Συνοπτική περίληψη του έργου:
Την εποχή της ποτοαπαγόρευσης στις Η.Π.Α., ο ομοσπονδιακός πράκτορας Eliot Ness αναλαμβάνει να βάλει τέλος στην παράνομη δράση του διαβόητου Al Capone. Ο τελευταίος, ισχυρός και δημοφιλής, αποδεικνύεται δύσκολος αντίπαλος καθώς όλες οι προσπάθειες του διώκτη του καταλήγουν άκαρπες.
Ο Ness και ο αστυνομικός πράκτορας Jim Malone, αηδιασμένοι από τη διαφθορά, συγκροτούν μια δική τους ομάδα αστυνομικών, τους αποκαλούμενους “Αδιάφθορους”, αποφασισμένοι να παρακολουθούν αδιάλειπτα τον Capone και περιμένοντας να δράσουν την κατάλληλη στιγμή, που αυτός θα κάνει την λάθος κίνηση.

Προσωπική άποψη:
“Οι Αδιάφθοροι” είναι μια χούφτα ανθρώπων που επιβιώνουν μέσα σε ένα φθαρμένο κοινωνικά σύνολο, στο Σικάγο της Αμερικής, επί εποχή ποτοαπαγόρευσης. Τότε ήταν που ο μεγαλομαφιόζος Al Capone έλυνε κι έδενε σε μια πολιτεία που μαστιζόταν και όπου κανένας δεν μπορούσε να αντισταθεί στην βίαιη δύναμη που είχε αναπτύξει στα χέρια του. Κανένας, εκτός απ’ τους προαναφερόμενους, που έβαλαν σαν στόχο ζωής να τον ρίξουν απ’ τον θρόνο του και να επαναφέρουν την τάξη στην πόλη τους.

1920 με φόντο μια απ’ τις πιο διεφθαρμένες πόλεις, όχι μόνο της Αμερικής, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Σικάγο… η αναβίωση του τόπου και του χρόνου είναι μαγευτική. Σαν να ταξιδεύεις πίσω, εκεί όπου η διαφθορά και η αναρχία είχαν τον πρώτο ρόλο, εκεί όπου η βία και το έγκλημα ήταν δεδομένα και που κάθε βήμα σου στον δρόμο, δεν μπορούσε να σου εξασφαλίσει την σιγουριά ότι θα σε πάει στον προορισμό σου. Σκοτεινό, ομιχλώδες, βρώμικο κι επικίνδυνο! Αυτό ήταν το Σικάγο του 1920 και αυτό ακριβώς είναι που έχουμε μπροστά στα μάτια μας, 60 χρόνια σχεδόν αργότερα.

Ο μάστορας του είδους, Brian De Palma, σκηνοθετεί μια απ’ τις ξεχωριστές ταινίες του είδους. Ένα γκανγκστερικό δράμα, το οποίο δεν στερείτε δράσης ή περιπέτειας. Βέβαια, δεν είναι λίγες οι στιγμές που θα προκαλέσουν συγκίνηση λόγω της βιαιότητάς τους και που δύσκολα θα ξεχάσετε. Όμως αυτό ήταν το Σικάγο του τότε, σκληρό κι αδιάλλακτο και μόνο με θυσίες μπορούσε να επέλθει η κάθαρση. Όμως ο μεγάλος σκηνοθέτης δεν μένει μόνο εκεί. Πάει ένα βήμα παρακάτω, εντάσσοντας στο έργο του το δικαστικό και κοινωνικοπολιτικό στοιχείο. Εκείνα που χαρακτήριζαν την εποχή, που χαρακτήριζαν τους ίδιους τους ανθρώπους. Εκείνα που πάνω απ’ όλα αντιπροσωπεύουν μια πραγματική ιστορία, με πραγματικούς ανθρώπους, ήρωες και εγκληματίες. Γιατί αυτή δεν είναι μόνο η ιστορία του Capone και πόσο έξυπνα έπεσα στα δίκτυα της δικαιοσύνης, αλλά και ανθρώπων μικρότερων, που τον εδίωξαν και τελικά τον νίκησαν. Σκηνές ποίημα αυτές στο ξενοδοχείο και στο μετρό και μερικές απ’ τις πιο διάσημες ατάκες του σινεμά.

Ο De Palma όμως, πέραν της δημιουργικότητας και της εμπνευσμένης καλλιτεχνικά σκηνοθεσίας του, έχει στα χέρια του ένα ακόμα δυνατό χαρτί. Ένα πολυάριθμο cast με μερικά απ’ τα πιο δυνατά ονόματα του χώρου. Άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο, κανένας δεν περνάει απαρατήρητος και δίνει το δικό του κάτι στην ταινία. Ο De Niro προσδιορίζει με έναν ιδιαίτερα γοητευτικό κι επικίνδυνο τρόπο τον μεγαλομαφιόζο Al Capone, ίσως από τις καλύτερες μεταφορές της εικόνας του στο κινηματογραφικό πανί. Ο Costner δίνει μια αξιόλογη ερμηνεία στο ρόλο του αστυνομικού Ness, όμως μεγαλουργεί δίπλα του ο Sean Connery ως πιο έμπειρος, κάτι που δικαίως του χάρισε εκείνη τη χρονιά το Oscar β’ αντρικού ρόλου.

Αν μη τι άλλο, οι ταινίες του τότε είχαν τον δικό τους, ξεχωριστό αέρα. Έναν αέρα καλλιτεχνικό που σε τίποτα δεν θυμίζει τις σημερινές αρπακτές, που σκοπό δεν έχουν να δημιουργήσουν συναισθήματα, αλλά ένα ευνοϊκό κλίμα έστω να μπορέσει ο θεατής να παρακολουθήσει προσηλωμένα για 2 ώρες. Σημασία δεν έχει η ποιότητα, αλλά τα χρήματα που θα αποφέρει η παραγωγή στα ταμεία. Είναι όμως αυτό αρκετό; Μάλλον όχι, αν κρίνουμε με πόση αναπόληση βλέπουμε και αναζητάμε ταινίες σαν κι αυτές.

Η απεικόνιση του γκανγκστερικού Σικάγο είναι ένδοξη, δυναμική και βίαιη. Όμως, παρά την σκληρότητά της σε κάποια σημεία, παρακολουθείς με κομμένη την ανάσα και ας ξέρεις ποιο τέλος έγραψε η ιστορία. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, μπορεί όμως να αλλάξει ο τρόπος που βλέπατε την υπόθεση μέχρι σήμερα. Μια μερίδα αδύναμων ανθρώπων, αποφασίζουν να τα βάλουν με την πιο επικίνδυνη ομάδα προκειμένου να καθαρίσουν την πόλη τους, ακόμα κι αν αυτό τους στοιχίσει την ζωή. Ο Brian De Palma σκηνοθετεί μια δυναμική ταινία που δεν στερείται απολύτως τίποτα, έχοντας στο δυναμικό του ένα βαρύ πυροβολικό. Ένα αξιόλογο cast, απαρτιζόμενο από μερικά απ’ τα μεγαλύτερα ονόματα του τότε κινηματογράφου. Μια ταινία που δεν μπορεί να μην έχεις δει!
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Οι Αδιάφθοροι
Είδος: Αστυνομική
Σκηνοθέτης: Brian De Palma
Πρωταγωνιστές: Andy Garcia, Charles Martin Smith, Sean Connery, Kevin Costner, Robert De Niro
Παραγωγή: 1987
Διάρκεια: 119’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Untouchables_(film)
http://www.imdb.com/title/tt0094226/