Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Κίτι Φέιν είναι η ωραία αλλά επιπόλαιη σύζυγος του Γουόλτερ, μικροβιολόγου διορισμένου στο Χονγκ Κονγκ. Ανικανοποίητη από το γάμο της, αρχίζει μια εξωσυζυγική περιπέτεια με τον Τσαρλς Τάουνσεντ, έναν άντρα που βρίσκει γοητευτικό, ελκυστικό και συναρπαστικό.
Όταν όμως ο Γουόλτερ ανακαλύπτει την απιστία της, την εκδικείται με έναν περίεργο και φρικτό τρόπο: την υποχρεώνει να τον συνοδεύσει σε μια απομακρυσμένη περιοχή στο εσωτερικό της Κίνας, η οποία μαστίζεται από επιδημία χολέρας.

Προσωπική άποψη:
Ο Somerset Maugham αποτελεί μία από της πιο σημαντικές σύγχρονες λογοτεχνικές φιγούρες ενώ τα μυθιστορήματά του έχουν πλέον χαρακτηριστεί κλασσικά. Αν και οι σπουδές του σχετίζονταν με την ιατρική και στην συνέχεια πιο συγκεκριμένα, με την χειρουργική, η συγγραφή τον κατέκτησε και έτσι μετά την επιτυχία του μυθιστορήματός του, "Liza of Lambeth", αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά σε αυτήν. "Το Βαμμένο Πέπλο" αποτελεί μια από τις σημαντικότερές του επιτυχίες, γεγονός που προκύπτει από το παράδοξο της λογοκρισίας που το ακολούθησε καθότι, κυκλοφόρησε σε μια εποχή όπου η γυναικεία αφύπνιση ήταν τρομακτική απλά και μόνο σαν σκέψη, πόσο μάλλον το να εκφραστεί με λόγια. Αν κι αρχικά δημοσιεύτηκε σε συνέχειες σε εφημερίδα της εποχής του, και παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε, κατάφερε να φτάσει μέχρι τις μέρες μας αφήνοντάς μας να κατανοήσουμε το συγγραφικό του ταλέντο αλλά και το μεγαλείο της σκέψης και της προσωπικής του αντίληψης και συνείδησης.

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας του είναι η Κίτι, μια νεαρή και όμορφη κοπέλα η οποία πέραν από την γοητεία της εποχής της, χαρακτηρίζεται από όλα τα στοιχεία του αντιήρωα της λογοτεχνίας. Ο Maugham δεν έχει καμία πρόθεση να μας κάνει να συμπαθήσουμε την Κίτι, πράγμα που έτσι κι αλλιώς δεν θα ήταν εύκολο εξαιτίας του ιδιότροπο του χαρακτήρα της. Είναι αλαζονική, ωραιοπαθής, ανώριμη, κακομαθημένη, επιφανειακή και πιστεύει ότι όλος ο κόσμος της ανήκει ενώ μπορεί να χειραγωγεί τους πάντες γύρω της. Ακόμα και όταν ο κλοιός γύρω της σφίγγει ασφυκτικά, απειλώντας την να μείνει γεροντοκόρη, σε μια εποχή που οι κοπέλες παντρεύονταν στο άνθος της ηλικίας τους, οδηγείται σε έναν γάμο ανάγκης με τον μικροβιολόγο Γουόλτερ. Και μπορεί για τον τελευταίο η Κίτι να είναι όλος του ο κόσμος και να πασχίζει να την κάνει ευτυχισμένη, μην χαλώντας της κανένα χατήρι, εκείνη όμως πλήττει όλο και περισσότερο στο πλευρό του θεωρώντας ότι ξεπουλήθηκε πολύ φτηνά σε σχέση με το πόσο άξιζε.

Όλα στην ζωή της αλλάζουν όταν γνωρίζει τον επίσης παντρεμένο Τσαρλς Τάουνσετ ο οποίος και είναι το ακριβώς αντίθετο με τον σύζυγό της. Ενώ ο δεύτερος είναι συμπαθητικός, είναι εξίσου ανιαρός. Ο Τάουνσετ από την άλλη είναι ο τύπος του γοητευτικού, δημιουργημένου, επιτυχημένου μεσήλικα και γνωρίζει πολύ καλά τι αποζητάει μια διψασμένη για πάθος γυναίκα, προσφέροντάς της απλόχερα τον έρωτα που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει. Η ανιαρή ζωή της αποκτά νόημα στο πλευρό του, μέχρι την στιγμή τουλάχιστον που ο Γουόλτερ ανακαλύπτει την αλήθεια και της προσφέρει μια επιλογή. Μπορεί να της χαρίσει την ελευθερία της χωρίς σκάνδαλα, αν κι εφόσον ο Τάουνσετ είναι πρόθυμος να την αποκαταστήσει διαφορετικά, και για να αποφύγει την κοινωνική κατακραυγή, θα πρέπει να τον ακολουθήσει στα άδυτα της Κίνας, σε ένα χωριό το οποίο μαστίζεται από την χολέρα. Και ενώ η Κίτι πιστεύει ότι επιτέλους θα αγγίξει την ευτυχία που τόσο απελπισμένα ζητάει, εκείνη ξεφεύγει από τα χέρια της και όλος ο ονειρικός της κόσμος καταρρέει και έτσι, αναγκάζεται να ακολουθήσει τον Γουόλτερ.

Όσο και αν ακουστεί παράξενο, η ιστορία δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την απιστία, τα κίνητρά της, την ηθική ή ανήθικη υπόστασή της. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ο ίδιος ο συγγραφέας αφηγείται την ιστορία του σε τρίτο πρόσωπο, αποφεύγοντας φανερά να πάρει θέση. Το ζητούμενο δεν είναι ποιες καταστάσεις έσπρωξαν την Κίτι σε μια απόφαση για την οποία δεν αισθάνεται καθόλου τύψεις κι ενοχές αλλά, τι επίδραση έχουν στην ίδια οι καταστάσεις εκείνες που την οδηγούν από την ώρα που φτάνει στην Κινέζικη επαρχία όπου ο ένας μετά τον άλλον χάνουν την ζωή τους. Καταφεύγοντας σε ένα γαλλικό μοναστήρι προκειμένου να προσφέρει την βοήθειά της στις μοναχές η Κίτι, δεν ανακαλύπτει απλά το νόημα της ζωής αλλά, ενηλικιώνεται, ωριμάζει και ανακαλύπτει ποια κατά βάθος είναι η ίδια. Μέσα από την εμπειρία της αυτή βγαίνει πιο δυνατή, πιο συνειδητοποιημένη και κυρίως, πιο ανθρώπινη.

Μπορεί να σκέφτεστε πως η τιμωρία που της επέβαλλε ο Γουόλτερ ήταν σκληρή ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να την χαρακτηρίσει άδικη. Άλλωστε, μέσα από την πράξη του αυτή, τελικά δεν την τιμωρεί αλλά, άθελά του ή μη, την σώζει από τον ίδιο της τον αυτοκαταστροφικό και αφελές εαυτό. Η δικιά του πράξη είναι που την οδηγεί να σκεφτεί και τελικά να αλλάξει. Και όσο βαθύτερα μπαίνουμε στην ιστορία αναρωτιόμαστε, σκοπός του Γουόλτερ ήταν άραγε να τιμωρήσει την γυναίκα του ή να αυτοτιμωρηθεί για την δικιά του αφέλεια, να πληρώσει ίσως και με την ίδια του τη ζωή την ανοησία του να την αγαπήσει και να της δοθεί ολοκληρωτικά, όταν εκείνη δεν θα μπορούσε ποτέ της να αισθανθεί τίποτα για εκείνον; Μήπως τελικά σκοπός του ήταν, να βασανιστεί και ο ίδιος μαζί της, για τα δικά του λάθη, για τα δικά του κρίματα, για την αδυναμία του να την κάνει να νιώσει όλα όσα εκείνος ένιωθε για την ίδια; Μήπως τελικά θέλησε να καταδικάσει τον εαυτό του επειδή λόγω της αγάπης του της στέρησε όσα εκείνη ονειρεύτηκε, ικανοποιώντας μόνο την δικιά του ανάγκη να την έχει στο πλευρό του;

Μια ιστορία για την πνευματική αφύπνιση και την συναισθηματική ωρίμανση, όχι μιας συγκεκριμένης αλλά, κάθε γυναίκας της εποχής που πιθανότατα να μην τολμούσε, όχι μόνο να παραδεχτεί αλλά, και να βιώσει. Μια εκ βαθέων εσωτερική αναζήτηση για το ποιοι πραγματικά είμαστε, τι είναι αυτό που ζητάμε από την ίδια μας τη ζωή αλλά πολύ περισσότερο, από τον ίδιο μας τον εαυτό. Ένα ταξίδι αυτογνωσίας που μέσα από την πιο σκληρή αναζήτηση μπορεί να μας οδηγήσει στην λύτρωση που όσο επώδυνη κι αν είναι, μπορεί να σταθεί ικανή να μας αλλάξει για μια ολόκληρη ζωή. Όχι, "Το Βαμμένο Πέπλο" δεν είναι μια συναισθηματική ιστορία έρωτα, απιστίας, αφοσίωσης, προδοσίας που τελικά η αγάπη έρχεται εκεί που δεν το περιμένεις. Είναι κάτι περισσότερο, κάτι βαθύτερο, πιο ουσιαστικό όπου αυτό που θριαμβεύει δεν είναι το συναίσθημα αλλά η λογική, η κατανόηση του ποιοι είμαστε, ποιες είναι οι επιλογές μας, πως αυτές μας καθορίζουν και τελικά, σε ποια σωστά ή λάθος μονοπάτια μπορούν να μας οδηγήσουν.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Somerset Maugham
Μεταφραστής: Παπαϊωάννου Τρισεύγενη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2008
Αρ. σελίδων: 304
ISBN: 978-960-455-470-6