Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η Sidney είναι μια νεαρή κοπέλα που ζει στην αμερικάνικη επαρχία σημαδεμένη από τον βιασμό και την δολοφονία της μητέρας της έναν χρόνο πριν.
Η άγρια δολοφονία δύο συμμαθητών της θα ξυπνήσει στην Sidney αναμνήσεις που η ίδια θα ήθελε να ξεχάσει για πάντα.
Γρήγορα θα βρεθεί και η ίδια στη θέση του υποψήφιου θύματος ενώ γύρω της θα σφαγιάζονται ένα-ένα τα αθώα κολεγιόπαιδα.
Αυτό που πρέπει να κάνει για να εξασφαλίσει την επιβίωση της είναι απλό. Αρκεί να παραμείνει πιστή στους κανόνες των παλαιότερων ταινιών τρόμου.

Προσωπική άποψη:
Το 1984 ο Craven σκηνοθέτησε τον “Εφιάλτη Στο Δρόμο Με Τις Λεύκες”. Ίσως τότε δεν φανταζόταν πως η ταινία αυτή θ’ αποτελούσε έπειτα από κάποια χρόνια μια απ’ τις μεγαλύτερες cult επιτυχίες των ταινιών τρόμου και πως ο Freddy Kruger θα παρέμενε ως τις μέρες το απόλυτο σύμβολο του φόβου. 22 χρόνια λοιπόν μετά, επέστρεψε στην καρέκλα του σκηνοθέτη και κατάφερε χρησιμοποιώντας την ίδια πετυχημένη συνταγή ν’ αναστήσει το είδος και να αναθερμάνει το ενδιαφέρον του κοινού που είχε πλέον κουραστεί από τις ηλίθιες σωρείες ταινιών τρόμου που έβγαιναν στα video-clubs όπως οι ταινίες του Ψάλτη.

Ο Craven δανείζεται όλη την ιστορία των ταινιών τρόμου και πάνω εκεί χτίζει μια απ’ τις πιο απολαυστικές ταινίες τρόμου των τελευταίων ετών. Δεν διστάζει να σαρκάζει, όχι μόνο τα θρίλερ συνολικά, αλλά και τη δικιά του δουλειά όσον αφορά τον Freddy. Κλισέ υπάρχουν και μάλιστα αρκετά, δοσμένα όμως ως παροδικά στοιχεία, που όχι μόνο δεν ξενίζουν, αλλά είναι υπέρ του δέοντος διασκεδαστικά. Κι όσοι πιστεύετε πως κωμικά στοιχεία δεν έχουν καμία δουλειά σε μια ταινία τρόμου, θα ήθελα να σας πληροφορήσω πως κάνετε μεγάλο λάθος. Όχι απλά έχουν, αλλά αυτό είναι ένα απ’ τα στοιχεία που κάνουν τις ταινίες του Craven ξεχωριστές.

Το “Scream” άνοιξε κι έδειξε στις splatter ταινίες τρόμου έναν νέο δρόμο. Όσο θα περίμεναν να δουν ξεχυμένα στομάχια και αδικοχαμένα λίτρα αίματος, μάλλον θα έπρεπε να επιλέξουν να δουν κάτι άλλο. Το splatter στοιχείο δεν είναι αυτό που υπερτονίζεται. Οι σκηνές βίας κι αίματος δεν είναι εξαιρετικά πολλές, αλλά όπου αυτές υπάρχουν αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο τη δυναμική του σεναρίου και καθώς δεν αφθονούν, δεν κουράζουν ούτε καταντάνε μονότονες και βαρετές.

Ο Kevin Williamson που επιμελήθηκε του σεναρίου, βασισμένος στο όραμα του Craven έπλασε την ιστορία στα μέτρα που εκείνος ήθελε. Μια ταινία θρίλερ εμπνευσμένη από τα θρίλερ κι αφιερωμένη σ’ αυτά. Οι αναφορές που γίνονται στην ιστορία τους είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και προκαλούν το ενδιαφέρον, όχι μόνο των φίλων του είδους, αλλά ακόμα και του πιο άσχετου. Όλα τα μυστικά τους βγαίνουν στην φόρα, όμως η ίδια η ιστορία αλλάζει κάθε στιγμή τα δεδομένα της κι έτσι δε μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος για το ποιος είναι ο δολοφόνος. Ακόμα και το να προσπαθήσεις να μαντέψεις, μετά από λίγο η προσπάθειά σου αυτή θα ακυρωθεί.

Όσον αφορά το cast χρησιμοποιήθηκε όλη η αφρόκρεμα των νεαρών star που αρπατίζουν τα τηλεοπτικά προγράμματα. Ωστόσο το αποτέλεσμα δεν επηρεάζεται απ’ αυτό και σε καμία περίπτωση δεν σε παραπέμπει σε τηλεοπτική παραγωγή. Η Neve Campell μέσα σε μια νύχτα εκτινάχτηκε στα ύψη, ενώ η πιο γνωστή τότε Courteney Cox, δεν αποκόβεται από τον νευρωτικό της χαρακτήρα στα “Φιλαράκια”. Όσο για τους Arquette, Lillard και Ulrich, είναι οι χαρακτήρες με τα πιο έντονα ψυχογραφικά στοιχεία, κάτι που λόγο των ρόλων τους, μάλλον έγινε σκοπίμως.

Το καντηλάκι του είδους έμοιαζε μέχρι το 1996 να έχει σβήσει. Όμως ο Craven γεμάτος ενθουσιασμό ήρθε και το γέμισε με λάδι και η φλόγα αναζωπυρώθηκε. Το “Scream” είναι από εκείνες τις ταινίες που στιγμάτισαν τη δεκαετία του ’90, αλλά και το συγκεκριμένο είδος ταινιών κι απέδειξε σε όσους θεωρούσαν πως το να γυρίσεις ένα θρίλερ είναι εύκολη υπόθεση, ότι απλά ζούσαν στην πλάνη τους. Όσοι κι αν προσπάθησαν να μιμηθούν την επιτυχία της απλά έπεσαν θύματα της μανίας τους και γι’ αυτό οι παραγωγές τους ήταν αποτυχία. Το έχετε δει ήδη δέκα φορές; Δεν πειράζει καθόλου! Γιατί το “Scream” είναι από εκείνες τις ταινίες που όσες φορές κι αν τις δεις δεν βαριέσαι.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Κραυγή Αγωνίας
Είδος: Θρίλερ
Σκηνοθέτης: Wes Craven
Πρωταγωνιστές: David Arquette, Neve Campbell, Courteney Cox, Matthew Lillard, Rose McGowan, Skeet Ulrich, Jamie Kennedy, W. Earl Brown, Joseph Whipp, Live Schreiber, Drew Barrymore
Παραγωγή: 1996
Διάρκεια: 111’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://www.imdb.com/title/tt0117571/
http://en.wikipedia.org/wiki/Scream_(film)