Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Μια γυναίκα κι ένα παιδί βρίσκονται κλειδωμένοι σ’ ένα υπόγειο, ακροβατώντας μεταξύ ζωής και θανάτου.
Κανείς δεν γνωρίζει την ταυτότητά τους. Η γυναίκα δεν μπορεί να μιλήσει, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές αγνοουμένων που να ταιριάζουν στο προφίλ τους. Ο σαστισμένος, ηλικιωμένος ιδιοκτήτης του σπιτιού ισχυρίζεται ότι δεν τους έχει ξαναδεί ποτέ.
Οι κάτοικοι της ήσυχης οδού Όξφορντ σοκάρονται. Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο κάτω από τη μύτη τους; Ωστόσο, ο επιθεωρητής Άνταμ Φόλεϊ ξέρει ότι όλα είναι πιθανά.
Και ότι κανένας δεν είναι τόσο αθώος όσο φαίνεται…
Ένα ατελείωτο, αγωνιώδες μυστήριο, καλά κρυμμένα μυστικά και τέρατα που κρύβονται σε κοινή θέα…
Αυτό είναι το δεύτερο συναρπαστικό μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Άνταμ Φόλεϊ.

Προσωπική άποψη:
Η Cara Hunter είναι μια συγγραφέας που "γνώρισα" πριν καν ακόμα εκδώσει το πρώτο της μυθιστόρημα, τότε που το χειρόγραφο του "Close to home", ή "Μπροστά στα μάτια τους" στα ελληνικά, έφτασε στα χέρια μου για μια πρώτη αξιολόγηση που έμελλε ν' αποτελέσει έναν κεραυνοβόλο έρωτα και να εξελιχθεί, με το πέρασμα του χρόνου, σε μια μεγάλη αγάπη. Γιατί η Hunter είναι μια συγγραφέας, το έργο της οποίας πολύ δύσκολα να μην αγαπήσει κανείς -αν και μεταξύ μας, θεωρώ πως το ελληνικό κοινό την έχει αδικήσει κάπως, τουλάχιστον έως τώρα, μην δίνοντάς της την προσοχή που της αξίζει. Ωστόσο, ποτέ δεν είναι αργά, και τώρα που επανέρχεται με το δεύτερο βιβλίο της σειράς της με κεντρικό ήρωα τον επιθεωρητή Άνταμ Φόλει, έχει μια καλή ευκαιρία να κερδίσει ακόμα και τους άπιστους -και όχι άδικα.

Στο υπόγειο ενός σπιτιού εντοπίζονται, κλειδωμένοι και σε κακή κατάσταση, μία γυναίκα κι ένα παιδί. Η γυναίκα δεν είναι σε θέσει να μιλήσει, ενώ είναι τόσο συγχυσμένη που δεν αντέχει καν να βρίσκεται άλλο πια κοντά στο παιδί. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, που πάσχει από άνοια κι έχει την υποχρέωση να επισκέπτεται μία φορά την εβδομάδα, για δεκαπέντε λεπτά, τον κοινωνικό λειτουργό που τον έχει αναλάβει, σοκάρεται από το γεγονός, ενώ ισχυρίζεται πως όχι μόνο δεν γνωρίζει τι συμβαίνει, αλλά πως δεν έχει ιδέα ποια είναι η γυναίκα και το παιδί. Η γειτονιά της οδού Όξφορντ ταράζεται από το συμβάν, αφού κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πως είναι δυνατόν να συνέβαινε κάτι τόσο φρικτό δίπλα τους χωρίς εκείνοι να έχουν πάρει είδηση το παραμικρό, την ίδια ώρα που ο επιθεωρητής Φόλεϊ, που έχει αναλάβει την υπόθεση, δεν απορρίπτει κανένα σενάριο, αφού γνωρίζει πολύ καλά πως όλα είναι δυνατά και πως, καμιά φορά, αυτοί που φαίνονται αθώοι δεν είναι.

Όπως και με το πρώτο βιβλίο της σειράς, έτσι και εδώ, έχουμε να κάνουμε με ένα βιβλίο που παντρεύει εξαιρετικά αρμονικά το αστυνομικό μυθιστόρημα με το ψυχολογικό θρίλερ, προσφέροντάς μας ένα λογοτεχνικό κράμα που μας ιντριγκάρει σε όλα τα επίπεδα και που καταφέρνει να μας καθηλώσει από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα. Δεκάδες τα σενάρια που φτιάχνουμε με το μυαλό μας, με τον κάθε εμπλεκόμενο στην ιστορία αυτή να φαντάζει εξίσου ένοχος και αθώος, αφού τα στοιχεία που έρχονται στο φως συνεχώς ανατρέπουν τα όσα γνωρίζαμε, ή τα όσα υποθέταμε, μέχρι εκείνη τη στιγμή, οδηγώντας την ιστορία μας σε όλο και πιο σκοτεινά και άρρωστα μονοπάτια που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το που θα μας οδηγήσουν, αλλά που όταν μας πάνε εκεί που θέλουν, στέλνουν ρίγη ανατριχίλας στη ραχοκοκαλιά μας.

Η αστυνομία έρχεται αντιμέτωπη με μια εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκη υπόθεση, τόσο πολυδιάστατη και σύνθετη, που απαιτεί να της αφιερώσει κανείς εξαιρετικά πολύ χρόνο χωρίς, ωστόσο, να μπορεί κανείς να την διαβεβαιώσει πως θα φτάσει στο λυτρωτικό εκείνο σημείο όπου θα της δοθούν οι απαντήσεις που με τόση λαχτάρα αναζητά. Πόσο μάλλον όταν η αφήγηση των γεγονότων, πραγματιστικά και μυθοπλαστικά, γίνεται μέσω ενός πρίσματος που διαστρεβλώνει τα πάντα, τόσο που η πραγματική τους, εξίσου διεστραμμένη, ταυτότητα φτάνει στα χέρια των Αρχών, και κατ' επ' επέκτασιν και στα δικά μας, συγκεχυμένη και χωρίς σαφή προσανατολισμό, εντείνοντας την ανάγκη μας για απαντήσεις και την αγωνία μας να φτάσουμε στην αλήθεια, μα και την δίψα μας για περιπέτεια και δράση που συνεχώς κορυφώνεται σε διαφορετικά επίπεδα.

Εκτός από πολυδιάσταση, αυτή η ιστορία είναι και εξαιρετικά πολυπρόσωπη, με σωρεία ανθρώπων να εμπλέκονται σε αυτήν με έμμεσο ή άμεσο τρόπο, με τον καθέναν από αυτούς να έχει και τη δική του, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και τραγική προσωπική ιστορία, που ίσως και να τον τροφοδοτεί με διεστραμμένα κίνητρα απέναντι, όχι μόνο στα συγκεκριμένα θύματα της ιστορίας μας, αλλά στους ανθρώπους γενικότερα. Μια οικογένεια που το παιδί της εξαφανίστηκε, μια άλλη που το παιδί της αυτοκτόνησε, μια γειτονιά με αριστοκρατικούς πυργίσκους και καθωσπρέπει ανθρώπους να ζουν μέσα σε αυτούς που, όμως, φαίνεται να κρύβουν πολλά σκοτεινά μυστικά που κανείς δεν τα αντιλαμβάνεται, όχι με μια πρώτη, γρήγορη ματιά. Άνθρωποι με μυστικά, με διαταραχές που δεν είναι εύκολο να εντοπίσει κανείς, άνθρωποι χειριστικοί ή που έχουν μάθει να κινούνται με μαεστρία ανάμεσα στις σκιές, και που ο καθένας έχει μια δικιά του ιστορία να αφηγηθεί, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Για άλλη μία φορά, η Hunter έχει δημιουργήσει μια ιστορία που εξιτάρει και ενεργοποιεί όλες μας τις αισθήσεις, και που αλλάζει συνεχώς την ροή της πηγαίνοντάς μας σε δρόμους που δεν περιμέναμε πως θα ακολουθήσει, και που αυτοί με τη σειρά τους μας οδηγούν σε αποκαλύψεις που δεν θα φανταζόμασταν ποτέ και που ανατρέπουν όλα μας τα δεδομένα και κάθε πιθανή ισορροπία στο λογοτεχνικό αυτό σύμπαν που κινούμαστε. Γρήγορος και έντονος αφηγηματικός ρυθμός, ισχυρή δράση -και αντίδραση-, εξαιρετικά ευφάνταστο και καλοδουλεμένο "σενάριο", και όλα αυτά χωρίς να χάνεται, μέσα στην πολυδιάστατη φύση του βιβλίου, η συναισθηματική προέκταση της αφήγησής μας, μα και ο ψυχολογικός φόβος που πηγάζει μέσα από τα βαθύτερα κίνητρα και της αλήθειες αυτής. Ένα βιβλίο που αναμφίβολα πρέπει να διαβαστεί απ' όλους.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Cara Hunter
Μεταφραστής: Ελιασά Νοέλα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 464
ISBN: 978-960-653-002-9