Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η δίψα για αίμα και τα σκοτεινά πάθη μαίνονται στον Οίκο της Νύχτας, και οι περιπέτειες της αρχάριας βρικόλακα Ζόι Ρέντμπερντ στο σχολείο αποκτούν μια μυστηριώδη διάσταση. Μέχρι πρότινος φίλοι γίνονται τώρα εχθροί και ορκισμένοι εχθροί αποδεικνύονται φίλοι.
Η καλύτερή της φίλη, Στίβι Ρέι, είναι απέθαντη, και προσπαθεί να μη χάσει τις τελευταίες ρανίδες ανθρωπιάς που της έχουν απομείνει. Η Ζόι δεν έχει ιδέα πώς να τη βοηθήσει, ξέρει όμως ένα πράγμα: ό,τι ανακαλύψουν μαζί με τη Στίβι Ρέι θα πρέπει να κρατηθεί μυστικό απ’ όλους στον Οίκο της Νύχτας, γιατί η εμπιστοσύνη αποτελεί πλέον σπάνιο είδος πολυτελείας.
Αλλά δεν είναι το μόνο σπάνιο, αφού η Ζόι βρίσκεται στη σπάνια θέση να έχει τρία αγόρια, μια κατάσταση που ενδέχεται να σημάνει κοινωνικό όλεθρο. Και σαν να μην έφτανε αυτό, αρχίζουν να εμφανίζονται νεκροί βρικόλακες. Ωστόσο, όπως θα ανακαλύψουν η Ζόι και οι φίλοι της, κάποιες φορές τα φαινόμενα απατούν

Προσωπική άποψη:
6 μήνες μετά την κυκλοφορία του 2ου βιβλίου της σειράς "Ο Οίκος Της Νύχτας", οι εκδόσεις Μεταίχμιο μας έδωσαν την αμέριστη χαρά να έχουμε στα χέρια μας το τρίτο μέρος της ιστορίας, η οποία και προβλέπεται να τραβήξει, δυστυχώς, σε βάθος χρόνου. Ο λόγος της χαράς; Ότι η μάνα και κόρη της οικογένειας Cast, μας αξίωσαν με μία συνέχεια που είχε ακριβώς ότι μας έλειψε από τα προηγούμενα δύο μέρη της. Ο λόγος της δυστυχίας; Ότι η σειρά αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δώδεκα βιβλία, τα οποία καν δεν έχουν ολοκληρωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι οι Έλληνες αναγνώστες έχουμε να περιμένουμε μεγάλο διάστημα αναμονής προκειμένου να μπορέσουμε να βυθιστούμε ξανά και ξανά και τέλος ολοκληρωτικά, στα βάθη της ιστορίας αυτής. Μέχρι λοιπόν αυτό να συμβεί, εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να αναλύσουμε το νέο υλικό που έχουμε στα χέρια μας.

Οι συγγραφείς, ακολουθώντας την χρονική συνέπεια με την οποία μας συστήθηκαν στο παρελθόν, συνεχίζουν την ιστορία τους ακριβώς από το σημείο εκείνο που μας είχαν αφήσει, με την Ζόι να έχει ανακαλύψει περισσότερα απ' όσα ίσως να ήθελε να ξέρει, με πολύ περισσότερα απ΄ όσα ίσως μπορεί να διαχειριστεί και τελικά, με μια ευθύνη μεγαλύτερη εκείνης που θα έπρεπε να είχε ένα δεκαεπτάχρονο κορίτσι με την έλευση των γεννεθλίων του που κάθε άλλο από χαρούμενα και ξέγνοιαστα είναι. Τα χαρίσματα που της προσέφερε απλόχερα η Νύχτα όχι μόνο δεν μένουν στάσιμα αλλά, συνεχώς αυξάνονται και εξελίσσονται, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να κορυφώνεται η αγωνία της αλλά και να αυξάνονται οι απαιτήσεις που έχουν, τόσο οι άλλοι, όσο και η ίδια γύρω από τον ίδιο της τον εαυτό.

Η Ζόι γίνεται δεκαεφτά χρόνων, βρίσκεται μόλις λίγα βήματα πριν από το στάδιο της ανθρώπινης ενηλικίωσης και παράλληλα, πολλά βήματα μακριά από την ενηλικίωσή της ως βρικόλακα. Πλέον έχει πάψει να είναι άνθρωπος, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι έχει χαθεί η ανθρωπιά της και όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης. Δεν είναι όμως ούτε ολοκληρωμένη βρικόλακας και διάγει τον βίο της γνωρίζοντας και ανακαλύπτοντας συνεχώς νέα πράγματα γύρω από τη νέα της φύση η οποία ωστόσο δεν έχει καμία διαβεβαίωση ότι θα ολοκληρωθεί και δεν θα οδηγήσει σε έναν πρόωρο και επώδυνο θάνατο. Μέσα σ' όλα αυτά, έχει να διαχειριστεί την αλλόκοτη επιθυμία της για αίμα, τα τρία αγόρια της, με τον καθένα να παίζει σε διαφορετικό συναισθηματικό και όχι μόνο επίπεδο για την ίδια, την νεκροζώντανη καλύτερή της φίλη που εξελίσσεται σταδιακά σε ένα αιμοδιψές τέρας, τους φίλους της που προσπαθεί να προστατέψει αποκρύπτοντάς τους την αλήθεια αλλά και μια θανάσιμη εχθρό τους στόχους της οποίας δεν γνωρίζει.

Μητέρα και κόρη συνεχίζουν την ιστορία τους ακολουθώντας πιστά και ευλαβικά το μοτίβο το οποίο οι ίδιες επέλεξαν. Οι βρικόλακές τους δεν είναι σκοτεινά και θανατηφόρα πλάσματα αλλά, οντότητες ευλογημένες από τη Νύχτα η οποία και τους προσφέρει τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα τις χαρακτηρίσουν ως ξεχωριστές, ίσως και μοναδικές μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Δεν ακολουθούν αποστεωμένα στερεότυπα αλλά, αρχέγονες δοξασίες και λατρείες απέναντι στη φύση και τις δυνάμεις που αυτή κρύβει και έχει την δυνατότητα να προσφέρει προς αξιοποίηση για καλό σκοπό. Ακόμα κι έτσι όμως, δεν παύουν να υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν ως όπλα κατάκτησης της εξουσίας σε έναν κόσμο, που μπορεί να γνωρίζει την ύπαρξή τους όμως δεν σημαίνει ότι την αποδέχεται κι όλας. Η θρησκεία και πίστη, σε όποια μορφή και αν αυτές εκφράζονται, δεν παύουν να κρύβουν μέσα τους τόσο καλό όσο και το κακό, αφού πάντα υπάρχουν και οι δύο εκπρόσωποί τους.

Έχω επίσης αναφέρει και στο παρελθόν, ότι αν και Αμερικάνες, οι δύο συγγραφείς δεν έχουν καμία διάθεση πουριτανισμού. Γνωρίζουν πολύ καλά σε ποια εποχή βρίσκονται και σε ποιο κοινό απευθύνονται. Στο συγκεκριμένο βιβλίο μάλιστα, η διάθεση αισθησιασμού και ερωτικού κορυφώνεται σταδιακά με την Ζόι να πλησιάζει όλο και πιο πολύ στο να γίνει γυναίκα, χωρίς όμως να χάνει την εφηβική της ταυτότητα. Η αιμοποσία από μέρους της δεν απλά μια ανάγκη αλλά και μια ερωτική έκφραση, μια παράπλευρη παρουσίαση του sex και ότι αυτό συνεπάγεται. Δεν έχει ένα, αλλά τρία ερωτικά ενδιαφέροντα χωρίς ωστόσο αυτό να την κάνει να φαίνεται στα μάτια μας ως μια ελαφρών ηθών κοπέλα αλλά, ως μια φυσιολογική έφηβη που περνάει ένα μεταβατικό στάδιο όπου και προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τι πραγματικά επιθυμεί ανάμεσα σε όλα όσα την ελκύουν. Αν αυτό δεν είναι φυσιολογικό για μια ηρωίδα της ηλικίας αυτής, τότε τι άλλο μπορεί να είναι;

Και αν με όλα τα παραπάνω σας έκανα να πιστέψετε πως πρόκειται για ένα βιβλίο συγκαλυμμένου αισθησιακού περιεχομένου, κάνετε λάθος. Πέραν του sex και της ερωτικής διάθεσης ή προδιάθεσης, χαρακτηρίστε την όπως θέλετε, η ηρωίδα μας έχει να αντιμετωπίσει πιο σημαντικά πράγματα όπως είναι η διαφύλαξη της ισορροπίας στο νέο κόσμο του οποίου αποτελεί μέλος και μάλιστα, με πολλές διαφορετικές πτυχές. Πρέπει όχι μόνο να βρει τρόπο να σώσει την φίλη της από ένα κολασμένο μέλλον στο οποίο μοιάζει καταδικασμένη αλλά και αντιμετωπίσει τη Νεφερέτ και τις δολοπλοκίες της που είναι πολύ περισσότερες απ' όσες φαίνονται. Παράλληλα πρέπει να προστατεύσει τους φίλους, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύει να τους χάσει. Το να κρύβεις την αλήθεια με το να την παραποιείς έχει μεγάλη διαφορά, όμως αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται εύκολα κατανοητό, ακόμα και απ' όσους σε αγαπούν. Και αν αλήθεια χάσεις την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη των φίλων σου, μπορείς να πορευτείς;

Οι Cast κατάφεραν να μου δώσουν ότι ένιωσα να στερούμαι στα δύο προηγούμενα βιβλία του. Υπάρχει δράση και αντίδραση, υπάρχουν συνέπειες των πράξεων των πρωταγωνιστούν που μπορούν να είναι πραγματικά μοιραίες ή ακόμα και τραγικές. Υπάρχει αγωνία και ένταση, συνεχείς ανατροπές και εκπλήξεις, αποκαλύψεις και δεδομένα που αλλάζουν την ισορροπία των πραγμάτων από τη μία στιγμή στην άλλη. Υπάρχει μετατόπιση στρατευμάτων και μια δόση από μυστικά σκοτεινά που καραδοκούν να αποκαλυφθούν στο προσεχές μέλλον αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια. Η σύγκρουση δύο παράλληλων κόσμων είναι πολύ κοντά και η Ζόι βρίσκεται στη μέση, ικανή να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων αλλά ίσως όχι τόσο ώριμα και συνειδητοποιημένα. Όχι ακόμα τουλάχιστον! Το κλασσικό και παλαιωμένο συναντάει το μοντέρνο και φρέσκο, σε μια ιστορία βγαλμένη σαν από σκοτεινό παραμύθι και αυτή τη φορά μας αφήνει με κομμένη την ανάσα να αδημονούμε για την συνέχεια.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφείς: P.C. Cast & Kristin Cast
Μεταφραστής: Αυγουστίνου Βούλα
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 384
ISBN: 978-960-501-214-4