"Η διατριβή" του Άντυ Παπαδηµητρίου

Ένα κοινωνικό θρίλερ µυστηρίου, ένα επικίνδυνο ταξίδι από την Αθήνα σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, γεµάτο συναίσθηµα, αγωνία, συνωµοσίες, µε µια απρόβλεπτη διαδροµή.
Δέκα χρόνια µετά το ξέσπασµα του κορονοϊού, η Νίκη, µια σαραντάχρονη, δυναµική και υπερευφυής Ελληνίδα επιστήµονας, προσπαθεί να ολοκληρώσει τη διατριβή της που αφορά ένα πρόγραµµα προβλέψεων καταστροφών, έναν σύνθετο αλγόριθµο που µπορεί να σώσει την ανθρωπότητα από την καταστροφή της. Παράλληλα εργάζεται για το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε µια περίοδο ενός νέου ψυχροπολεµικού κλίµατος στην Ευρώπη, και ως µόνη µητέρα προσπαθεί να ισορροπήσει τη σχέση µε τον γιο της.
Η απρόσµενη δολοφονία του Σουηδού συνεργάτη της την κάνει να αντιληφθεί ότι το πρόγραµµα που δηµιουργεί είναι περιζήτητο και αναγκάζεται να ξεκινήσει ένα περιπετειώδες ταξίδι στα φιόρδ, τα κανάλια, τα όµορφα τοπία και τους πολυσύχναστους δρόµους των ευρωπαϊκών πόλεων για να βρει τα κατάλληλα άτοµα που θα τη βοηθήσουν να το ολοκληρώσει. Όµως οι απειλές και οι µυστηριώδεις άνθρωποι θα την κυνηγήσουν µέχρι τέλους...

"Μέτοικοι καιροί" του Νίκου Σκορίνη

Ένα µυθιστόρηµα µαγνητική τοµογραφία της ελληνικής κοινωνίας στα καταιγιστικά χρόνια των µνηµονίων. Τα όνειρα γίνονται εφιάλτες, οι έρωτες γίνονται ψίθυροι κρυφοί, οι µικροµεσαίοι καταστρέφονται κατά χιλιάδες, η εύρεση εργασίας µοιάζει µε παράνοµη επιδίωξη. Δραµατικές ανατροπές, τεράστιες αβεβαιότητες, ανασφάλεια, φόβος, αγωνία και λίγο φως ελπίδας στο τέλος του βιβλίου. Άλλοι γονατίζουν, άλλοι υψώνουν το µπόι τους πάνω και από τη ζωή τους.
Οι Μέτοικοι καιροί είναι ένας ανιχνευτής των αναστοχασµών και των εσωτερικών συγκρούσεων µε το έτερο εγώ µας. Ατοµικό και συλλογικό. Αυτό µε το οποίο φοβόµαστε να αναµετρηθούµε κατάµατα. Ελεύθεροι και ταυτόχρονα αιχµάλωτοι στους δαίµονες και τους θεούς που κρύβουµε µέσα µας, σε µια διαρκή πάλη µαζί τους αλλά και ενίοτε σε µια διαρκή απώθηση και αφασία. Με περιορισµένα δικαιώµατα, που µας τα βάζουν οι δυνατοί και οι κακοί του κόσµου αλλά πολλές φορές κι ο ψεύτης εαυτός µας…

"Δέκα αλήθειες" της Κατερίνας Κουτουκάκη

«Κι αυτή η µοίρα που κινεί τα νήµατα, που δένει τις ζωές µας και τις ευθυγραµµίζει µε τη σοφότερη γεωµετρία, να τέµνονται ή να είναι παράλληλες, να σχηµατίζουν κύκλους οµόκεντρους ή τρίγωνα ισόπλευρα, έφτιαξε έτσι τα πράγµατα ώστε τη στιγµή που η Χαρά οδηγούσε στο κενό η Φωτεινή να χάνεται στα µάτια του Μάρκου... κι εκείνος στα δικά της».
Στη διαδροµή από το αρχοντικό της στο Νησί ως το διαµέρισµα του τρίτου ορόφου στην Καστέλα, η Φωτεινή Αρχοντάκη έζησε τη ζωή που της χαρίστηκε, µε πάθος, πόνο, απόγνωση, παραδοχή, αυτοθυσία και δίχως όρια αγάπη για τη Ζωή.
«Ο Μάρκος και η Φωτεινή δεν είχαν καταφέρει στα νιάτα τους να αγαπηθούν όπως τους άξιζε, γιατί δε γνώριζαν πώς να το κάνουν. Αγάπη µπορείς να δώσεις µόνο όταν την έχεις λάβει. Μόνο όταν έχεις ξεχειλίσει από αυτή, όταν σου περισσεύει. Τότε και µόνο τότε µπορείς να αγαπάς µε αλήθεια και ανιδιοτέλεια από τα βάθη της ύπαρξής σου. Κανείς ποτέ δεν κατάφερε να αγαπήσει από το έλλειµµά του. Κι αυτή ήταν η ένατη αλήθεια της ζωής, που η Φωτεινή εκείνη τη στιγµή συνειδητοποιούσε και σηµείωνε νοερά µέσα της».
«Αγαπώ σηµαίνει εκτιµώ και τιµώ εµένα µε τις πράξεις µου. Αυτό γράψε και βάλε µια τελεία και µια παύλα. Και κάνε την προσευχή σου στον Θεό να σε κρατάει γερή και σιδερένια για να µεγαλώνεις το παιδί σου. Άγγελοι επί γης είναι αυτά τα παιδιά, βιόλα µου, που τους ρίχνει ο Θεός ανάµεσά µας για να µάθουµε την άνευ όρων αγάπη».

"Πλαταιές - Ήρωες και Προδότες" του Χρυσόστομου-Γεώργιου Νικολαΐδη

479 π.Χ. Οι Έλληνες, έχοντας δηµιουργήσει µια πανελλήνια συµµαχία, αντιµετωπίζουν τους Πέρσες στις Πλαταιές, σε µια µάχη που µέλλει να αποδειχτεί η πιο κρίσιµη για την τελική έκβαση των περσικών πολέµων. Ανάµεσά τους και ένα άγηµα Κυθνίων υπό την ηγεσία του νεαρού Απολλώνιου, ενός ευγενούς της Κυθνίων Πολιτείας. Έχει προηγηθεί η ναυµαχία της Σαλαµίνας, µε τη συµµετοχή και πάλι των Κυθνίων.Ο Απολλώνιος, που πήρε µέρος στα Ολύµπια ως αθλητής του παγκρατίου, έχει στο πλευρό του µια πανέµορφη Σπαρτιάτισσα, τη σύζυγό του Κύνθια. Ο αθλητισµός και οι πολεµικές τέχνες αποτελούν το ιδεώδες του νεαρού Κύθνιου. Όµως η ευτυχισµένη ζωή του στην Κύθνο και η λαχτάρα του να διακριθεί στο πεδίο της επικείµενης µάχης αµαυρώνονται από ένα τραγικό γεγονός, που µέλλει να τον τυλίξει σε µια δίνη συγκρούσεων, αντιζηλιών, µίσους και δίψας για εκδίκηση, σε µια δίνη όπου έχει απέναντί του τον συµπατριώτη του Μίννερµο, τον θανάσιµο εχθρό του. Η νίκη στη µάχη των Πλαταιών εκπληρώνει τα όνειρά του για πολεµική δόξα. Όµως υπάρχει ακόµα µια εκκρεµότητα που πρέπει να διευθετήσει για να ηρεµήσει η ψυχή του…
Ένα συγκλονιστικό ιστορικό µυθιστόρηµα, που ζωντανεύει στα µάτια του αναγνώστη πτυχές της ζωής και των ιστορικών γεγονότων της κλασικής Ελλάδας του πρώτου ηµίσεος του 5ου π.Χ. αιώνα, µε αποκορύφωµα τις ρεαλιστικές περιγραφές της ναυµαχίας της Σαλαµίνας και της µάχης των Πλαταιών.

"Προς τη λίμνη" της Yana Vagner

Αντιµετωπίζοντας το τέλος του πολιτισµού, όταν ξεσπά µια τροµακτική επιδηµία, µια οµάδα ανθρώπων ρισκάρει τη ζωή, την αγάπη και την ανθρωπιά της σε έναν βάναυσο αγώνα για επιβίωση.
Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύµα, τα χρήµατα έχουν χάσει την αξία τους, το χάος και η ανοµία κυριαρχούν παντού, συµµορίες λυµαίνονται τα πάντα, τα µέσα ενηµέρωσης πανικοβάλλονται.
Όσοι δεν έχουν ακόµη µολυνθεί αγωνίζονται απεγνωσµένα να βρουν τρόφιµα και καύσιµα. Η πόλη βρίσκεται σε καραντίνα. Όλες οι είσοδοι είναι κλειστές.
Φεύγοντας µακριά, ο Σεργκέι, µαζί µε τη σύντροφό του, τον γιο της, τον δικό του γιο, την πρώην σύζυγό του, τον πατέρα του και τους γείτονές τους πηγαίνουν προς τη λίµνη. Εκεί, σε ένα µικρό έρηµο νησί, θα προσπαθήσουν να κρυφτούν σε ένα καταφύγιο για να γλιτώσουν από την απειλή µόλυνσης.
Με φόντο µια τροµερή παγκόσµια καταστροφή, εξελίσσεται ένα σκληρό οικογενειακό δράµα. Άνθρωποι που κανονικά δε θα βρίσκονταν ποτέ κάτω από την ίδια στέγη πρέπει τώρα να ενωθούν για να ξεφύγουν από την εντεινόµενη επιδηµία. Στον δρόµο θα αντιµετωπίσουν διάφορους κινδύνους και θα µάθουν όχι µόνο να επιβιώνουν, αλλά και να συγχωρούν.

"λέμε νανουρίσματα - λέμε ιστορίες / μύθους" των Άιντας Ντβέικ Ξένη & Ελευθερίας Παναγιωτοπούλου

«Ένα βιβλίο για τη σηµασία των νανουρισµάτων και των ιστοριών / µύθων, που είναι ένα ταξίδι φαντασίας, ένα παράθυρο στον κόσµο».
Μαρία Καλαµπόγια, Παιδίατρος
«Απλό και προσιτό σε όλους, προσφέρει άµεση σύνδεση και το πέρασµα ανάµεσα στα αναπτυξιακά στάδια από την εµβρυϊκή στη βρεφική και παιδική ηλικία. Απεικονίζει την πρώτη επαφή του παιδιού µε τον κόσµο µέσω της µουσικότητας των νανουρισµάτων και της αφήγησης των µύθων, συνεισφέροντας στην κοινωνική και ηθική ωριµότητα της ανάπτυξης του παιδιού».
Μπέττυ Μενούνου, Ψυχολόγος
«Το νανούρισµα και οι ιστορίες προετοιµάζουν τον ανθρώπινο ψυχισµό να µένει µόνος του, γνωρίζοντας τον εαυτό του και αντέχοντας τη µοναξιά, που δεν είναι απαραίτητα κάτι το αρνητικό.
»Μόνος και µαζί ταυτόχρονα, καθώς το ώριµο µοίρασµα µε τους γονείς οδηγεί το παιδί καθησυχαστικά στην ολοκλήρωση, βοηθώντας το να νιώθει ότι είναι ιδιαίτερο και αυθύπαρκτα ξεχωριστό, χωρίς να πληγωθεί ο ναρκισσισµός του (ο αυθεντικά δικός του τρόπος να ξεχωρίζει)».
Γιώργος Σωτηρόπουλος, Παιδοψυχίατρος
«Στην ολοένα και πιο απαιτητική καθηµερινότητα που ζούµε, ο ύπνος αποτελεί συχνά αντικείµενο έντονων διαπραγµατεύσεων έως και προστριβών στις σύγχρονες οικογένειες. Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, µε απόλυτα κατανοητή και περιεκτική γραφή, επιτυγχάνει να επαναφέρει τον κοµβικό ρόλο των νανουρισµάτων - ιστοριών / µύθων στην ιεροτελεστία του ύπνου, αλλά και στην ολόπλευρη ανάπτυξη των µικρών παιδιών. Ένα βιβλίο απαραίτητο για τους νέους γονείς και όσους ασχολούνται µε τη φροντίδα των παιδιών».
Ξένια Τσαµπαλή, Ψυχολόγος

"Ζήσε όπως ο Αρσέν Λουπέν" του Stéphane Garnier

Κομψός, αστείος, πονηρός, ελκυστικός, μάγος...
Εµπνευστείτε από τον διασηµότερο τζέντλεµαν-λωποδύτη!
Σκέφτεστε το αδιανόητο, όταν θέλετε να πραγµατοποιήσετε το ανέφικτο; Αυτό κάνει ο Αρσέν Λουπέν για να πετύχει τα σχέδιά του. Πιστός πάντα στον εαυτό του, και στα στραβά και στα καλά του, χρησιµοποιεί πονηριά, εξυπνάδα και λογική για να πάει κόντρα στους µηχανισµούς της συλλογικής σκέψης. Χαρισµατικός και γόης, ο Αρσέν Λουπέν έγινε –και παραµένει– δηµοφιλής ήρωας από τότε που τον δηµιούργησε ο Μορίς Λεµπλάν, το 1905. Κι αν η ιδιαίτερη εξυπνάδα του αποτελεί σταθερά το κύριο προσόν του, η προσαρµοστικότητα και οι αντοχές του τον καθιστούν επίκαιρο πρότυπο. Ακόµα κι αν ξεπερνά κάποιες φορές τα όρια, έχει τους λόγους του.
Είναι δυνατόν ένας κλέφτης να γίνει καθοδηγητής;
Ο Αρσέν Λουπέν θα σας βοηθήσει να βγείτε από δύσκολες καταστάσεις! Οι συµβουλές του θα σας διδάξουν πώς να πετύχετε τους στόχους σας, προσωπικούς και επαγγελµατικούς. Θα σας διαθέσει την εξυπνάδα, το ταλέντο και τη γοητεία του. Τα µικρά και µεγάλα µυστικά του θα σας γίνουν γρήγορα απαραίτητα…
Πώς µπορεί ο Αρσέν Λουπέν να φωτίσει διαφορετικά τη ζωή σας και πώς µπορεί αυτό να σας µεταµορφώσει ριζικά; Μήπως, αν δανειστούµε τη µατιά του Αρσέν, µπορέσουµε να ανακαλύψουµε εκ νέου τον εαυτό µας, να κοιτάξουµε µέσα µας, να γνωρίσουµε καλύτερα ποιοι είµαστε;