Συνοπτική περίληψη του έργου:
Μια υφασμάτινη κούκλα, ο σερίφης Woody είναι το αγαπημένο παιχνίδι του μικρού Andy.
Όταν στα γενέθλιά του λάβει δώρο ένα διαστημικό κούκλο, τον αστροναύτη Buzz Lightyear όλα θα αλλάξουν.
Ο μικρός Andy θα λατρέψει τον κούκλο αστροναύτη κι έτσι ο Buzz θα ανακηρυχτεί αρχηγός των παιχνιδιών παραγκωνίζοντας έτσι τον Woody.

Προσωπική άποψη:

Την πρώτη φορά που τα studios της Disney συνεργάστηκαν με εκείνα της Pixar, είχαμε ως αποτέλεσμα μια ταινία κινουμένων σχεδίων που άφησε εποχή. Ποιος ήταν ο λόγος; Μα φυσικά ότι το "Toy Story" ήταν η πρώτη μεγάλου μήκους ψηφιακή ταινία, με άλλα λόγια, ήταν το πρώτο animation, εκείνο που έδειξε τον δρόμο σε μετέπειτα παραγωγές που μας καθήλωσαν μέσα στο πέρασμα των χρόνων. Το να χρησιμοποιείς υπολογιστή ειναι κάτι εύκολο. Το να μπορείς μέσω αυτού να δώσεις πραγματική έκφραση και κίνηση, τόσο κοντά στην πραγματική, αυτό είναι ένα τεχνολογικό θαύμα. Ένα θαύμα που οι τότε παραγωγοί αποφάσισαν να αξιοποιήσουν όσο καλύτερα μπορούσαν.

Η πλοκή της ταινίας απλή και βασισμένη σε μια παιδική πραγματικότητα ή μάλλον, σε μια παιδική φαντασία που λίγο ως πολύ, όλοι μας την έχουμε σκεφτεί ή ακόμα, την έχουμε βιώσει. Τα παιχνίδια δεν είναι απλά ένα μέσον ψυχαγωγίας αλλά, ζωντανοί, με τον δικό τους πάντα τρόπο, οργανισμοί οι οποίοι και θέτονται σε λειτουργία όταν οι πόρτες του παιδικού δωματίου κλείνουν αφήνοντάς τα μόνα τους. Δεν έχετε καταλάβει ακόμα τι εννοώ; Ποιο παιδί δεν έχει προσποιηθεί πως τα παιχνιδια του είναι ζωντανά; Κανένα και ακριβώς αυτή την φαντασία εκμεταλλεύτηκαν οι συγγραφείς, δίνοντας ζωή στα αγαπημένα παιχνίδια κάθε παιδιού που, τις ώρες που δεν προσπαθούν να το κάνουν χαρούμενο και δημιουργικό, ζουν την δικιά τους πραγματικότητα, την δικιά τους ζωή, με τους δικούς τους παιχνιδοκανόνες.

Και όπως είναι φυσικό, κάθε παιδί έχει το αγαπημένο του παιχνίδι. Με όλα διασκεδάζει αλλά, πάντα κάποιο κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του. Πώς θα αντιδρούσε το παιχνίδι αυτό αν ένα νέο και εξελιγμένο ήθελε να πάρει την θέση του; Πιθανότατα θα τσαντιζόταν όπως και εμείς ως άνθρωποι, όπως και ο μικρός, κατεργάρης Woody που δεν είναι διαθετημένος να χάσει την δόξα του από ένα χαζοχαρούμενο και εντελώς χαμένο στον κόσμο του, εντυπωσιακό κατά τ' άλλα όμως, παιχνίδι. Όπως αντιλαμβάνεστε, τα συναισθήματα των παιχνιδιών είναι ποικίλα και διαφορετικά και χάρις στην τεχνολογία, καταφέρνουν να αποτυπωθούν στα ψηφιακά τους πρόσωπα με έναν μοναδικό τρόπο, έναν τρόπο που σαν παιδί με εντυπωσίασε και με άφησε με το στόμα ανοιχτό καθώς αναρωτιόμουν, τι ακριβώς ήταν αυτό που παρακολουθούσα.

Οι χαρακτήρες των εφτά διαφορετικών συγγραφέων της ταινίας, είναι μοναδικοί, όχι μόνο εξαιτίας της ψηφιακής τους μορφής αλλά, εξαιτίας της διαφορετικότητας των χαρακτήρων τους. Ουσιαστικά, αντιπροσωπεύουν μια μικρή κοινωνία, με διαφορές πολιτισμικές και όχι μόνο. Αντιπροσωπεύουν τους ίδιους τους ανθρώπους που μπορούν να νιώθουν, να πονάνε, να λυπούνται, να θυμώνουν, να συγχωρούν. Με αυτούς τους χαρακτήρες πορεύτηκε ο John Lasseter, σκηνοθετώντας με συγκρατημένα νευρώδης ρυθμούς, ανεβάζοντας ή κατεβάζοντας την ένταση κατά ανάπγκη και περίπτωση. Το γεγονός δε ότι στο πλευρό του είχε ηθοποιούς όπως ενδεικτικά οι Tom Hanks, Tim Allen και Jim Varney, δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για να απολαύσει την δουλειά του.

Μπορεί τα χρόνια να έχουν περάσει, μπορεί τα τεχνολογικά μέσα και οι τεχνικές ανάπτυξης ενός animation να έχουν εξελιχθεί όμως, το "Toy Story" είναι η ταινία εκείνη που ξεχωρίζουμε ανάμεσα στις υπόλοιπες καθώς, ήταν εκείνη που οδήγησε στο ξεκίνημα μιας νέας εποχής ενώ παράλληλα, μας θύμισε έπειτα από αρκετά χρόνια, πόσο όμορφο πράγμα είναι να είσαι παιδί, να σκέφτεσαι σαν παιδί, να βλέπεις και να αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα σαν παιδί. Γιατί όταν μπορείς να διατηρείς την παιδικότητά σου, μπορείς να συντηρείς την χαριτωμένη εκείνη αφέλεια που την χαρακτηρίζει αλλά και να απολαμβάνεις τα πράγματα σε όλη τους την έκταση.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Η Ιστορία Των Παιχνιδιών
Είδος: Computer Animation
Σκηνοθέτης: John Lasseter
Πρωταγωνιστές: Tom Hanks, Tim Allen, Don Rickles, Jim Varney, Wallace Shawn, John Ratzenberger, Annie Potts, John Morris (IV), Erik von Detten
Παραγωγή: 1995
Διάρκεια: 81'

Επίσημο site:
http://www.pixar.com/featurefilms/ts/