Συνοπτική περίληψη του έργου:
Το Los Angeles είναι μια πόλη που υπάρχουν δρόμοι οι οποίοι ελέγχονται από εμπόρους ναρκωτικών.
Απέναντί τους βρίσκεται ένας σκληρός, ο Alonzo Harris, με δεκατρία χρόνια στη δίωξη ναρκωτικών και με τις μεγαλύτερες επιτυχίες εναντίον των εμπόρων. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί όμως, είναι στα όρια της νομιμότητας αν όχι πέρα από αυτά.
Στον άνθρωπο αυτό θα ανατεθεί να εκπαιδεύσει ένα νέο συνεργάτη, τον Jake Hoyt, μέσα σε 24 ώρες. Ο Jake μέσα σε αυτές τις 24 ώρες θα προσπαθήσει να αποδείξει την αξία του στον παλαίμαχο αστυνομικό, βλέποντας όμως τις σκληρές του μεθόδους θα αρχίσει να αναθεωρεί τις απόψεις του.
Θα δει στην πράξη ότι η αστυνομία δεν διστάζει να τοποθετήσει ψεύτικες αποδείξεις, να διακινήσει ναρκωτικά ή να χρησιμοποιήσει υπερβολική βία.

Προσωπική άποψη:
Με το που θα ακούσει κάποιος ότι το είδος μιας ταινίας είναι αυτό της αστυνομικής τότε, εκ των πραγμάτων δεν πρέπει να έχει ιδιαίτερα υψηλές αξιώσεις ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αμερικάνικη παραγωγή. Λίγο-πολύ, όλοι μας ξέρουμε τι θα ακολουθήσει. Μια ιστορία με διαφθαρμένους μπάτσους, βία, όπλα, ναρκωτικά και γενικότερα, όλα εκείνα τα χαρακτηριτικά που θα μπορούσαν να προσελκύσουν τους fans τους είδους στην αίθουσα. Αλλά αυτό είναι το εύκολο κομμάτι, το δύσκολο είναι να καταφέρεις να τους ικανοποιήσεις κι όλας.

Το σενάριο της ταινίας, παρά που βασίζεται σε μια καθόλου πρωτότυπη κεντιρκή ιδέα, καταφέρνει, αρχικά τουλάχιστον, να κεντρίσει το ενδιαφέρον μας. Όμως τα συνεχόμενα κενά δεν σε αφήνουν να συνεχίσεις την παρακολούθησή του με την ίδια καλή διάθεση που πιθανότατα ξεκίνησες. Οι προοπτικές όσο και η καλή διάθεση μπορεί να υπάρχουν όμως, κάπου στην διαδρομή παίρνουν λάθος στροφή με αποτέλεσμα να πέσουν σε τοίχο.

Μετά το "The Replacement Killers", αν όχι κάτι καλύτερο, θα περιμέναμε τουλάχιστον κάτι ισάξιο από τον σκηνοθέτη της ταινίας, Antoine Fuqua. Προσπαθώντας να εισέλθει στον κόσμο των ghetto, ακολουθεί μια πορεία δύο ανθρώπων, που μπορεί να έχει ένταση και να μην μπορεί να ξεφύγει από ένα αυστηρά περιορισμένο πλαίσιο όμως, δεν έχει να δώσει αυτό το κάτι που μπορεί να κάνει την διαφορά και να μας οδηγήσει ως θεατές στο να ξεχωρίσουμε αυτή την ταινία ανάμεσα στις χιλιάδες άλλες αστυνομικές.

Ο Denzel Washington στην ταινία εκείνη που του χάρισε το πολυπόθητο χρυσό αγαλματάκι. Το θέμα είναι όμως κατά πόσο το άξιζε! Σίγουρα είναι από τους πιο σημαντικούς ηθοποιούς της νέας γενιάς έστω και αν τα υπερβολικά ορισμένες φορές κινηματογραφικά του ξεσπάσματα μας κουράζουν. Σίγουρα η παρουσία του στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι αδιάφορη. Από ‘κει κι έπειτα όμως, σίγουρα δεν είναι και η ερμηνεία του εκείνη που άξιζε βράβευσης. Για μια ακόμα φορά, η Ακαδημία δείχνει ότι δίνει τα Oscars εκεί που τα χρωστάει και όχι εκεί που θα έπρεπε ή όταν θα έπρεπε.

Στον αντίποδα ο Ethan Hawke ο οποίος επίσης δεν μπορεί σε καμίε των περιπτώσεων να χαρακτηριστεί αδιάφορος ερμηνευτικά. Χωρίς να υπερβάλλει άλλωστε καταφέρνει να τονίσει πολύ έντονα τα σημεία εκείνα που τον κάνουν να ξεχωρίζει ως χαρακτήρας από τον συμπρωταγωνιστή του όμως, ως εκεί. Ούτε αυτός στέκεται άξιος να κάνει την ερμηνευτική διαφορά, σε σύγκριση δε με ανάλογες ερμηνείες της ίδιας χρονιάς στην κατηγορία του δεύτερου αντρικού ρόλου.

Αν έλειπε το επιτηδευμένο φινάλε που όπως ήταν αναμενώμενο άλλωστε, εξιψώνει τον ορισμό της δικαιοσύνης αποδεικνύοντάς μας για πολλοστή φορά πως ο καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει και πως η δικαίωση έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητά μας, μπορεί να έβλεπα τα πράγματα με μεγαλύτερη επιείκια. Τώρα όμως, πρέπει να ομολογήσω πως δεν έχω κανένα πολύ σημαντικό λόγο να το κάνω. Ένα μέτριο σενάριο γεμάτο κενά τα οποία η σκηνοθεσία αδυνατεί να καλύψει με αποτέλεσμα όσο η ώρα περνάει να υπερτονίζονται. Αξιόλογο cast που όμως δεν καταφέρνει να δώσει το κάτι παραπάνω σε μια ταινία, που ενώ θα μπορούσε να κάνει την διαφορά τελικά, δεν άρπαξε την ευκαιρία δημιουργώντας, μια ακόμα ταινία οικογενειακής προβολής στο σπίτι.
Βαθμολογία 5,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ημέρα Εκπαίδευσης
Είδος: Αστυνομική
Σκηνοθέτης: Antoine Fuqua
Πρωταγωνιστές: Denzel Washington, Ethan Hawke, Scott Glenn, Tom Berenger, Raymond J. Barry, Cliff Curtis, Dr. Dre, Snoop Dogg, Eva Mendes
Παραγωγή: 2001
Διάρκεια: 120’

Επίσημο site:

http://trainingday.warnerbros.com/