Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Ένα αγόρι, που το πέρασμά του από τη ζωή χάθηκε στη λησμονιά, αλλά το όνομά του έμεινε στην Ιστορία ως ο τίτλος ενός από τα διασημότερα θεατρικά έργα όλων των εποχών, ζωντανεύει από την πένα μιας σπουδαίας συγγραφέως στην καλύτερή της στιγμή.
Αυτή είναι η τρυφερή και αβάσταχτα συγκινητική ιστορία του Άμνετ, που, μια καλοκαιριάτικη μέρα του 1596, στο Στράτφορντ, αναζητά απεγνωσμένα βοήθεια για να σώσει τη δίδυμη αδερφή του, η οποία πέφτει στο κρεβάτι με πυρετό. Κανένας δεν είναι στο σπίτι. Η μάνα τους, η Άγκνες, είναι στον μαγισσόκηπό της, όπου καλλιεργεί βοτάνια, ενώ ο πατέρας τους λείπει στο Λονδίνο για δουλειά. Οι δυο γονείς δεν ξέρουν πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας ένα από τα παιδιά τους δε θα είναι πλέον στη ζωή.
Εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα, το βραβευμένο μυθιστόρημα της Μάγκι Ο’Φάρελ αφορά τον δεσμό μεταξύ των διδύμων, έναν γάμο που φτάνει στο χείλος της καταστροφής από το βαρύ πένθος, ενώ, παράλληλα, αφηγείται την ιστορία ενός γερακιού και της κυράς του· των ψύλλων που μπαίνουν σε ένα πλοίο στην Αλεξάνδρεια, και του γιου ενός γαντοποιού, που αψηφά τις συμβάσεις προκειμένου να διεκδικήσει τη γυναίκα που αγαπά.

Προσωπική άποψη:
Χαρακτηρισμένο ως ένα αξιοσημείωτο βιβλίο για το 2020 από New York Times, ως Καλύτερο βιβλίο της χρονιάς για το 2020 από τους Guardian, Financial Times, Literary Hub και NPR, έχοντας κερδίσει το Women's Prize for Fiction 2020 έχοντας αναδειχθεί ως το Βιβλίο της Χρονιάς από την Waterstones, το "Άμνετ" της Maggie O' Farrell δεν μπορεί παρά να σε κάνει να αναρωτιέσαι τι το ιδιαίτερο έχει που το καθιστά τόσο μοναδικό και ξεχωριστό, κερδίζοντας την καρδιά και τις εντυπώσεις όλων εκείνων που πέφτει στα χέρια τους. Έτσι λοιπόν, αποφασίζεις να το διαβάσεις κι εσύ, και από τις πρώτες κιόλας σελίδες νιώθεις πως έχεις την απάντηση που αναζητούσες.

Δεν θέλω να πω πολλά για την υπόθεση του βιβλίου, γιατί είναι μια ιστορία που "παντρεύει" την πραγματικότητα με τη μυθοπλασία με έναν τρόπο μοναδικό και πρέπει ο κάθε αναγνώστης ν' ανακαλύψει τις μικρές και μεγάλες τις αλήθειες μόνος του, να τις ζυγίσει βαθιά μέσα του και να κρίνει μόνος του το σωστό και το λάθος, το που ξεκινάει που που τελειώνει η ηθική, την βαρύτητα που έχει το πένθος για τον καθέναν από εμάς και πως μπορούμε να το διαχειριστούμε -και κατ' επέκτασιν που μπορεί αυτό να μας οδηγήσει. Θ' αρκεστώ να πω πως η ιστορία αυτή, όσο μοναδική γραμμένη είναι, άλλο τόσο μοναδικά συνδεδεμένη είναι με τον Σέξπιρ και το έργο του, πράγμα που συνειδητοποιείς και κατανοείς όλο και περισσότερο, όσο βαθύτερα βυθίζεσαι στην αλήθεια της, που δεν μπορεί παρά ν' αγγίξει την ψυχή σου.

Αυτό που προσωπικά λάτρεψα στη γραφή της O' Farrell είναι ο λυρισμός που τη διακατέχει, αυτή η ποιητική διάθεση που έχει όταν αφηγείται ένα περιστατικό, όταν αναλύει μια συνθήκη, ακόμα κι όταν περιγράφει ένα πρόσωπο, ένα αντικείμενο, όταν αποτυπώνει μια στιγμή μέσα στον χρόνο, όσο ασήμαντη κι αν είναι, με έναν τρόπο σχεδόν ονειρικό, που σε ταξιδεύει, που συμβάλλει ν' αφυπνιστούν όλες σου τις αισθήσεις και που εκείνες τις μικρές στιγμές που γεύεσαι αυτές τις νότες της λογοτεχνικής της μαγείας, αισθάνεσαι πιο ζωντανός από ποτέ. Δεν είσαι απλός παρατηρητής μιας ιστορίας, ούτε γίνεσαι νοερά μέρος αυτής, αλλά μπορείς πραγματικά να αγγίξεις, να μυρίσεις, να γευτείς, να αισθανθείς, κι αν αυτό δεν είναι πέρα από κάθε προσδοκία τότε δεν ξέρω τι μπορεί να είναι.

Παρά την τόση λογοτεχνική ομορφιά του, όμως, το "Άμνετ" είναι ένα βιβλίο που αν και καταφέρνει να προκαλέσει όλα τα συναισθήματα που προανέφερα, και να ζωντανέψει τις αισθήσεις μας, την ίδια ακριβώς στιγμή μπορεί και γίνεται σκληρό, ωμό, σίγουρα όχι ευχάριστο σε όλες του τις εκφάνσεις, βαθιά θλιβερό, ίσως και τρομακτικά οικείο ορισμένες φορές, αποτυπώνοντας με έντονο ρεαλισμό όλες τις πικρές αλήθειες που κρύβονται στις παρυφές των οικογενειακών δεσμών, βιώνοντας την απώλεια και την θλίψη σε όλη τους την έκταση, γιατί έτσι είμαστε καμωμένοι οι άνθρωποι, να παλεύουμε και ν' αγωνιζόμαστε, ακόμα και όταν το βάρος των ευθυνών και όσων χάνουμε μάς τσακίζουν, κι εμείς δεν μπορούμε να υποκύψουμε ακόμα και τις ώρες εκείνες που σπαράζουμε.

Κάθε χρόνο υπάρχει κάποιο βιβλίο που ξεχωρίζει σε κάθε κατηγορία, αλλά όσον αφορά εκείνη της Γυναικείας Μυθοπλασίας, το φαινόμενο αυτό τείνει να είναι πιο έντονο, για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο. Πάντα υπάρχει ανάμεσα στις υποψηφιότητες εκείνη η μία που κάνει τη διαφορά και που όλες οι άλλες μοιάζουν αδύναμες μπροστά της, όσο καλές κι αν είναι οι ίδιες. Αν μιλήσουμε για το 2020, λοιπόν, τότε αναμφίβολα αυτή τη διαφορά την έκανε το "Άμνετ", όχι μόνο λόγω του τρόπου γραφής της O' Farrell, αλλά και για όλα αυτά τα οποία κατάφερε να προσεγγίσει μέσα από την αφήγησή της, εμβαθύνοντας σε αυτά, κάνοντάς μας να σκεφτούμε, να αναλογιστούμε, να προβληματιστούμε και γιατί όχι, να κοιτάξουμε την ίδια τη ζωή μέσα από ένα άλλο πρίσμα. Και ναι, βιβλία όπως αυτό όχι μόνο αξίζει να διαβαστούν, αλλά πρέπει να διαβαστούν.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Maggie O' Farrell
Μεταφραστής: Κορτώ Αύγουστος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 392
ISBN: 978-618-01-3798-9