Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
«Ένας εφιάλτης», είχα πει στον Τάμλιν. Εγώ ήμουν ο εφιάλτης.
Η Φέιρα επιστρέφει στην Αυλή της Άνοιξης αποφασισμένη να συγκεντρώσει πληροφορίες για τις δολοπλοκίες του άρχοντα Τάμλιν και τις απειλές του να γονατίσει το βασίλειο της Πρίθιαν. Για να τα καταφέρει, πρέπει να παίξει ένα θανάσιμο παιχνίδι εξαπάτησης. Όμως και το παραμικρό λάθος μπορεί να στοιχίσει τόσο στην ίδια όσο και στα πλάσματα που αποτελούν τώρα πια τον κόσμο της.
Καθώς ο πόλεμος είναι έτοιμος να ξεσπάσει, η Φέιρα πρέπει να επιλέξει ποιον από τους Μεγάλους Άρχοντες θα εμπιστευτεί και να βρει συμμάχους στα πιο απρόσμενα μέρη.
Στο τρίτο βιβλίο της σειράς ΑΓΚΑΘΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ, η γη θα βαφτεί με αίμα, καθώς πανίσχυρες στρατιές ξωτικών και ανθρώπων συγκρούονται για την εξουσία και όχι μόνο.

Προσωπική άποψη:
Μετά από έναν χρόνο αναμονής, από την έκδοση του δεύτερου βιβλίου της σειράς, έφτασε η στιγμή να πέσει η αυλαία της τριλογίας "Αγκάθια και τριαντάφυλλα" της Sarah J. Maas, μια σειρά βιβλίων που μας έδειξε μια διαφορετική, περισσότερο μεταμοντέρνα και περίπλοκη εκδοχή της ιστορίας της "Πεντάμορφης και του Τέρατος", μη μένοντας μόνο στο αισθηματικό κομμάτι αυτής, αλλά επεκτείνοντάς το πέρα από τα όρια, τόσο της ζωής όσο και της φαντασίας. Γιατί, στο μυθικό αυτό σύμπαν συναντήσαμε κάθε λογής πλάσμα, αντιμετωπίσαμε θανάσιμους εχθρούς, ήρθαμε σε κόντρα με τον ίδιο μας τον εαυτό, με τη λογική, την υποχρέωση και το καθήκον να συγκρούονται συνεχώς, για να φτάσουμε σε έναν πόλεμο που θα λήξει τα πάντα.

Η Φέιρα έχει καταφέρει να πείσει το Δικαστήριο να της επιτρέψει να επιστρέψει στην Αυλή της Άνοιξης αναλαμβάνοντας τον ρόλο του κατασκόπου που θα συγκεντρώσει αρκετές πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια του άρχοντα Τάμλιν, ο οποίος έχει απειλήσει να διαλύσει το βασίλειο της Πρίθιαν και να επιβληθεί όλων. Για να πετύχει τον σκοπό της, εκτός από το Δικαστήριο, η Φέιρα πρέπει να εξαπατήσει και τον ίδιο τον Τάμλιν, ο οποίος έχει μείνει με την πεποίθηση πως εκείνη έφυγε μακριά του επειδή κάποιος άλλος της το επέβαλλε, όχι από δική της επιλογή. Και η Φέιρα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεχτική με το πως θα χειριστεί την κατάσταση, γιατί αν κάνει έστω και το παραμικρό λάθος όλος ο κόσμος θα βρεθεί σε θανάσιμο κίνδυνο, και με έναν πόλεμο να βρίσκεται προ των πυλών, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι τεράστιες.

Κάθε φορά που μια σειρά βιβλίων φτάνει στο τέλος της νιώθω ένα κενό στο στομάχι μου. Είναι αρκετά περίεργο το να πρέπει να πεις αντίο σε ήρωες με τους οποίους πέρασες τόσο χρόνο μαζί τους, που βίωσες τα πάθη, την απελπισία, την αγωνία τους, που καρδιοχτύπησες σε κάθε τους βήμα, κάθε τους απόφαση που τους έφερνε όλο και πιο κοντά σε ένα φινάλε που, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν ήταν πολύ μακριά από αυτό που περίμενα, αλλά ούτε και αρκετά κοντά, με την Maas να καταφέρνει να βρίσκει την λεπτή γραμμή ισορροπίας ανάμεσα σε αυτό που η ίδια ήθελε, αλλά και σε αυτό που επιθυμούσε να συμβεί η μεγαλύτερη μερίδα του αναγνωστικού της κοινού. Και δεν είναι διόλου εύκολο να προσπαθείς να ικανοποιήσεις τους αναγνώστες του χωρίς, ωστόσο, να χάσει η ιστορία σου την ταυτότητά της και το ύφος που εσύ θες να της προσδώσεις, όμως η Maas τα κατάφερε ιδιαίτερα καλά μοιράζοντας την πίτα έτσι όπως θα έπρεπε ώστε να μείνουν όλο ευχαριστημένοι.

Αυτό που εκτίμησα πάνω απ' όλα σε αυτή την τριλογία, και που κορυφώνεται στο βιβλίο αυτό, είναι η εξέλιξη της Φέια ως χαρακτήρας. Ξεκίνησε ως ένα αδύναμο, άνευρο πλάσμα που χρειαζόταν κάποιον να την προστατεύσει, για να εξελιχθεί σε μια δυναμική γυναίκα με εξαιρετικές ικανότητες που δεν διστάζει να ρισκάρει, να τολμήσει, να ακολουθήσει τα μονοπάτια που η καρδιά της επιτάσσει, ακόμα κι αν υπάρχουν φορές που με αυτόν τον τρόπο θέτει σε κίνδυνο την ίδια της τη ζωή. Έχουμε, λοιπόν, μια απ' τις πιο ωραίες, ως προς την εξέλιξή τους, ηρωίδες του φανταστικού που συναντήσαμε ποτέ, μια κοπέλα που μεταμορφώνεται σταδιακά σε μια γυναίκα που ξέρει πως να διεκδικήσει τη ζωή που της αξίζει, που έχει έλεγχο πάνω στη ζωή και στο πεπρωμένο της, χωρίς να αφήνει το τελευταίο να την ελέγχει και να την ορίζει. 

Όλα τα παραπάνω δε σημαίνουν σε καμία περίπτωση πως οι υπόλοιποι χαρακτήρες του βιβλίου είναι πιο αδύναμοι ή αδιάφοροι, το κάθε άλλο, αφού ο καθένας από αυτούς, άλλος με λίγο μεγαλύτερο ρόλο άλλος με λίγο μικρότερο, προσθέτουν το δικό τους λιθαράκι στην εξέλιξη της ιστορίας αυτής, που άσχετα από το μέγεθός του είναι εξίσου σημαντικό. Βέβαια, ο Τάμλιν γίνεται κάποιες στιγμές λίγο πιο ακραίος απ' όσο θα θέλαμε, κυρίως επειδή θα προτιμούσαμε να μην παρασύρεται τόσο έντονα από τα συναισθήματά του χωρίς να υπολογίζει τις ζωές των άλλων, αλλά αυτό είναι μία λεπτομέρεια μέσα σε ένα κατά τ' άλλα άρτιο και αποδοτικό σύνολο. Επιπλέον, η Maas, μιας κι αναφέραμε τον Τάμλιν, αποφασίζει να πάρει στο βιβλίο αυτό ένα "ρίσκο" που προσωπικά και εκτίμησα, αλλά και πιστεύω πως της βγήκε. Αυτό δεν είναι άλλο από το θέμα του τι είναι τελικά το "ταίρι" κάθε ανθρώπου, διαχωρίζοντας πολύ ξεκάθαρα πως υπάρχει αυτό που ορίζει, όχι τόσο το πεπρωμένο μας, αλλά η φύση μας, επειδή θα φέρει τους πιο ισχυρούς απογόνους, αλλά υπάρχει και το ταίρι που ορίζει η δική μας επιλογή βασισμένη στο δικό μας θέλω -και, φυσικά, ψηφίζουμε το δεύτερο.

Η δράση του βιβλίου είναι πάρα πολύ έντονη, συνεχής, οι ανατροπές είναι αρκετές και μας προκαλούν ουκ ολίγες φορές αναταραχή, και σε καμία περίπτωση δεν θα πιάσετε τον εαυτό σας να βαριέται παρά τον πολύ μεγάλο όγκο του βιβλίου. Εκεί που θα ήθελα λίγη περισσότερη ένταση, είναι η τελική μάχη, όχι γιατί δεν είναι καλοστημένη, αλλά γιατί εξελίσσεται σε λίγο πιο σύντομους χρόνους απ' όσο θα θέλαμε και, κυρίως, περισσότερο αναίμακτα απ' όσο θα έπρεπε. Κάθε πόλεμος έχει απώλειες, αυτό έχει αποδείξει η ίδια η ζωή, οπότε ακόμα κι αν μιλάμε για ένα βιβλίο που απευθύνεται κυρίως σε εφήβους, καλό είναι να τους το θυμίζουμε που και που. Συνοψίζοντας, λοιπόν, το "Φτερά και ερείπια" είναι ένας άκρως αξιοπρεπής επίλογος μιας ιστορίας τόσο ιδιαίτερης που δύσκολα να μην σε παρασύρει στον μαγικό της κόσμο. Βαθιά ανθρώπινο μα κι εξαιρετικά συγκινητικό στα σημεία, ολοκληρώνει το "μύθο" αυτού του σύμπαντος και αποτελεί, παράλληλα, την αφετηρία μιας νέας ζωής για την Φέια, που αναγεννήθηκε μέσα από την περιπέτειά της αυτή, κλέβοντας για πάντα ένα κομμάτι της καρδιάς μας.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sarah J. Maas
Μεταφραστής: Συλογίδου Έλλη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 776
ISBN: 978-618-01-2936-6