι χωρισμένο σε δύο υποενότητες, με το πρώτο μισό της πρώτης να κυλάει με αρκετά αργό ρυθμό, στοιχείο που μπορεί να μην μας κουράζει μεν, δεν μας αφήνει να μπούμε στην καρδιά της ιστορίας δε. Μιας ιστορίας η αφετηρία της οποίας φαντάζει αρκετά κοινότοπη και συνηθισμένη, μα και ιδιαίτερα προβλέψιμη. Βέβαια, οφείλω να παραδεχθώ πως, συνολικά, η ροή της αφήγησης δεν επηρεάζεται από αυτό, αφού από το σημείο που η αφήγηση αρχίζει να ρολάρει, ο ρυθμός είναι αρκετά πιο έντονος και η αγωνία χτίζεται και ολοένα κορυφώνεται όσο τα στοιχεία και τα γεγονότα περιπλέκονται και μας αποπροσανατολίζουν, καθιστώντας σχεδόν αδύνατον να έχουμε μια καθαρή εικόνα της αλήθειας -τόσο της ισχύουσας, όσο και αυτής που εμείς πιστεύουμε.

Ουσιαστικά, όλο το "παιχνίδι" της ιστορίας παίζεται ανάμεσα στην Κλερ και στον Πάτρικ, δύο πρόσωπα οι χαρακτήρες των οποίων είναι καλά δουλεμένοι, ιδιαίτερα σκοτεινοί και μυστηριώδεις και γι' αυτό τον λόγο, τόσο περίπλοκοι και δύσκολοι ως προς να τους ερμηνεύσει κανείς ή να τους αποδώσει τίτλους ενοχής ή αθώωσης. Κάθε νόμισμα, άλλωστε, έχει δύο πλευρές, και έτσι είμαστε και οι άνθρωποι, καμωμένοι από θέλω, πάθη και αδυναμίες, ίσως ακόμα κι εμμονές, ίσως πάλι και από την ατυχία στιγμών που δεν ελέγχουμε και που τα αποτελέσματά τους δεν ορίζουμε, και που παρ' όλα ταύτα κυριαρχούν πάνω μας κόντρα σε όλα αυτά που επιτάσσουν τα πρέπει, η λογική, οι κανόνες, η ηθική. Δυο άνθρωποι σε σύγκρουση μεταξύ τους, με την κοινωνία, με τους ανθρώπους γύρω τους, ακόμα και με τον ίδιο τους τον εαυτό, άνθρωποι σε σύγχυση, όπως σύγχυση προκαλούν και σε εμάς κάνοντάς μας να αμφιβάλλουμε ακόμα και για όσα θα μπορούσαν να είναι ξεκάθαρα.

Εν κατακλείδι, το "Πίστεψέ με" είναι μια ιστορία που χορεύει κάτω από τους σκοτεινούς στίχους του Baudelaire, γεγονός διόλου τυχαίο. Μια ιστορία με εξελικτική πορεία, και που παρά τις όποιες μικρές αφηγηματικές του αστοχίες ή παραλείψεις, κυρίως σε χρονικά πλαίσια, καταφέρνει να σε καθηλώσει και να σε παρασύρει. Και όσο περισσότερο κορυφώνεται το δράμα τής ιστορίας, τόσο περισσότερο κορυφώνεται και η αγωνία και το ενδιαφέρον μας, αφού βρισκόμαστε να αμφιταλαντευόμαστε ανάμεσα σε δύο διαφορετικά σενάρια. Σε δύο διαφορετικές εκδοχές της αλήθειας όπου ο ένοχος έχει διαφορετική ταυτότητα για κάθε μία από αυτές. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω κατά πόσο εύκολα ή όχι θα βρείτε τον πραγματικό δράστη του εγκλήματος που βρίσκεται στον πυρήνα όλων, όμως να θυμάστε πως η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε θύτη, θύμα και εξιλαστήριο θύμα είναι πολύ λεπτή και ορισμένες φορές... εξαιρετικά δυσδιάκριτη, και αυτός είναι ίσως και ο λόγος που η αποκάλυψη της αλήθειας είναι τόσο μαγική και γοητευτική. 
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: J.P. Delaney
Μεταφραστής: Τριαδά Πηνελόπη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 432
ISBN: 978-618-01-2915-1