Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Όταν το αίσθημα της αδικίας υπερβαίνει τα όρια ανοχής ενός ανθρώπου, τότε αυτή η τεταμένη κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική έκρηξη. Ποιες είναι, όμως, οι συνέπειες αν αυτή η έκρηξη δεν εκτονωθεί και με το κατάλληλο ερέθισμα μετατραπεί σε επικίνδυνο φονικό όπλο που θα φτάσει μέχρι το έγκλημα; Τι θα συμβεί, όταν ένας συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων δημιουργήσει μια πολύπλοκη υπόθεση, προσφέροντας ένα δυναμικό φινάλε στον αναγνώστη, την οποία τελικά θα αντιγράψει η ζωή; Θα επιλέξει να παραδώσει τον πρωταγωνιστή του στη Δικαιοσύνη ή θα τον αφήσει ελεύθερο; Ποιος έχει διαπράξει τελικά το τέλειο έγκλημα, ο συγγραφέας του έργου ή ο πρωταγωνιστής του;

Προσωπική άποψη:
Μετά από τρία βιβλία που είχαν περισσότερο φανταστική διάσταση, συνδυασμένα, ωστόσο, με έντονες δόσεις μυστηρίου και περιπέτειας, η Margaret P. Dalkour επιστρέφει με ένα ιδιαίτερο αστυνομικό θρίλερ, το οποίο δεν έχει σκοπό μόνο να μας παρουσιάσει μια ενδιαφέρουσα και περίπλοκη ιστορία, αλλά να θίξει ορισμένα αρκετά σημαντικά ανθρώπινα ζητήματα, μέσα από ένα ευρύτερο κοινωνικό πρίσμα, τα οποία, με τη σειρά τους, μας φέρνουν αντιμέτωπους με ζητήματα και ερωτήματα που θα μπορούσαν ν' αφορούν κι εμάς τους ίδιους, ακόμα κι αν δεν φτάναμε στα άκρα με τις αποφάσεις και τις επιλογές μας.

Θα επιλέξω να μην αναφέρω πολλά σχετικά με την υπόθεση, η οποία είναι πολύπλευρη και πολυδιάστατη, και κατά μία έννοια μπλέκει κάποιες μικρότερες ιστορίες γύρω από έναν κεντρικό άξονα, στον πυρήνα του οποίου υπάρχει ένα ζήτημα με πολλές, ωστόσο, προοπτικές: το έγκλημα και τους λόγους για τους οποίους θα μπορούσε να οδηγηθεί κανείς σε αυτό. Είναι ζήτημα τιμής, εκδίκησης, προσωπικής εμπάθειας, κι αν αυτό τελεστεί, μπορεί να υποκινηθεί από κάποιον τρίτο, έμεσα ή άμεσα, και με τη σειρά του, αν αυτό συμβεί, ποιος ευθύνεται πραγματικά για την κατάληξη; Αυτός που προκάλεσε τον δράστη, αυτός που ανέπνευσε τον δράστη, ή ο ίδιος ο δράστης που αποφάσισε να ξεπεράσει τα λεπτά όρια της ζωής και του θανάτου, χαρίζοντας τον δεύτερο σε ένα τρίτο πρόσωπο;

Το βιβλίο είναι αρκετά μικρό σε έκταση, πράγμα που του επιτρέπει ν' αποφύγει τις περιττές φλυαρίες και τυχόν επαναλήψεις που θα μπορούσαν να κουράσουν, εστιάζοντας σε αυτά που πραγματικά θέλει να θίξει μέσα από τις σελίδες του. Η ροή της αφήγησης διατηρεί έναν σταθερό ρυθμό από την πρώτη μέχρι και την τελευταία του σελίδα, και μέχρι να φτάσει στον ανατρεπτικό του επίλογο που μας ξαφνιάζει ευχάριστα προσφέροντάς μας την έκπληξη εκείνη που δεν βλέπαμε να έρχεται. Η γενικότερη αισθητική του βιβλίου, παραπέμπει αρκετά σε νουάρ μυθιστορήματα του είδους, ίσως βγαλμένα από μιαν άλλη εποχή, όμως, ο χρόνος στον οποίο τοποθετείται η δράση, την καθιστά εξαιρετική ως προς την ατμόσφαιρα που δημιουργεί.

Για μένα, το μεγάλο ατού του βιβλίου είναι οι χαρακτήρες του και το πως η συγγραφέας επιλέγει να τους διαχειριστεί. Μέσα σε λίγες σελίδες, καταφέρνει να δημιουργήσει ολοκληρωμένα ψυχογραφήματα αυτών και να τους φέρει αντιμέτωπους με καταστάσεις που προκαλούν τα όριά τους και την ηθική τους, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με διλήμματα που έχουν να κάνουν τόσο με το ίδιο τους το είναι, όσο και με την αλληλεπίδρασή τους με τους υπόλοιπους χαρακτήρες, με τους οποίους τούς δένουν αόρατες κλωστές που δεν μπορούν να κάνουν πως δεν βλέπουν, και που πρέπει ν' αποφασίσουν αν θα τις κόψουν οριστικά και με ποιον τρόπο θα συμβεί αυτό. Σκοτεινό, ατμοσφαιρικό, ανθρωποκεντρικό, το "Αντιγραφή δολοφονίας" είναι ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται πολύ ευχάριστα και που σε παρασύρει, μα πάνω απ' όλα, ένα μυθιστόρημα που σε προβληματίζει και σε βάζει σε βαθύτερες σκέψεις.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Margaret P. Dalkour
Εκδόσεις: Υδροπλάνο
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 260
ISBN: 978-618-207-055-0