Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η γη κινδυνεύει με ολέθρια καταστροφή εξαιτίας μιας επικείμενης σύγκρουσης με μετεωρίτη.
Οι αμερικανικές αρχές καταστρώνουν σχέδιο για τη διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων.
Ωστόσο, ο μοναδικός τρόπος για να σωθεί ο πλανήτης είναι να βομβαρδιστεί ο κομήτης και να αλλάξει πορεία.

Προσωπική άποψη:
Ακούγοντας τον τίτλο της ταινίας υπολογίζεις εξ’ αρχής τι πρέπει να περιμένεις. Καταστροφές, εκρήξεις, πλούσια ηχητικά και οπτικά εφέ, αστείρευτη περιπέτεια, επιστήμονες και ειδικές ομάδες διάδωσης που υπερβαίνουν εαυτό και πραγματικότητας. Αν αυτό σκέφτεστε, τότε την έχετε πατήσει καθώς, κάνετε πολύ μεγάλο λάθος και απέχετε χιλιόμετρα από αυτό που θα δείτε στην πραγματικότητα. Επιτέλους, μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, που δεν προσπαθεί να μας πείσει για το απίθανο, αλλά για το πιθανό.

Σε αντίθεση με άλλες ταινίες του είδους της, η “Ολέθρια Σύγκρουση” δεν κατεξοχήν μια ακόμα ταινία καταστροφής. Είναι περισσότερο μια ταινία ανθρώπινων χαρακτήρων και των ζωών τους. Μια ταινία στην οποία θα άρμοζε καλύτερα ο ορισμός του δράματος. Δεν παρακολουθούμε μια εξειδικευμένη ομάδα που θυσιάζεται για να επιτύχει το ακατόρθωτο, αλλά απλούς καθημερινούς ανθρώπους, με αισθήματα, πάθη και ο καθένας, με μια ιστορία πίσω του, που προσπαθεί να σώσει και να προστατέψει.

Μπορεί τα εντυπωσιακά εφέ να μην απουσιάζουν, όμως δεν είναι αυτά που έχουν τον κύριο λόγο. Η Leder δεν προσπαθεί να εκβιάσει την αγωνία μας για την σωτηρία της γης, αλλά την αγωνία μας για την σωτηρία αυτών των οικογενειών με τις οποίες μοιραζόμαστε το δράμα και τον φόβο τους. Αυτών των ανθρώπων που μοιραζόμαστε τις προσωπικές του ιστορίες, που δεν έχουν σχέση με την επικείμενη καταστροφή, αλλά με την αποδοχή τους και την αναζήτηση της προσωπικής του λύτρωσης λίγο πριν το τέλος.

Το αρνητικό στοιχείο της ταινίας βέβαια, και αυτό που πλέον μας αναγκάζει να στερούμε πόντους ακόμα και από πολύ καλές παραγωγές, είναι η μεγαλομανία των Αμερικάνων που δεν λέει να σταματήσει ποτέ και πουθενά. Εκείνοι είναι οι καλύτεροι, εκείνοι περνάνε το μεγαλύτερο λούκι και εκείνοι είναι που αν δεν σώσουν τον κόσμο, θα βοηθήσουν στην αναδημιουργία του. Εντάξει, το έχουμε πιάσει το εθνικιστικό τους μήνυμα εδώ και χρόνια οπότε, οποιαδήποτε επανάληψη δεν χρειάζεται αφού καταντάει απλά κουραστική.

Όλο το cast της ταινίας είναι εξαιρετικό, δυνατό ερμηνευτικά αλλά ταυτόχρονα συγκινητικό και ανθρώπινο. Μπορεί η επιλογή των ηθοποιών πράγματι να είναι προσεγμένη όμως, δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι και οι ίδιοι ρόλοι αυτού καθέ αυτού, είναι εξαιρετικά καλογραμμένοι πράγμα, που δίνει την δυνατότητα ανάπτυξής τους από τους ταλαντούχους και εκφραστικούς ηθοποιούς. Και όσοι πίστευαν ότι κακώς επιλέχτηκε ο Freeman για τον ρόλο του προέδρου της Αμερικής, επειδή κανένας μαύρος δεν θα μπορούσε να είναι πρόεδρος των Η.Π.Α., 11 χρόνια μετά, ήρθε ο Obama να τους διαψεύσει.

Μπορεί να η συγκεκριμένη επιλογή να μην αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα περιπέτειας επιστημονικής φαντασίας, είναι όμως κάτι ιδιαίτερο που ξεχωρίζει και γοητεύει. Χωρίς να αποφεύγει ορισμένα κλισέ του είδους, δεν εστιάζει τόσο στην περιπέτεια και την επικείμενη καταστροφή, αλλά στα μονοπάτι που οδηγεί ο ερχομός της του ανθρώπους αυτής της γης. Παράλληλες ιστορίες ανθρώπων, των οποίων οι χαρακτήρες βλέπουμε να σκιαγραφούνται καθ’ όλη την διάρκεια της ταινίας, οδηγώντας σε μια εσωτερική αγωνία και σε ιδιαίτερα αναπτυγμένες συναισθηματικές στιγμές που δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο. Αν θέλει κάποιος να κάνει σύγκριση με το “Armageddon” της ίδιας χρονιάς, μάλλον θα το κάνει τσάμπα αφού το δεύτερο, προσεγγίζει τους χαρακτήρες του απόλυτα επιφανειακά, πατώντας σε ένα και μόνο ρομαντικό στοιχείο.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ολέθρια Σύγκρουση
Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας
Σκηνοθέτης: Mimi Leder
Πρωταγωνιστές: Tea Leoni, Robert Duvall, Elijah Wood, Vanessa Redgrave, Morgan Freeman, Maximilian Schell, Ron Eldard, Jon Favreau
Παραγωγή: 1998
Διάρκεια: 120’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://www.imdb.com/title/tt0120647/
http://en.wikipedia.org/wiki/Deep_Impact_(film)