Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Έρικα:
Μου έλεγαν ότι όσα βλέπουμε στα όνειρα είναι όσα η καρδιά επιθυμεί. Τι γίνεται όμως αν βλέπεις μόνο εφιάλτες;
Το όνομά του είναι Μάικλ Κράιστ.
Θυμάσαι στις ταινίες θρίλερ που κρύβεις τα μάτια σου για να μη βλέπεις, αλλά προσπαθείς να δεις και λίγο; Έτσι συμβαίνει με τον Μάικλ. Είναι όμορφος, δυνατός και απόλυτα τρομακτικός. Και σίγουρα μου δίνει τόση σημασία όση και στο πεζοδρόμιο που πατάει κάθε μέρα.
Εγώ όμως τον παρατηρώ. Τον βλέπω. Τον ακούω.
Τα πράγματα που η συμμορία του έκανε για χρόνια… Κάποια στιγμή σταματάς να τα ανέχεσαι.
Μάικλ:
Το όνομά της είναι Έρικα Φέιν. Όταν πηγαίναμε σχολείο, ήταν το κορίτσι του αδελφού μου και τριγύριζε στο σπίτι μας. Όποτε έμπαινα στο δωμάτιο, κοίταζε κάτω. Αισθανόμουν τον φόβο της όποτε την πλησίαζα. Εξουσίαζα το μυαλό της κι αυτό ήταν αρκετό.
Μέχρι που την πέτυχα μόνη της στο κολέγιο. Στην πόλη μου. Απροστάτευτη.
Κοίτα να δεις… Μια απίστευτη σύμπτωση.
Γιατί πριν από τρία χρόνια έστειλε τρεις φίλους μου στη φυλακή και μόλις βγήκαν.
Περίμενα υπομονετικά για αυτή την ευκαιρία. Και τώρα όλοι οι εφιάλτες της θα βγουν αληθινοί.

Προσωπική άποψη:
Το "Διεφθαρμένος" είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς "Devil's night", και ο τίτλος και μόνο θα έπρεπε να σε προϊδεάζει για όσα πρόκειται ν' ακολουθήσουν. Όπως και η προειδοποίηση: Αυστηρά για ενήλικες, ή το ότι τα βιβλία της σειράς εντάσσονται στην κατηγορία της dark erotica λογοτεχνίας, οπότε, το να περιμένεις κανείς να διαβάσει για ρομαντικούς έρωτες, ροζ συννεφάκια και χρυσόσκονη, θα ήταν κάτι περισσότερο από άτοπο. Κι αν η υπογραφή της Penelope Douglas ίσως να σας κάνει να πιστέψετε κάτι διαφορετικό, ίσως θα έπρεπε να σας θυμίσω πως ακόμα και οι πιο ρομαντικές ιστορίες της τείνουν να έχουν σκοτεινά στοιχεία, αλλά στην προκειμένη περίπτωση τολμάει να βουτήξει για τα καλά στα πιο σκοτεινά νερά που θα μπορούσε.

Η Έρικα είναι φοιτήτρια στο κολέγιο και το μόνο που θέλει είναι να ξεφύγει από το παρελθόν της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Θέλει ν' αφήσει πίσω της την παλιά της ζωή, την οικογένειά της, τους φίλους της, το πρώην αγόρι της, και να ξεκινήσει από το μηδέν, σε ένα μέρος που κανείς δεν γνωρίζει τίποτα για εκείνη. Θέλει να είναι ελεύθερη, να νιώσει και πάλι πως είναι πραγματικά ο εαυτός, όπως εκείνη τη μοιραία νύχτα πριν κάποια χρόνια, που για πρώτη φορά μπόρεσε να είναι με κάποιον και να είναι αυτή που είναι. Όμως τα σχέδιά της θα ανατραπούν, όταν στον δρόμο της θα βρεθεί ο Μάικλ, ο αδερφός του πρώην της, που πάντοτε έκανε την καρδιά της να χτυπά ξέφρενα, αλλά που καμία σημασία δεν της έδινε. Κι όχι μόνο βρίσκεται στην ίδια πόλη με εκείνη, αλλά ζει και στο ίδιο κτίριο, ενώ είναι αποφασισμένος να την εκδικηθεί, για το ότι τρία χρόνια πριν, οι φίλοι του, που είναι και πάλι ελεύθεροι, βρέθηκαν στη φυλακή εξαιτίας της. Και κάπως έτσι, ένα επικίνδυνο "παιχνίδι" ξεκινά και κανείς δεν ξέρει ποιος θα είναι ο νικητής -ή αν μπορεί καν να υπάρξει ένας.

Όπως προανέφερα, το βιβλίο αυτό είναι εντελώς αντίθετο απ' αυτό που θα χαρακτηρίζαμε ως "ρομαντικό", είτε εντός είτε εκτός εισαγωγικών. Σκοπός του δεν είναι να μας συγκινήσει, αλλά να μας καθηλώσει, και ως προς το σκέλος αυτό τα καταφέρνει περίφημα, επιτυγχάνοντας μάλιστα αρκετές φορές να προκαλέσει ρίγη στη ραχοκοκαλιά μας. Η Douglas δεν μασάει τα λόγια της, για να το θέσω απόλυτα λαϊκά, και αφηγείται την ιστορία της με ωμό ρεαλισμό που ναι, μπορεί ακόμα και να σε σοκάρει, ειδικά αν είσαι αρκετά ευαίσθητος, και που ναι, περιγράφει πράγματα, γεγονότα και καταστάσεις που δεν θα έπρεπε να είναι αποδεχτά, τα οποία, όμως, αποτελούν την σκοτεινή πλευρά της ζωής, υπάρχουν, και το να παριστάνουμε πως συμβαίνει το αντίθετο, ίσως γιατί δεν μπορούμε να τα εκλογικεύσουμε, δεν αναιρεί την ύπαρξή τους.

Η Έρικα και ο Μάικλ είναι δύο ενδιαφέροντες χαρακτήρες, άσχετα απ' το γεγονός πως στην πραγματική ζωή δεν θα ήθελες, κατά πάσα πιθανότητα, να έχεις καμία απολύτως σχέση μαζί τους. Σε ό,τι αφορά τη δική τους σχέση, μόνο η λέξη χάος θα μπορούσε να την περιγράψει, η οποία ναι μεν εμπεριέχει πολλές, πάρα πολλές καυτές σκηνές, αλλά και άλλες τόσες που σε προβληματίζουν, τόσο αναφορικά με τα όρια που ίσως αυτή να έπρεπε να έχει, μα που απουσιάζουν εντελώς στην πραγματικότητα, όσο και για τις επιπτώσεις που θα έχει η μεταξύ τους αλληλεπίδραση, όσο τα πράγματα προχωρούν κι εξελίσσονται. Η μεταξύ τους συνθήκη είναι σκοτεινή, ακραία, ίσως ακόμα και αρρωστημένη, αλλά αυτό είναι που την καθιστά και τόσο καθηλωτική, γιατί σου προκαλεί μια εσωτερική ταραχή, μα και μια τεράστια αγωνία για το ποια θα είναι η τελική της κατάληξη.

Το βιβλίο αυτό δεν είναι ένα "όμορφο" βιβλίο. Όπως όμορφοι δεν είναι και οι χαρακτήρες του, παρά τη γοητευτικά σκοτεινή προσωπικότητά τους, που τους οδηγεί σε άκρα που εμείς δεν θα τολμούσαμε καν να διανοηθούμε, πόσο μάλλον να πλησιάσουμε. Ο Μάικλ είναι απωθητικός, μα την ίδια στιγμή σε τραβάει κοντά του σαν μαγνήτης. Αγαπάς να τον μισείς. Μισείς να τον αγαπάς. Και το ίδιο νιώθει και η Έρικα, με το "παιχνίδι" ανάμεσά τους, αλλά και με το σύνολο της παρέας του πρώτου, ν' ακολουθεί επικίνδυνες διαδρομές, που δεν έχουν ως στόχο τους το να κατακτήσουν την αγάπη, αλλά την εκδίκηση -άσχετα με το γεγονός πως η πιο διεστραμμένη μορφή της πρώτης μπορεί ν' αναδυθεί μέσα απ' το πιο απύθμενα βάθη. Κι εκεί είναι που γεννάται το ερώτημα: Πόσο μακριά είσαι διατεθειμένος να φτάσεις προκειμένου να πετύχεις τον στόχο σου, ακόμα κι αν δεν είσαι απόλυτα βέβαιος, στο τέλος της ημέρας, για το ποιος είναι αυτός;
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Penelope Douglas
Μεταφραστής: Ελιασά Νοέλα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 528
ISBN: 978-618-219-044-9