Συνοπτική περίληψη του έργου:
Μία νεαρή μάγισσα, η Isabel, αποφασίζει να αναζητήσει μία καριέρα στο Hollywood αλλά και έναν έρωτα με έναν θνητό.
Ο Jack Wyatt, ένας γοητευτικός ηθοποιός, σε μία προσπάθεια να αναζωογονήσει την καριέρα του αποφασίζει να συμμετάσχει στη διασκευή του επιτυχημένου τηλεοπτικού προγράμματος “Η Μάγισσα”.
Όταν συναντάει την Isabel πείθεται ότι βρήκε τη νέα Samantha της “Μάγισσας”, εξαιτίας της καταπληκτικής της ομοιότητας με την θρυλική πρωταγωνίστρια της σειράς.
Ο Jack θα πείσει την Isabel να συμπρωταγωνιστήσει στο remake και σταδιακά θα αρχίσουν να ερωτεύονται ο ένας τον άλλο, με αποτέλεσμα μεγάλη σύγχυση στον κόσμο των μάγων και των κοινών θνητών.

Προσωπική άποψη:
Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, μια ασπρόμαυρη τηλεοπτική σειρά, ήρθε να φωτίσει το τοπίο της αμερικανικής τηλεόρασης, αποκτώντας έναν τεράστιο κύκλο θαυμαστών. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το “Bewitched” το οποίο είχε προβληθεί και στην χώρα μας, το οποίο παρακολουθούσε την ζωή μιας νεαρής μάγισσας που είχε παντρευτεί έναν θνητό, ο οποίος και προσπαθούσε να ισορροπήσει ανάμεσα στα αλλοπρόσαλα δεδομένα της ζωής του όσο και το να σώσει το τομάρι του από την πεθερά του. Βασισμένο λοιπόν εξ’ ολοκλήρου σχεδόν στην τηλεοπτική σειρά, το σενάριο της ταινίας προσπαθεί να αναβιώσει τις παλιές δόξες.

Το μυαλό του θεατή πηγαίνει κατευθείαν στο ότι πρόκειται για μια ακόμα κομεντί που ο κεντρικός της άξονας δεν είναι άλλος από ένα ηλίθιο φλερτ που θα καταλήξει σε έναν μεγάλο έρωτα. Εντάξει, δεν λέω, φλερτ υπάρχει, έρωτας υπάρχει, happy-end, δεν θα γινόταν κι αλλιώς, υπάρχει. Το καλό όμως είναι ότι δεν επικεντρώνεται εκεί όλη η υπόθεση αφού ο στόχος της δεν είναι τόσο το να παρουσιάσει ένα ακόμα ειδύλιο αλλά το να προσπαθήσει να σατιρήσει τον λαμπερό κόσμο της showbiz και όλων όσων βρίσκονται από πίσω της. Εν μέρη το καταφέρνει, όχι όμως τόσο καυστικά όσο θα μπορούσε ή καλύτερα, όσο θα θέλαμε.

Η Nora Ephron, έχοντας στην διάθεσή της προϋπηρεσία στο είδος, με αγαπημένες ταινίες ειδικά από το γυναικείο κοινό καθώς και την εμπειρία του παρελθόντος, μαζί με την αδερφή της Delia, δημιουργεί μια κουκλοσπιτίστικη ατμόσφαιρα χρησιμοποιώντας πολύχρωμα και φανταχτερά σκηνικά και έντονες γωνίες λήψεις έτσι ώστε όλα αυτά τα τέλεια στοιχεία μέσα στην πραγματική ατέλεια των δύο διαφορετικών κόσμων, να υπερτονίζονται ευχάριστα. Όμως το έργο της κάπου εκεί τελειώνει με εξαίρεση την αξιοποίηση κάποιον ειδικών εφέ προς χάριν εντυπωσιασμού.

Η Nicole Kidman είναι απολαυστική στον ρόλο της νεαρής μάγισσας. Δημηιουργική αλλά ταυτόχρονα αφελής, με έναν ιδιαίτερο αυθορμητισμό που δεν καταφεύγει σε ακρότητες. Η ψιλόλιγνη σιλουέτα της βοηθάει καθώς είναι ακριβώς εκείνο το μοντέλο που χαρακτηρίζει τις μάγισσες έτσι όπως η εικόνα τους έχει διαμορφωθεί μέσα στο πέρασμα του χρόνου, κάνοντάς την ταυτόχρονα να ξεχωρίζει ανάμεσα στους συμπρωταγωνιστές της. Ανάλαφρη και χαριτωμένη, γίνεται συμπαθής χωρίς να προσπαθεί, αφήνοντας πίσω της το ψυχρό, σέξι κατά πολλούς στυλ της.

Ο Will Ferrell αν και στον κεντρικό αντρικό ρόλο, καταλήγει να είναι υπέρ του δέοντος καρικατουρίστικος. Αρκετά υπερβολικός σε ότι έχει να κάνει με τα εκφραστικά κυρίως χαρακτηριστικά του και όχι τόσο με τα κινησιολογικά του, μοιάζει να προσπαθεί να μας πείσει για το αφελές, ίσως και ελαφρώς χαζοχαρούμενο του χαρακτήρα του. Δε νομίζω ότι χρειαζόταν κόπος, η φάτσα του είναι αρκετή από μόνη της. Δεν γίνεται όμως να παραλείψω να σχολιάσω και τις εξαιρετικές παρουσίες των Michael Caine και Shirley MacLaine. Μπορεί να μην είναι οι κεντρικοί ήρωες, μπορεί να μην είναι αυτοί που κρατάνε την ταινία στις πλάτες τους όμως, στον κινηματογραφικό χρόνο που τους αναλογεί κλέβουν την παράσταση αφήνοντας παράλληλα τις καλύτερες όλων των εντυπώσεων.

Μια ανάλαφρη και χαριτωμένη ρομαντική κομεντί που ως κύριο σκοπό της έχει να ψυχαγωγήσει, όχι τόσο βασισμένη στο ερωτικό κομμάτι της ταινίας όσο, στην σάτιρα γύρω από τον κόσμο του θεάματος. Σίγουρα είναι περισσότερο ανάλαφρο και λιγότερο καυστικό απ’ όσο θα θέλαμε για να πούμε ότι χορτάσαμε χιούμορ και σάτιρα. Σίγουρα η Kidman είναι πολύ χαριτωμένη χαμογελώντας και κουνώντας την μύτη της, σίγουρα οι δεύτεροι χαρακτήρες είναι όλα τα λεφτά όμως πέρα απ’ όλα αυτά τι; Τίποτα το ιδιαίτερο! Σε σύγκριση βέβαια με το επίπεδο των ταινιών του είδους είναι μια αξιόλογη προσπάθεια που παρακολουθεί κανείς ευχάριστα όμως μέχρι εκεί.
Βαθμολογία 6/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Η Μάγισσα
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθέτης: Nora Ephron
Πρωταγωνιστές: Nicole Kidman, Will Ferrell, Michael Caine, Shirley MacLaine, Jason Schwartzman, Heather Burns, Sally Upland, Steve Carell, Jim Turner
Παραγωγή: 2005
Διάρκεια: 102’

Επίσημο site:
http://www.sonypictures.com/movies/bewitched/site/