Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Matthew, αριστούχος μαθητής που διεκδικεί υποτροφία για το κολλέγιο των ονείρων του, ερωτεύεται παράφορα μια συνομήλικη του, η οποία ανταποκρίνεται στον έρωτά του.
Το μόνο εμποδιο ανάμεσά τους είναι ότι εκείνη έχει βεβαρημένο παρελθόν καθώς έχει υπάρξει πορνοστάρ κάτι που δεν αργεί να ανακαλύψει ο Matthew.
Τώρα, πρέπει να τη διεκδικήσει από τον πρώην παραγωγό της και να προστατέψει το όνειρο μιας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα.

Προσωπική άποψη:
Διαβάζοντας κανείς την περίληψη και μόνο του έργου μπορεί να έχει μια προδιάθεση σχετικά με αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει. Άλλωστε οι ταινίες που απευθύνονται στο εφηβικό, αμερικάνικο κατά λόγο, κοινό, έχουν πολύ συγκεκριμένη θεματολογία, η οποία συνήθως περιστρέφεται γύρω από το sex και γύρω απ’ ότι άλλο μπορεί να σχετίζεται μαζί του καθώς, και πολύ συγκεκριμένη διαχείριση της έννοιας του χιούμορ.

Το σενάριο, όπως ίσως άλλωστε να ήταν και αναμενώμενο, είναι γεμάτο αφέλειες. Αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό όμως, ίσως να είναι και το μεγαλύτερό του πρόβλημα. Σε αντίθεση με άλλες ταινίες του είδους, όπως το “American Pie”, στην συγκεκριμένη, η διαχείριση του χιούμορ γίνεται με πιο λεπτεπίλεπτο τρόπο, αποφεύγοντας τα χονδροειδή αστεία γύρω από το sex και τον τρόπο με τον οποίο η νεολαία το αντιλαμβάνεται. Με αυτό τον τρόπο, ίσως προσπάθησαν οι δημιουργοί να δώσουν άλλη διάσταση στον ορισμό αυτό όμως, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την όχι και τόσο επιτυχημένη πορεία της ταινίας.

Σε αντίθεση με το “American Pie”, το “The Girl Next Door” θέλει να προβάλει το sex, όχι ως αυτοσκοπό του εφήβου για να ικανοποιήσει το εγώ του αλλά, ως μια πράξη που πρέπει να γίνεται υπό προϋποθέσεις, ώριμη σκέψη και γιατί όχι, με έρωτα, δίνοντας έτσι μια πιο ρομαντική διάσταση στην όλη υπόθεση εστιάζοντας κατά μία έννοια στην επικοινωνιακή σχέση μεταξύ Danielle και Matthew και όχι στην σαρκική. Ο πόθος βέβαια υπάρχει αλλά μπαίνει σε δεύτερη μοίρα κάνοντας τις σκηνές φαντασίωσης του Matthew να είναι ιδιαίτερα απολαυστικές και εύστοχες όπου αυτές χρησιμοποιούνται.

Ο Luke Greenfield ως σκηνοθέτης, μπορεί να μην έχει να φέρει εις πέρας κάποιον τεράστιο άθλο όμως, έχοντας στο βιογραφικό του το “The Animal”, το οποίο με περισσή ευκολία ξεπερνάει τα όρια της γελοιότητας, σε κάνει να χαίρεσαι. Μπορεί το “The Girl Next Door” να μην είναι η “Λίστα Του Σίντλερ” όμως, είναι μια ευχάριστη ρομαντική κομεντί την οποία, καταφέρνει να διαχειριστεί σαφώς καλύτερα, πιο διασκεδαστικά και πιο ευχάριστα από την προαναφερόμενη μπαρούφα που φέρει την υπογραφή του.

Κι αν νομίζετε πως το δίδυμο Emile Hirsch και Elisha Cuthbert είναι οπτικά και με μια πρώτη ματιά, απολύτως αταίριαστο, ίσως να αλλάξετε γνώμη αν δείτε την ταινία. Ο Hirsch υποδύεται με ευκολία τον αφελή γλυκούλη ενώ η Cuthbert, εύκολα πείθει για το sexy στοιχείο του χαρακτήρα της όμως, με την ίδια ευκολία καταφέρνει να μας πείσει και για την κρυμμένη αθωότητά της, παρά το βεβαρυμένο της σεξουαλικό παρελθόν. Έχουν πολύ όμορφη χημεία μεταξύ τους και παρά που η Hirsch φαίνεται μεγαλύτερη και πιο ώριμη, και μην γελιόμαστε, αυτός ήταν ο σκοπός εξ’ αρχής, δημιουργούν ένα παράταιρο μεν, χαριτωμένο δε ζευγαράκι.

Χαριτωμένο όμως είναι και το υπόλοιπο cast που χωρίς να καταφεύγει σε υπερβολές και γελοιότητες όπως αυτό του “American Pie”, καταφέρνει ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί ως σύνολο, να προσφέρουν αυτό που έπρεπε. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι φίλοι του Matthew, Chris Marquette και Paul Dano ως τα απόλυτα σπασικλάκια καθώς και ο πάντα ιδιαίτερος Timothy Olyphant στον ρόλο του ξιπασμένου προαγωγού που παρά το καφριλίκι του χαρακτήρα του καταφέρνει με έναν περίεργο τρόπο να μην μας γίνει αντιπαθής.

Λίγο-πολύ, ξέρετε από την στιγμή που θα την επιλέξετε περί τίνος πρόκειται. Ανάλαφρη κομεντί καταστάσεων που παρά το ότι σαν κεντρική ιδέα βασίζεται στο sex και στις προεκτάσεις του τελικά, καταλήγει να μην περιστρέφεται αυστηρά γύρω από αυτό αγγίζοντας περισσότερο τον ορισμό της αισθηματικής ταινίας για εφηβικό κοινό. Σαφέστατα πιο χαριτωμένη και λιγότερο πρόστυχη από άλλες αντίστοιχες. Τίποτα το ιδιαίτερο αλλά μια ευχάριστη επιλογή για ένα απόγευμα Κυριακής.
Βαθμολογία 6/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Το Κορίτσι Της Διπλανής Πόρτας
Είδος: Κομεντί
Σκηνοθέτης: Luke Greenfield
Πρωταγωνιστές: Emile Hirsch, Elisha Cuthbert, Chris Marquette, Paul Dano, Timothy Olyphant, James Remar, Timothy Bottoms
Παραγωγή: 2004
Διάρκεια: 110’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://www.imdb.com/title/tt0265208/
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Girl_Next_Door_(2004_film)