Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Καθώς ο ήλιος ανατέλλει πάνω από ένα ειδυλλιακό ελληνικό νησί, η Κάρλα Φιντς κείτεται νεκρή σε ένα μοναχικό δρόμο. Μόνο η φίλη της, η Έλεν, είναι μαζί της, και μόνο η Έλεν είναι δυνατό να ξέρει πώς πέθανε. Όμως το μόνο που ξέρει είναι πως δεν πρόκειται για ατύχημα.
Από την αρχή της γνωριμίας τους, η φιλική τους σχέση είχε στηριχτεί στη φαντασία και στα ψέματα, αφού καμία από τις δύο γυναίκες δε θέλησε να αποκαλύψει πραγματικά στοιχεία για τη ζωή που είχε αφήσει πίσω στην Αγγλία. Ο κύκλος του ψέματος θα συνεχιστεί και τώρα, αφού η Έλεν δεν μπορεί να πει την αλήθεια για την τελευταία κοινή τους νύχτα.
Επιστρέφει στην Αγγλία κουβαλώντας το σκοτεινό μυστικό της, στοιχειωμένη από ενοχές. Ενώ προσπαθεί απέλπιδα να ξαναχτίσει τη ζωή της, ένας ιστός παράξενων γεγονότων την παρασύρει στο επίκεντρο του κόσμου της νεκρής της φίλης, και κυρίως κοντά στον Ντανιέλ, τον άντρα που η
Κάρλα αγαπούσε.
Όταν μια μορφή από το νησί απειλεί να εκθέσει το μυστικό της, η Έλεν υποχρεώνεται να αντιμετωπίσει την αλήθεια. Όμως αυτό θα τη φέρει αντιμέτωπη με τον εφιάλτη.

Προσωπική άποψη:
Γενικότερα στην ζωή μου, ως αναγνώστρια, είχα ανέκαθεν μια προκατάληψη απέναντι στην αστυνομική λογοτεχνία. Είναι ένα είδος που σε ένα μεγάλο μέρος των έργων του, δεν έχει να προσφέρει τίποτα περισσότερο από εύπεπτα διηγήματα περιπτέρου τα οποία απευθύνονται σε ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό, που δεν θέλει να προβληματιστεί ιδιαίτερα αλλά, να ανακαλύψει την λύση του μυστηρίου εύκολα και γρήγορα. Από την άλλη, υπάρχει εκείνος ο αριθμός των έργων, που επίσης είναι μεγάλος, ο οποίος αν και κρύβει μυστήριο και γοητεία ανάμεσα στις σελίδες του και η έκπληξη της ανακάλυψης είναι πρωτοφανής, η γραφή είναι τόσο δύσκολη και δυσνόητη που τελικά, κάθε άλλο παρά ευχάριστη κάνει την ενασχόλησή σου μαζί του. Η Βρετανίδα Joanna Hines, γνωστή συγγραφέας του είδους, έκανε την εμφάνισή της και στην χώρα μας μέσω των εκδόσεων Πλατύπους και μόνο χαρά μπορώ να αισθάνομαι γι' αυτό.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε αρχικά στην Βρετανία το 2001, παρά το γεγονός ότι σε μας έφτασε εφτά χρόνια αργότερα. Η επιτυχία του στο αναγνωστικό κοινό ήταν μεγάλη και η αναγνώριση αυτή ήταν που οδήγησε το BBC στο να το μεταφέρει με την μορφή mini σειράς στην τηλεόραση με τίτλο, "Improvising Carla". Η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, η Έλεν, βρίσκεται σε ένα ηλιόλουστο ελληνικό νησί προκειμένου να περάσει ήσυχες, μοναχικές αλλά ονειρεμένες συνάμα διακοπές. Τα σχέδιά της όμως αλλάζουν όταν στον δρόμο της εμφανίζεται η Κάρλα, μια γυναίκα δέκα χρόνια μεγαλύτερή της, η οποία και την παρασύρει σε ένα πλάνο πολύ διαφορετικό απ' ότι είχε εκείνη αρχικά κατά νου. Μια σειρά γεγονότων θα οδηγήσουν στον θάνατο της Κάρλα και όλα τα στοιχεία γύρω από αυτόν, πείθουν την Έλεν ότι εκείνη είναι ο δολοφόνος της, γεγονός που αρχικά πασχίζει να κρύψει εν συνεχεία όμως, αδυνατεί να αποδεχτεί και να συμβιβαστεί μαζί του.

Το βιβλίο διαβάζεται εύκολα και αβίαστα χωρίς να υπάρξει η παραμικρή στιγμή που θα σε κουράσει. Θυμίζοντας τις ιστορίες της Agatha Christie ως προς την ποιότητα και την δομή του, υπερτερεί ως προς την γραφή του η οποία δεν είναι διόλου επιτηδευμένη ή υπέρ του δέοντος γλαφυρή, προκαλώντας μια κάπως άβολη αίσθηση θολώματος. Τα γεγονότα εξελίσσονται ομαλά, η πλοκή διατηρεί σταθερά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη ενώ παράλληλα, προκαλεί έναν ισορροπημένο προβληματισμό με μικρά στοιχεία και δεδομένα να έρχονται στο φως, τόσα όσα χρειάζονται προκειμένου να μην προβληματιστούμε υπέρ του δέοντος αλλά, και τόσα όσα είναι απαραίτητα προκειμένου να κρατήσουμε το νήμα της λύσης και να το ξετυλίξουμε αργά αλλά σταθερά, προκειμένου να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα και να οδηγηθούμε στην μεγάλη αποκάλυψη. Φυσικά ένας έμπειρος αναγνώστης του είδους, μαντεύει σχετικά εύκολα τα γεγονότα που δεν γνωρίζει αλλά ακόμα και στην δικιά του περίπτωση, αυτό είναι είναι γοητευτικό και όχι ενοχλητικό.

Οι ήρωες της Hines είναι ολοκληρωμένοι, ανθρώπινοι και ο καθένας από αυτούς έχει τα δικά του, ξεχωριστά χαρακτηριστικά που τον καθιστούν όχι απλά μοναδικό αλλά, ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη του δράματος. Δενόμαστε μαζί τους και διψάμε να ανακαλύψουμε κάθε μικρή ή μεγάλη πτυχή του χαρακτήρα τους, κάνοντας παράλληλα ένα ψυχογράφημά τους αλλά, και μια προσωπική θα λέγαμε ψυχανάλυση. Η ουσία της ιστορίας της δεν βρίσκεται μονάχα πίσω από το ποιος δολοφόνησε την Κάρλα ή υπό ποιες συνθήκες αλλά, ποια είναι εκείνα τα βαθύτερα ένστικτα που μπορούν να οδηγήσουν κάποιον άνθρωπο σε μια τόσο σκληρή και αποτρόπαια πράξη, πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η μοίρα σε αυτό, κατά πόσο ο δολοφόνος έχει την μεγαλύτερη ευθύνη όταν άλλοι άνθρωποι με τις πράξεις τους μπορεί να οδήγησαν το θύμα σε μια κατάσταση που του στέρησε τελικά την ζωή αλλά, και κατά πόσο μπορεί να χωράει στην ζωή κάποιου η ενοχή και να ενσωματωθεί με την καθημερινότητά του ή τελικά να την καταστρέψει.

Το "Φόνος Στο Νησί" είναι ένα βιβλίο που στο σύνολό του σε αφήνει με πολύ καλές εντυπώσεις. Στέκεται στο ύψος των περιστάσεων ικανοποιώντας τελικά, τόσο τον φανατικό αναγνώστη των αστυνομικών περιπετειών όσο και τον πιο ουδέτερο. Σασπένς, αγωνία, μυστήριο και ελεγχόμενη δράση, σε μια ιστορία που το πιο σημαντικό της στοιχείο είναι η προσπάθεια ανάλυσης της ανθρώπινης προσωπικότητας, των αδυναμιών που μας καθορίζουν και καθοδηγούν πολλές φορές τα πιο κρυφά μας πάθη και κατά πόσο μπορούμε να προσαρμόσουμε την ζωή μας στις νέες συνθήκες, υπό το βάρος ενός θανάτου, ενός φόνου, μιας ψυχολογικής ή και συναισθηματικής έλλειψης. Γιατί τελικά, όταν κάποιος πεθαίνει, ακόμα και όταν δολοφονείται, μπορεί οι ένοχοι να είναι πολύ περισσότεροι από αυτόν που δίνει την χαριστική βολή.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Joanna Hines
Μεταφραστής: Σταθάκη Αμαλία
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 560
ISBN: 960-6665-21-6