Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο μικρός Harry μετά τον θάνατο των γονιών του ζει μαζί με τους θείους και τον ξάδερφό του. Η ζωή του είναι μια πραγματική κόλαση κι εύχεται να έρθουν καλύτερες μέρες.
Η ζωή του θ’ αλλάξει όταν θα λάβει ένα γράμμα. Όσο κι αν οι θείοι του προσπαθούν να το αποφύγουν όλα αυτά τα χρόνια, ο Harry μαθαίνει ότι είναι μάγος όπως και οι γονείς του κι ότι έγινε δεκτός στην σχολή μαγείας Hogwarts.
Εκεί θα μάθει κάποια πράγματα σχετικά με το παρελθόν του, θα κάνει φίλους και θα έρθει αντιμέτωπος με σκοτεινά μυστικά κι επικίνδυνους εχθρούς.

Προσωπική άποψη:
Έχοντας πλέον δει τις πέντε ταινίες του Harry Potter κι έχοντας διαβάσει και τα επτά βιβλία μου φαίνεται κάπως δύσκολο να εκφράσω την άποψή μου ή τουλάχιστον να εκφράσω την αρχική άποψη που είχα γι’ αυτήν. Η ταινία με μια πρώτη ματιά φαντάζει παιδική αν όμως την παρακολουθήσεις μπορεί να ικανοποιήσει με την ίδια ευκολία τόσο το νεαρό όσο και το ενήλικο κοινό. Ίσως το ‘χω ξαναπεί, αλλά όταν πρωτοβγήκε ο Harry Potter στις κινηματογραφικές αίθουσες δεν είχα ιδέα για την ύπαρξή του. Πέραν αυτού ήμουν άκρως αντιδραστική με το να το δω έχοντας την άποψη πως ήταν μια παιδική βλακεία. Όταν είδα την πρώτη ταινία ήδη είχε παιχτεί η τρίτη στους κινηματογράφους και πραγματικά λυπήθηκα που στάθηκα τόσο αγέρωχη απέναντι στην ύπαρξή του.

Ο Columbus μοιάζει να έχει σταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο στο βιβλίο. Σαν από σεβασμό στη Rowling και στο έργο της να θέλει να μοιραστεί τη σκηνοθεσία μαζί της. Δε μπορώ να πω, σαν σκηνοθέτης είναι ικανότατος κι ως μια πρώτη διάπλαση του μαγικού αυτού κόσμου τα καταφέρνει ιδιαίτερα καλά διατηρώντας την πιστότητα σε υψηλά επίπεδα. Δεν είναι εύκολο να δώσεις σάρκα κι οστά σ’ έναν κόσμο όπως αυτός του μικρού μάγου κι όσο κι αν αισθητικά μου άρεσε αυτό που είδα την πρώτη φορά, θα μπορούσα να πω ότι προτιμώ την διάσταση που πήρε με τους επόμενους σκηνοθέτες. Όσον αφορά κάποιες σκηνές που απουσίαζαν από την ταινία ας μην παραλογιζόμαστε... Είναι λογικό και σε καμία περίπτωση αυτό που έχουμε διαβάσει ή και φανταστεί δε μπορεί να φτάσει αυτό που βλέπουμε στο κινηματογραφικό πανί.

Τα χρώματα είναι φανταστικά, η φωτογραφία μαγική, τα σκηνικά και τα κοστούμια λες και ξεπήδησαν κατευθείαν μέσα απ’ τις σελίδες του βιβλίου. Ο συνδυασμός όλων αυτών και το αποτέλεσμά τους είναι κάτι παραπάνω από καλαίσθητο κι η παραμικρή λεπτομέρεια είναι εκπληκτικά συνυφασμένη με την ιδέα ενός μαγικού κόσμου (ποιον άλλωστε δεν τον γοητεύει η ιδέα ότι μπορεί να υπάρχει ένας τέτοιος κόσμος με μάγους και ξόρκια;).

Όσον αφορά το cast πιστεύω πως έγινε η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσε. Ο κάθε ήρωας μοιάζει σα να έχει ζωντανέψει από τις σελίδες του βιβλίου. Τόσο πιστοί εμφανισιακά λες και δημιουργήθηκαν με ψηφιακή μορφή γι’ αυτό και μόνο το λόγο. Ο μικρός τότε Daniel Radcliffe θα μπορούσε να είναι ο κλώνος αυτού του φανταστικού μικρού ήρωα και η όποια μικρή τυχόν ανασφάλειά του δικαιολογείται. Ειδική μνεία πρέπει να δώσουμε στον αποθανόντα Richard Harris που ενσάρκωσε το ρόλο του Dumbledore με έναν τρόπο μαγικό που μας λείπει και στον πάντα σατανικά απολαυστικό Alan Rickman.

Πολύ όμορφη όμως είναι και η μουσική του John Williams. Μαγική και ταξιδιάρικη, με όλη εκείνη την παιδικότητα που αρμόζει σε μια παραγωγή όπως αυτή. Ένα σύνολο μουσικής σύνθεσης που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό όλες τις επόμενες που ακολούθησαν.

Ως σύνολο η ταινία πιστεύω ότι μπορεί να προκάλεσε δύο ειδών αντιδράσεις. Σίγουρα υπήρξαν αυτοί που δεν είχαν διαβάσει το βιβλίο και μαγεύτηκαν απ’ αυτό που είδαν κι υπήρξαν κι αυτοί που το είχαν διαβάσει και θα περίμεναν κάτι καλύτερο. Στη δεύτερη περίπτωση θεωρώ ότι εξαρτάται απ’ το πόσο περιορισμένη ή όχι είναι η φαντασία του κάθε αναγνώστη. Είτε έτσι, είτε αλλιώς κι όσο κι αν προτιμώ προσωπικά τις μετά Columbus σκηνοθετικές δουλειές, στα πλαίσια τις πρόγευσης και της σύστασης ενός τόσο δύσκολου εγχειρήματος, το αποτέλεσμα είναι αρκούντως ικανοποιητικό. Οι 2,5 ώρες δεν κουράζουν σε καμία περίπτωση και παρά την όποια υπερβολική αγκίστρωση στο βιβλίο το οπτικοακουστικό αποτέλεσμα είναι πολύ όμορφο.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ο Χάρι Πότερ Και Η Φιλοσοφική Λίθος
Είδος: Φαντασίας
Σκηνοθέτης: Chris Columbus
Πρωταγωνιστές: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Richard Harris, John Cleese, Maggie Smith, Sean Biggerstaff, David Bradley, Robbie Coltrane, Julie Walters, Alan Rickman
Μουσική: John Williams
Παραγωγή: 2001
Διάρκεια: 153’

Επίσημο site:
http://harrypotter.warnerbros.com/