Συνοπτική περίληψη βιβλίου:
Το φως θα νικήσει το σκοτάδι.
Ένας Παλιός – έτσι ονόμαζαν τους βρικόλακες που η αρχή της ύπαρξής τους χανόταν στα βάθη του χρόνου– θα κάνει ανάστατους τους κατοίκους του Φελς Τσερτς και θα κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του Καλού –μαζί τους και ο Ντέιμον– να τον πολεμήσουν.
Η Έλενα θα γίνει η προστάτιδα της πόλης της και θα κατευθύνει, σαν φωτεινή λαμπάδα, τα «ανήσυχα πνεύματα» στον πόλεμο εναντίον του.
Βρικόλακες και λυκάνθρωποι θα δώσουν τον υπέρ πάντων αγώνα, αλλά τελικά το φως θα υπερισχύσει του σκότους.
Ο Στέφαν και η Έλενα, στο μεταίχμιο των δύο κόσμων, κάτω από την πανσέληνο του θερινού ηλιοστασίου, θα ξανασμίξουν, και η χαρά φαίνεται να μπαίνει και πάλι στις καρδιές των ανθρώπων στην πόλη.

Προσωπική άποψη:
Το 4ο βιβλίο της σειράς "Vampire Diaries" βρίσκεται και επίσημα στα ράφια των βιβλιοπωλείων και έπειτα από αναμονή πέντε μηνών, μπορούμε να το έχουμε στα χέρια μας. Και αν οι προηγούμενες συνέχειες είχαν να κερδίσουν το στοίχημα της διατήρησης του ενδιαφέροντος των αναγνωστών, η συγκεκριμένη ανεβάζει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά καθώς, πρέπει να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις, έχοντας ωστόσο χάσει την πρωταγωνίστρια της ιστορίας, την Έλενα, η οποία και πέθανε στο τέλος του προηγούμενου βιβλίου. Πραγματικά, είναι πολύ δύσκολο για τον φανατικό αναγνώστη της σειράς να φανταστεί τους υπόλοιπους χαρακτήρες να δρουν χωρίς την παρουσία της ή την βοήθειά της αφού αναμφίβολα, το πάθος της ήταν μια κινητήρια δύναμη. Βέβαια, πολύ σύντομα, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού, μπορεί το σώμα της Έλενας να μην βρίσκεται μαζί μας ωστόσο, βρίσκεται το πνεύμα της και αυτό προσθέτει ένα νέο ενδιαφέρον.

Έχουν περάσει 6 μήνες από τον θάνατο της Έλενας και όλοι προσπαθούν να ξαναβρούν τους ρυθμούς τους και να ζήσουν το υπόλοιπο του βίου τους. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο όταν η απώλεια είναι μεγάλη και σε έχει στιγματίσει, πολύ περισσότερο δε όταν το αίσθημα ασφάλειας που προέκυψε από τον χαμό της Κατερίνα χάνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς, μια νέα απειλή κάνει την εμφάνισή της στο Φελς Τσερτς, διψασμένη και έτοιμη να σκορπίσει τον πανικό, τον φόβο και τον θάνατο. Τα πράγματα δυσκολεύουν δε ακόμα περισσότερο όταν κανένας δεν μοιάζει έτοιμος να δεχτεί τις εξηγήσεις της Μπόνι και της Μέρεντιθ, όταν όλοι, πλην του Ματ, κλείνουν τα αυτιά και τα μάτια τους μπροστά σε οτιδήποτε μεταφυσικό, μπροστά σε αυτή τη νέα δύναμη που κανένας δεν γνωρίζει ποια είναι, από που προέρχεται και ποιος είναι ο σκοπός της. Κατά συνέπεια, δεν μπορούν να δεχτούν το γεγονός ότι η Έλενα, βρίσκει τρόπους να επικοινωνήσει με την Μπόνι από τον κόσμο των νεκρών, επιχειρώντας να την προειδοποιήσει και τελικά, να την βοηθήσει όσο μπορεί να το αντιμετωπίσει.

Τα ηνία της αφήγησης αναλαμβάνει η Μπόνι η οποία καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να ξεπεράσει τους φόβους της, να δείξει στους φίλους της ότι ωριμάζει και μπορεί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που εμφανίζονται στον δρόμο τους ενώ παράλληλα, είναι το μοναδικό μέσο που έχουν στην διάθεσή τους για να συλλέξουν τα στοιχεία που χρειάζονται για να λύσουν τον γρίφο και να αντιμετωπίσουν έναν εχθρό, πολύ πιο μοχθηρό κι επικίνδυνο απ' όσο θα τολμούσαν ποτέ να σκεφτούν. Οι ήρωές μας δοκιμάζονται σωματικά, πνευματικά και συναισθηματικά και πρέπει να ξεπεράσουν τους ίδιους τους εαυτούς τους αν θέλουν να βγουν νικητές σε μια άνιση μάχη όπου όσο κι αν προσπαθούν να βρεθούν ένα βήμα μπροστά από τον εχθρό τους εκείνος, αποδεικνύει την δύναμη και την υπεροχή του, βυθίζοντάς τους στιγμές-στιγμές στην απελπισία, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι χάνουν την πίστη τους σε αυτό το νέο αγώνα που θέλοντας και μη, κλήθηκαν να πάρουν μέρος.

Η Smith αυτή τη φορά επιλέγει να οδηγήσει τους χαρακτήρες της σε μια μάχη η οποία θα τους βοηθήσει, με σκληρό τρόπο μεν, απαραίτητο δε, να περάσουν το στάδιο της ενηλικίωσής τους, βγαίνοντας πιο δυνατοί και έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τα πάντα. Δε μένει μόνο στον επίγειο κόσμο και των δυνάμεων που βρίσκονται σε αυτόν αλλά, επιλέγει να ενσωματώσει στην δράση της ιστορίας μια πιο μεταφυσική διάσταση, ενώνοντας με μια λεπτή κι ευαίσθητη χορδή, τον κόσμο των ζωντανών με εκείνο των νεκρών που μπορεί να μην τον βλέπουμε όμως, δεν παύει να υπάρχει και με τον δικό του τρόπο, να αλληλεπιδρά με τον δικό μας. Σκοπός της δε είναι απλά να μας μεταφέρει την πεποίθησή της ότι υπάρχει κάποιο άλλο επίπεδο στο οποίο περνάει η ψυχή όταν φεύγει από το σώμα της αλλά, ότι βρίσκεται πάντα εδώ και με τον δικό της τρόπο, βοηθάει και καθοδηγεί, δίνοντας ελπίδα και πίστη όταν χρειάζεται σε όσους μένουν πίσω.

Το τέταρτο κεφάλαιο της ιστορίας μας έχει πλούσια δράση, αγωνία και σασπένς, προκαλώντας μας ιδιαίτερα μεγάλο άγχος σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί στην συνέχεια. Οι ανατροπές και οι εκπλήξεις δεν απουσιάζουν και η Smith με τον γνωστό της τρόπο, μας παρασύρει σε μια αβίαστη ανάγνωση η οποία δεν σταματάει λεπτό, δεν μας αφήνει να πάρουμε ανάσα, φτάνοντας στο σημείο του τέλους τόσο γρήγορα που πραγματικά μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός. Παράλληλα, βρίσκει έναν πολύ ευφάνταστο τρόπο να δικαιολογήσει και να εξηγήσει τα πιο απίθανα σημεία του κεφαλαίου της αυτού, συστήνοντάς μας τόσο τον κόσμο των πνευμάτων, όσο και εκείνο των Αυθεντικών βρικολάκων αλλά, και των λυκανθρώπων, χωρίς όμως να καταφεύγει σε υπερβολές ή σε λύσεις που τελικά θα φάνταζαν φτηνές ή ακόμα χειρότερα, πρόχειρες και εύκολες. Τα έντονα κι εναλλασσόμενα συναισθήματα σαφώς δεν απουσιάζουν, με τα ρομαντικά να περνάνε σε δεύτερη μοίρα για να δώσουν έμφαση σε εκείνα που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις σε κάθε τους μορφή και έκταση. Τώρα, υπομονή μέχρι τον Μάρτιο όπου και θα μπορούμε να απολαύσουμε το 5ο βιβλίο της σειράς και την έναρξη ενός νέου κύκλου.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: L. J. Smith
Μεταφραστής: Αλεξοπούλου Ευηνέλλα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 264
ISBN: 978-960-496-281-5