Συνοπτική περίληψη του έργου:
Μια παρέα τεσσάρων εφήβων με έντονες σεξουαλικές ορμές όπως όλοι οι έφηβοι, αποφασίζει να γνωρίσει τον ολοκληρωμένο έρωτα πρωτού έρθει η ημέρα της αποφοίτησής τους από το Λύκειο.
Η όλη αυτή προσπάθεια θα συνοδευτεί όμως από μια πληθώρα κωμικοτραγικών καταστάσεων που θα οδηγήσουν σε απίστευτες δοκιμασίες τα αρχικά τους σχέδια.

Προσωπική άποψη:
Αναπολώντας τα χρόνια όπου η σειρά ταινιών “Porky” έκανε θραύση στο νεανικό κυρίως κοινό, βασισμένη κυρίως στην έντονη επιθυμία και σεξουαλική δραστηριότητα των νέων στην Αμερική, ο Weitz είπε να προχωρήσει κι αυτός με την σειρά του, καθώς τα χρόνια πέρασαν και οι εποχές άλλαξαν, σε μια νέα ταινία της οποίας η θεματολογία δεν θα απείχε πολύ. Νεαρά αγόρια και κορίτσια, στην πιο έκρηθμη σεξουαλικά φάση της ζωής τους, που αναζητάνε τον απόλυτο έρωτα και το τέλειο sex.

Όταν μια ταινία έχει σαν βασικό της άξονα το sex τα πράγματα μπορούν πολύ εύκολα να περιπλακούν και να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Το να ξεφύγεις απ’ τα όρια του χιούμορ, έστω και του καυστικού και όχι μόνο ν’ αγγίξεις, αλλά να ξεπεράσεις τα όρια χυδαιολογίας και της βωμολοχίας είναι πολύ εύκολο. Αν φτάσεις σε αυτό το σημείο δε, τότε ένα μόνο πράγμα είναι σίγουρο. Εκεί είναι που έχεις χάσει οριστικά τον στόχο σου και έχεις οδηγήσει το περιεχόμενο του εγχειρήματός σου σε αδιέξοδο.

Ευτυχώς για τον θεατή, το “American Pie”, χωρίς να έχει να προσφέρει κάτι το ιδιαίτερα αξιόλογο ή το ιδιαίτερα πρωτότυπο, καταφέρνει να διατηρήσει μια ισσοροπία ανάμεσα στο sex και στην σάτιρά του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το τελικό μήνυμα που λαμβάνουμε να μην προκαλεί γέλιο λόγω του ότι είναι χυδαίο και μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα αλλά, να το προκαλεί λόγω του φυσικού αστείου της εικόνας και της κατάστασης.

Ο Weitz, λόγω του δήθεν πουριτανικού κλίματος που υπάρχει στην αμερικανική επικράτεια, προσπαθεί, πέραν του αστείου της υπόθεσης, δηλαδή εκτός απ’ το να διακωμωδήσει μια φυσική νεανική κατάσταση, να καταδείξει στους νέους ότι το sex ναι μεν είναι ωραίο, όμως δεν είναι αυτό που μας καθορίζει ως ανθρώπους και προσωπικότητες, δεν είναι το βασικό στοιχείο που πρέπει να δένει την σχέση μας με τους άλλους ανθρώπους και σε καμία, μα καμία περίπτωση, δεν αξίζει να σκοτώσουμε ή να σκοτωθούμε προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό. Αν είναι να ‘ρθει, θα ‘ρθει και τότε μάλιστα θα είναι η ώρα του.

Το cast της ταινίας είναι απόλυτα αποδοτικό, στον ρόλο που καλείται να υποστηρίξει κάθε μέλος του. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως θα μπορούσαν, με απειροελάχιστες εξαιρέσεις, να σταθούν σε κάποιο άλλο είδος ταινιών, πέραν απ’ αυτά της κωμωδίας και της σάτιρας. Καλώς ή κακώς, το ταλέντο δεν παίζει τον πρωταρχικό ρόλο σε παραγωγές σαν κι αυτές, αρκεί απλά να έχεις το στυλ και την έκφραση. Πράγμα που τελικά ίσως και να το κάνεις εύκολα, αρκεί βέβαια να μπορείς να θυμηθείς και να ταυτιστείς, αν αποχωρίστηκες ποτέ, με την σχολική σου ταυτότητα.

Το “American Pie” δεν είναι μια κακή κωμική ταινία. Δεν είναι όμως και μια καλή κωμική ταινία. Είναι μια ταινία που απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό, συγκεκριμένης ηλικίας και συγκεκριμένης αντίληψης γύρω απ’ το θέμα sex, απευθυνόμενο κυρίως σε Αμερικανάκια. Μπορεί να γελάσετε σε κάποια σημεία, όμως δεν θα ξεκαρδιστείτε. Μπορεί να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας, αλλά ως εκεί. Σίγουρα πάντως, σε σχέση με τις τραγικές συνέχειες που ακολούθησαν την ταινία, αυτή είναι το καλύτερο, το πιο έξυπνο και σαφώς, το λιγότερο χυδαίο κομμάτι της σειράς.
Βαθμολογία 5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: American Pie
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθεσία: Paul Weitz
Πρωταγωνιστές: Jason Biggs, Shannon Elizabeth, Alyson Hannigan, Chris Klein, Natasha Lyonne, Thomas Ian Nicholas, Seann William Scott, Tara Reid
Παραγωγή: 1999
Διάρκεια: 95’

Επίσημο site:
http://www.americanpiemovie.com/