Συνοπτική περίληψη του έργου:
Οι Bakers, μία οικογένεια 12 ατόμων, μετακομίζει σε μία μεγαλούπολη, καθώς ο πατέρας Tom βρίσκει εκεί τη δουλειά των ονείρων του.
Στο μεταξύ, η γυναίκα του επίσης πραγματοποεί το δικό της όνειρο και δημοσιεύει το βιβλίο της.
Στη διάρκεια που η σύζυγός του βρίσκεται μακριά για την προώθηση του βιβλίου, ο Tom αντιμετωπίζει ένα σωρό προβλήματα στην προσπάθειά του να βάλει μία τάξη σε ένα σπίτι με τόσα παιδιά.

Προσωπική άποψη:
Όσο και να φαίνεται περίεργο, η συγκεκριμένη ταινία αποτελεί remake της ομώνυμης ταινίας του 1950, η οποία με τη σειρά της βασίστηκε στοομώνυμο βιβλίο των Frank Gilberth Junior και Ernestein Gilberth Carrey. Η οικογενειακή ευτυχία και τα ευτράπελα κάτω από την στέγη της, πόσομάλλον όταν οι γονείς έχουν να κουλαντρίσουν έναν στόλο παιδιά, αποτελούσε αγαπημένο θέμα του Hollywood. Ο λόγος είναι, ότι ίσως μέσα στην υπερβολή τους,να μας θυμίζουν κάτι από την δικιά μας οικογένεια.

Να ξεκαθαρίσω κάτι εξ' αρχής! Η ταινία θα σας χαρίσει απλόχερα δύο ευχάριστες ώρες, αλλά μέχρι εκεί. Μην είσαστε απαιτητικοί και μην ζητάτεκάτι περισσότερο απ' αυτό που μπορεί να σας δώσει. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο, γιατί σκοπός ταινιών σαν κι αυτών είναι ένας. Να σαςκάνουν να γελάσετε και να περάσετε καλά, χωρίς όμως ν' ανεβάζουν στα ύψη τον δείκτη των απαιτήσεών σας.

Και μιας και ξεκαθαρίσαμε κάποια πράγματα, είναι εύκολα αντιληπτό και κατανοητό φαντάζομαι το γεγονός ότι ο Shawn Levy με την σειρά του, σκηνοθετικά δεν ανέλαβε και κανέναν μεγάλο άθλο. Βέβαια όταν έχεις να κουλαντρίσεις τόσα παιδιά, και τι παιδιά, θηρία, μέσα στο πλατώ, δενείναι εύκολο πράγμα. Αλλά από 'κει κι έπειτα οι δυσκολίες του αρχίζουν και χάνονται, καθώς προσεγγίζει την ταινία με την διάθεση εκείνη ακριβώςπου της ταιριάζει. Ανάλαφρη, ξέγνοιαστη και με αρκετό γέλιο.

Ο Steve Martin είναι από τους πλέον αγαπημένους και απολαυστικούς κωμικούς ηθοποιούς εν ζωή. Για μια ακόμα φορά τον απολαμβάνουμ στο έπακροαν και για να είμαστε ειλικρινείς, δεν ήταν κι ιδιαίτερα δύσκολο να υποδηθεί τον συγκεκριμένο ρόλο, έχοντας υπάρξει στο παρλεθόν πολλάκιςπατέρας και οικογενειάρχης, σε όχι τόσο φυσιολογικές θα λέγαμε συνθήκες. Η κατάλληλη προϋπηρεσία βέβαια δεν αποτελεί ελλάτωμα, όμως προσφέρειένα πλεονέκτημα που ίσως κάποιος άλλος στο αντίστοιχο ρόλο να μην είχε.

Βέβαια και η Bonnie Hunt με την σειρά της δεν δυσκολεύτηκε ν' αποδώσει στο ρόλο της μαμάς, καθώς είναι μέλος μεγάλης οικογένειας και καθώς επίσηςη ίδια στο παρελθόν έχει ερμηνεύσει αρκετές φορές τον συγκεκριμένο ρόλο σε περίεργες οικογένειες. Το γεγονός βέβαια ότι η χημεία τους με τον Martin δένει εξαιρετικά βοηθάει τα πράγματα. Οι υπόλοιοποι μικροί, και άλλοι όχι τόσο μικροί, πρωταγωνσιτές, προσφέρουν απολαυστικές στιγμέςγέλιου και καλής διάθεσης αλλά ως εκεί. Ξεχωρίζουμε βέβαια και κάποιες πιο δημοφιλείς παρουσίες μέσα στο σύνολο, που όμως επίσης δεν έχουν να φέρουν εις πέρας κανέναν άθλο καθώς παλιά τους τέχνη κόσκινο.

Μέσα από τα όποια προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας, η ταινία θέλει να προβάλει και τις χαρές της, κάτι που ίσως οι σκοτούρες έχουν κάνειτον κόσμο να ξεχάσει, κάτι που ίσως τον οδηγεί στο να δημιουργεί μικρότερες οικογένειες, καθώς δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Αν υπάρχει δύναμη, θέληση και αγάπη όμως, όλα γίνονται, ακόμα και τα αδύνατα δυνατά. Ή τουλάχιστον έτσι πιστεύεις για τις δύο αυτές ώρες που παρακολουθείς τηνεξέλιξη της ιστορίας. Η σύγκρουσή της βέβαια με την καριέρα και το σύχρονο μοντέλο ζωής δεν είναι δυαντόν ν' απουσιάζει και όλα αυτά μαζί, σε ένα τρελό γαϊτανάκι ξέφρενου παιχνιδιού, φασαρίας και αντίδρασης, σας χαρίζουν μερικές ευχάριστες στιγμές και μερικές εξίσου ευχάριστες ερμηνείες.Προτιμήστε να την δείτε μαζί με παιδιά που θα την ευχαριστηθούν σίγουρα.
Βαθμολογία 6,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Μια Ντουζίνα Μπελάδες
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθέτης: Shawn Levy
Πρωταγωνιστές: Steve Martin, Bonnie Hunt, Piper Perabo, Tom Welling, Hilary Duff, Ashton Kutcher, Richard Jenkins, Alyson Stoner, Rex Linn
Παραγωγή: 2003
Διάρκεια: 98'

Επίσημο site: