Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η ζάπλουτη αρχαιολόγος Lara Croft βρίσκεται στις ελληνικές θάλασσες προκειμένου να εντοπίσει ένα ναό του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον οποίο βρίσκεται ένας χάρτης που θα την οδηγήσει στο Λίκνο της Ζωής, το μέρος όπου κρύβεται το κουτί της Πανδώρας.Το κουτί αυτό κρύβει τρομαχτικές δυνάμεις κι ο μοχθηρός επιστήμονας Dr Jonathan Reiss θέλει να το βρει πρώτος και να το χρησιμοποιήσει προς όφελός του έχοντας στο πλευρό του τον Chen Lo, αρχηγό μιας κινέζικης εγκληματικής ομάδας.
Στο κυνήγι αυτό η Lara θα έχει στο πλευρό της τον πρώην πράκτορα Terry Sheridan με τον οποίον τη συνέδεαν κατά το παρελθόν συναισθηματικοί δεσμοί.

Προσωπική άποψη:
Όχι, προς θεού! Μπορεί πιτσιρίκα να έπαιζα Tomb Raider στο Playstation, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πήγαινα σινεμά για να δω την κινηματογραφική μεταφορά του. Ούτε έχω δει την πρώτη ταινία, ούτε το νοίκιασα σε DVD. Θα είμαι ειλικρινής! Ο μόνος λόγος που το είδα ήταν ότι έπαιζε ο Butler κι ότι έτυχε να το δείξει η τηλεόραση. Για άλλη μια φορά το Hollywood προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την πλούσια ελληνική μυθολογία. Ομολογουμένως το περιεχόμενου του μύθου του κουτιού της Πανδώρας είναι από μόνο του ένα αξιόλογο και πλούσιο σε ενδιαφέρον θέμα. Το αποτέλεσμα της εκμετάλλευσής του; Τουλάχιστον σαχλό! Αν δεν είμαι υπερβολική η παρουσίασή του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιεικώς γελοία.

Η ταινία ξεκινάει με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Πλάνα απ’ την μαγευτική Σαντορίνη, γεύση από Ελλάδα που για το ελληνικό κοινό τουλάχιστον κάνει το περιβάλλον να μοιάζει οικείο και για τους fans… η Angelina με καυτό μπικίνι. Κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία η οποία μέχρι την ανακάλυψη του ναού του Μέγα Αλέξανδρου έχει κάποιο ενδιαφέρον. Από ‘κει και μετά το χάος. Κάθε ενδιαφέρον που υπάρχει μέχρι εκείνη την ώρα εξανεμίζεται σα να μην υπήρξε ποτέ.

Τα τραγικά λάθη ξεκινάνε απ’ την αποτυχημένη σύμπραξη τριών σεναριογράφων που προσπαθώντας να δώσουν υπόσταση στον ελληνικό μύθο τα κάνουν μαντάρα. Στη θεωρία τα πράγματα είναι εντυπωσιακά. Η υλοποίησή τους όμως είναι απογοητευτική, αγγίζοντας τα όρια της μπαρούφας. Πρόχειρη και κενή σκέψη που σε ‘μένα προσωπικά, το μόνο που κατάφερε να δημιουργήσει ήταν αρχικά βαρεμάρα και στη συνέχεια εκνευρισμό.

Δεν μπορώ να κρίνω τη δράση της ταινίας συγκριτικά με την πρώτη γιατί δεν την έχω δει. Αυτό όμως που μπορώ να πω μετά βεβαιότητας είναι ότι μεγαλύτερη αγωνία είχα όταν έπαιζα το videogame, παρά τώρα που το είδα να παίρνει σάρκα κι οστά. Φτηνιάρικη δράση που πέφτει θύμα του εύκολου εντυπωσιασμού ο οποίος όμως τελικά δεν καταφέρνει να έρθει. Κι αυτή η μηδαμινή δράση που υπάρχει μοιάζει σα να είναι εκεί μόνο και μόνο για να καλύψει τα κενά των ανούσιων διαλόγων. Και το ακόμα πιο τραγικό; Παρακολουθείς μια ταινία που γυρίστηκε σε πέντε διαφορετικές χώρες, κάτι που σημαίνει τη συνεχή εναλλαγή εικόνων που παρ’ όλα ταύτα δεν κάνει καμία διαφορά και σε αφήνει παγερά αδιάφορο.

Η σκηνοθεσία νευρική, ασυγχρόνιστη κι άγευστη! Άλλες φορές είναι τόσο υποτονική που κοντεύει να σε πάρει ο ύπνος, άλλες πάλι μοιάζει λες κι ο σκηνοθέτης βαριέται και θέλει να τελειώνει με το set για να πάει σπίτι του κι άλλες λες κι έχει προσωπικά με τα πλάνα που τραβάει και θέλει να τα βασανίσει. Το τελικό αποτέλεσμα πάντως βασανίζει τον θεατή. Κι αυτό είναι απαράδεκτο για ένα σκηνοθέτη που έχει γυρίσει τις απόλυτες περιπέτειες δράσης “Speed” και “Twister”. Τελικά το όνομα δεν αποτελεί πάντα εγγύηση.

Το μόνο που σώζει την κατάσταση απ’ τον όλεθρο είναι οι πρωταγωνιστές. Η Angelina Jolie αποδεικνύεται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Αποτελεί μια ισχυρή παρουσία καθώς μοιάζει εξοικειωμένη ή καλύτερα ταυτισμένη με την ηρωίδα που ενσαρκώνει. Απόλυτα φυσική, απόλυτα άνετη, απόλυτα... Lara Croft. Δυστυχώς είχε την ατυχία να πρωταγωνιστήσει σε μια ταινία κάτω του μετρίου κι όλη αυτή η ταύτιση να πάει χαμένη. Στην άλλη μεριά έχουμε την αντρική παρουσία της υπόθεσης τον Gerald Butler. Του πάει να παίζει τον κακό μου φαίνεται. Σκληρός, αρσενικός, αρρενωπός! Πείθει στον ρόλο του σκληροτράχηλου μυστικού πράκτορα. Κατά τ’ άλλα... άλλος για Χίο τράβηξε, άλλος για Μυτιλήνη. Όλοι οι υπόλοιποι ηθοποιοί στους ρόλους τους μοιάζουν απλά σαν καρικατούρες αυτών που υποτίθεται πως θα έπρεπε να είναι.

Το βέβαιο είναι ότι αν κάποιος είναι θαυμαστής της Jolie ή του Butler θα το ευχαριστηθεί. Αν όχι, η όλη υπόθεση αποτελεί ένα κινηματογραφικό φιάσκο και το μόνο που θα καταφέρετε είναι να χάσετε χρήματα και το κυριότερο απ’ όλα, το χρόνο σας. Γιατί καθαρά περί αυτού πρόκειται. Για χάσιμο χρόνου! Περιπέτεια και δράση σχεδόν στο μηδέν, ανούσιο και σαχλό σενάριο, αποτέλεσαν την αρχή του τέλους της αυτοκρατορίας της Lara.
Βαθμολογία 4/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Λάρα Κροφτ Tomb Raider: Το Λίκνο Της Ζωής
Είδος: Περιπέτεια
Σκηνοθέτης: Jan De Bont
Πρωταγωνιστές: Angelina Jolie, Gerald Butler, Chris Barrie, Djimon Hounsou, Ciaran Hinds, Noah Taylor
Παραγωγή: 2003
Διάρκεια: 100’

Επίσημο site:
http://www.tombraidermovie.com/