Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η Sara Jordan είναι μια κοσμική κυρία που ζει στο Λονδίνο του 1984, χωρίς να έχει έρθει ποτέ αντιμέτωπη με τις δυσκολίες της ζωής.
Από την άλλη, ο Nick Callahan είναι ένας γιατρός που έχει αφιερωθεί σε αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές του πλανήτη που υπάρχει ανάγκη.
Η συνάντηση των δύο σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση, θα αλλάξει για πάντα τη ζωή τους. Παρά τις αντιρρήσεις του άντρα της, εκείνη θα υποστηρίξει με κάθε τρόπο τη δουλειά του Nick κι από το 1984 έως το 1995 τον ακολουθεί σε Αιθιοπία, Καμπότζη και Τσετσενία.

Προσωπική άποψη:
Το “Πέρα Από Τα Σύνορα” είναι μια ταινία που ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Μια ταινία όπου η λευκή δυτική συνείδηση καλείται ν΄ αντιμετωπίσει με ενοχή όλα τα δεινά που συμβαίνουν στις χώρες του υποανάπτυκτου κόσμου. Προσπαθεί ν’ αφυπνίσει το κοινό και να το κάνει να καταλάβει πόσο πολύ μας έχει κυριέψει η ματαιοδοξία και το προσωπικό μας συμφέρον, αδιαφορώντας για τους γύρω μας όσο κι αν υποφέρουν, χωρίς να κάνουμε τίποτα για να τους βοηθήσουμε.

Βέβαια, όπως κάθε αμερικάνικη παραγωγή που σέβεται τον εαυτό της, δεν αρκείται σ’ αυτά τα μηνύματα κι οφείλει να εμπλέξει τους πρωταγωνιστές σ’ ένα ρομαντική ειδύλλιο, το οποίο για να είμαι ειλικρινής ο θεατής δεν είναι σε θέση ν’ αντιληφθεί πότε ακριβώς ξεκίνησε, μένοντας με την απορία. Όπως έχω ξαναπεί, δεν έχω τίποτα με τις δακρύβρεχτες ιστορίες αγάπης και θα μπορούσα ακόμα και σε μια ταινία της συγκεκριμένης θεματολογίας να το παραβλέψω. Και θα μπορούσα να το κάνω αν αυτό το ρομαντικό ειδύλλιο αποτελούσε απλά κομμάτι της ιστορίας κι όχι το μοναδικό μέρος της από ένα σημείο και μετά.

Το άνοιγμα της ταινίας πραγματικά τσακίζει κόκαλα. Η σκηνή στη δεξίωση είναι πραγματικά αυτό που χρειάζεται για να ταραχτεί και να προβληματιστεί ο θεατής. Αν ήμουν σ’ εκείνη τη σάλα και το είχα ζήσει από κοντά, πιστεύω ότι θα ήταν κάτι που όντως θ’ άλλαζε τη ζωή μου. Δεν είναι όμως αντίστοιχη ούτε η συνέχεια, με ελάχιστες εξαιρέσεις και πολύ περισσότερο το τέλος. Πραγματικά πιστεύω στους δυνατούς έρωτες, πραγματικά πιστεύω στην αγάπη που θα έφτανε οπουδήποτε, όμως το ξαναλέω, όταν έχουμε να κάνουμε με ταινίες τόση ιδιαίτερης θεματολογίας, τέτοια ρομάντζα πρέπει να χειρίζονται πιο προσεκτικά και να μην είναι τραβηγμένα απ’ τα μαλλιά.

Σκηνοθετημένο από τον Martin Campbell, αποπροσανατολίζει τον θεατή από την πραγματική ουσία, παρουσιάζοντας από τα μισά της ταινίας και μετά τον έρωτα ως το μοναδικό κίνητρο που κινεί τους δύο πρωταγωνιστές. Κι αυτό αποτελεί ένα μεγάλο λάθος! Πάραυτα οφείλω να ομολογήσω πως η σκηνοθεσία δεν είναι καθόλου κακή και λόγω των χωρών στις οποίες έλαβαν χώρα τα γυρίσματα, η αληθοφάνεια της τραγικότητάς τους είναι μεγάλη κι ορισμένες φορές σοκαριστική. Μπορούσες να μυρίσεις τον θάνατο, την αρρώστια κι τον κίνδυνο που δεν είχαν μονοπάτια εξόδου, κάτι στο οποίο έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο η εξαιρετική φωτογραφία.

Η Angelina Jolie μέσω αυτού του ρόλου έμαθε από πρώτο χέρι τα δεινά των βασανισμένων περιοχών του πλανήτη. Αυτό ήταν κάτι που της άλλαξε τη ζωή! Την σημάδεψε και μέσα από τον ρόλο της, όπου αυτός της δίνει τη δυνατότητα, φαίνεται! Η έκφραση των συναισθημάτων της μέσω του προσώπου της είναι διαπεραστική και σε κάνει να πιστεύεις πως νιώθεις κάτι παραπάνω μέσα της από έναν ρόλο. Αυτή η εμπειρία ήταν που την οδήγησε να γίνει Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως και να υιοθετήσει ένα παιδί από την Καμπότζη. Μακάρι η ταινία να μπορούσε να ξυπνήσει και σε ‘μας αυτό το συναίσθημα. Ο Clive Owen είναι ένας ηθοποιός, ο οποίος προσωπικά που κάνει αυτό το κάτι. Το ψυχρό, σχεδόν αγγλοσαξονικού του στυλ; Ίσως! Το θέμα είναι πως σίγουρα αποτελεί ένα απ’ τα μεγάλα ταλέντα αυτής της γενιάς, δίνοντας μεστές και σοβαρές ερμηνείες. Το να τον κοιτάω στα μάτια με κάνει ν΄ ανατριχιάζω. Περνάει κάθε ίντσα του ρόλου του σε όλο του το κορμί κι αυτό είναι κάτι που το εξωτερικεύει μ’ έναν ιδιαίτερα διαπεραστικό τρόπο.

Συνοψίζοντας, το “Πέρα Από Τα Σύνορα” κατατάσσεται σ’ εκείνες τις ταινίες που ενώ ξεκινούν με τις καλύτερες προϋποθέσεις και θα μπορούσαν σαφώς να έχουν μεγάλες αξιώσεις, καταλήγουν ένα βήμα πριν απ’ τα χαρακτηριστούν απογοητευτικές. Φιλότιμες οι προσπάθειες των πρωταγωνιστών, καλή η σκηνοθεσία, εξαιρετικά όμορφη φωτογραφία, αλλά ένα αδύναμο σενάριο που αντί να ταράξει τα νερά, αρχίζει να γίνεται κουραστικό και να εμβαθύνει τόσο πολύ στο ρομάντζο των πρωταγωνιστών, που όσο κυλάει η ταινία, μοιάζει να είναι το μόνο πράγμα που ενδιαφέρει τους συντελεστές, κάτι που περνάει και στο κοινό.
Βαθμολογία 6/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Πέρα Από Τα Σύνορα
Είδος: Κοινωνική
Σκηνοθέτης: Martin Campbell
Πρωταγωνιστές: Angelina Jolie, Clive Owen, Noah Emmerich, Teri Polo, Linus Roache
Παραγωγή: 2004
Διάρκεια: 127’

Επίσημο site:
http://www.beyondbordersmovie.com/