Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η συναρπαστική αυτοβιογραφία της Γουόρις Ντίρι, μιας γενναίας και ανεξάρτητης γυναίκας που το έσκασε από την καταπιεστική ζωή της στην αφρικανική έρημο, όταν ήταν μόλις δεκατριών χρόνων, αγράμματη και πάμπτωχη, χωρίς τίποτα δικό της εκτός από ένα κουρελιασμένο σάλι.
Σήμερα ζει στη Νέα Υόρκη, συνεχίζοντας μια καταπληκτική διπλή καριέρα: του τοπ-μόντελ, με πρόσωπο γνωστό σε όλο τον κόσμο και της Ειδικής Πρέσβειρας των Ηνωμένων Εθνών, που ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της γης υποστηρίζοντας εύγλωττα και με πάθος τα δικαιώματα της γυναίκας κι ενημερώνοντας τον κόσμο για τη σπαραγμένη από τον πόλεμο και τη λειψυδρία περιοχή της Αφρικής που άφησε πίσω της, αλλά εξακολουθεί να αγαπάει με πάθος.
Και τώρα, σε τούτο το υποδειγματικό και σημαντικό βιβλίο, προσφέρει μια ακαταμάχητη, σε πρώτο πρόσωπο αφήγηση της δραματικής και διδακτικής της Οδύσσειας.

Προσωπική άποψη:
Όσα χρόνια γνωρίζομαι με την Νικολέτα, έστω κι αν η γνωριμία αυτή παραμένει προς το παρόν διαδικτυακή λόγω της απόστασης που μας χωρίζει, προσπαθεί να με πείσει να διαβάσω το "Λουλούδι Της Ερήμου". Απελπισμένη προφανώς από την αναβλητικότητά μου, αποφάσισε να μου τα χαρίσει και μαζί με αυτό, μια λογοτεχνική εμπειρία ξεχωριστή, μοναδική και πάνω απ' όλα, αληθινή και την ευχαριστώ γι' αυτό. Γιατί τι θα μπορούσε να είναι πιο αληθινό από την αφήγηση μιας ιστορίας από το ίδιο το πρόσωπο που την έζησε; Από ένα πρόσωπο που μπορεί σήμερα να είναι αναγνωρίσιμο και πετυχημένο ωστόσο, η ζωή της κάθε άλλο παρά στρωμένη με ροδοπέταλα ήταν αφού βίωσε πολλές τραγωδίες μέχρι να φτάσει στην σημερινή ευτυχία που με δυσκολίες, κόπο και πολύ μόχθο απέκτησα. Αυτή λοιπόν είναι η ιστορία της Waris Dirie και θα την μοιραστώ μαζί σας σήμερα.

Η Waris γεννήθηκε στην Σομαλία το 1965 σε μια οικογένεια νομάδων της Αφρικής. Η ζωή της μπορεί να μην ήταν εύκολη ωστόσο, ζούσε ευτυχισμένη ανάμεσα σε ανθρώπους που κατανοούσαν απόλυτα τον ισχυρό δεσμό της οικογένειας και παρά τις δυσκολίες στον αγώνα της καθημερινής επιβίωσης, ήξεραν να αγαπάνε αληθινά ο ένας τον άλλον. Φυσικά αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στα έθιμα της χώρας της που σε ηλικία 5 ετών την οδήγησαν σε κλειτοριδεκτομή, στερώντας της με αυτό τον τρόπο την γυναικεία της υπόσταση για ολόκληρη τη ζωή της. Στα 13 της χρόνια ο πατέρας της πήρε την απόφαση να την παντρέψει με έναν ηλικιωμένο και εκείνη, αρνούμενη να δεχτεί την απόφασή του αυτή, δραπετεύει από την Αφρικανική έρημο αναζητώντας προσωρινό καταφύγιο σε διάφορους συγγενείς της μητέρας της που ζουν στις πόλεις για να φύγει από εκεί λίγο αργότερα με προορισμό της Αγγλία για να εργαστεί ως υπηρέτρια για λογαριασμό των θείων της.

4 ολόκληρα χρόνια περνάνε και όταν φτάνει η ώρα που πρέπει να επιστρέψει μαζί τους πίσω στην Σομαλία, αρνείται να το κάνει. Ο λόγος δεν είναι σε καμία περίπτωση ότι δεν αγαπάει την οικογένειά της ή την χώρα της αλλά, το γεγονός ότι βαθιά μέσα της γνωρίζει ότι αξίζει και μπορεί να επιτύχει πολύ περισσότερα πράγματα μένοντας μακριά. Πλέον είναι μόνη της και έτσι πρέπει να μάθει να ζει αλλά και να επιβιώνει, σε μια χώρα που δεν γνωρίζει ούτε την γλώσσα ούτε τους ανθρώπους της. Η ιστορία άλλωστε της έχει αποδείξει πως δεν μπορείς να έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη σε κανέναν άλλον παρά μόνο στον εαυτό σου και στις δυνάμεις σου. Φυσικά αυτό θα αλλάξει και η Waris, από υπηρέτρια, θα βρεθεί να εργάζεται ως μοντέλο. Φυσικά τα πράγματα δεν θα είναι πάντα εύκολα για εκείνη καθώς, παραμένει μια παράνομη μετανάστρια. Παρ' όλα ταύτα, κάνει ότι μπορεί και τελικά, ελεύθερη πλέον ζει το όνειρό της, γνωρίζει την επιτυχία και παράλληλα, αποφασίζει να μοιραστεί με τον κόσμο την εμπειρία που της άλλαξε την ζωή και που σημάδεψε το σώμα και την ψυχή, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο ώστε αυτό το βάρβαρο έθιμο να πάψει.

Η Waris Dirie μαζί με την Cathleen Miller δημιουργούν όχι ένα ακόμα μυθιστόρημα αλλά, την αποτύπωση μιας αληθινής, συγκινητικής και παράλληλα, τραγικής ιστορίας. Δεν προσπαθεί να συγκινήσει με φτηνούς μελοδραματισμούς, αντίθετα, προσπαθεί με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο να ακουστεί καθάρια η φωνή της, μια έκκληση για βοήθεια σε όλα εκείνα τα κορίτσια που στην απεγνωσμένη τους ανάγκη να γίνουν γυναίκες δεν γνωρίζουν τι τις περιμένει. Πόσος πόνος, πόση θλίψη, πόση αγωνία. Η Waris δεν μοιράζεται μαζί μας την ιστορία της για να κερδίσει κάτι η ίδια αλλά, ολόκληρος ο κόσμος και πολύ περισσότερο, ο δικός της κόσμος, μέσα από τα σπλάχνα του οποίου γεννήθηκε. Η Αφρική είναι πάντα στην καρδιά και την σκέψη της, πονάει που δεν βρίσκεται εκεί και όμως, αναγνωρίζει ότι το δικαίωμα στη ζωή, τον έρωτα και την ελευθερία είναι πάνω απ' όλα. Μπορεί σήμερα να είναι επιτυχημένη, μπορεί να είναι μοντέλο, μητέρα, σύζυγος, Πρέσβειρας και να είναι ευτυχισμένη και ευγνώμων για όλα αυτά όμως, δεν μπορεί να ξεχάσει όλα όσα πέρασε για να φτάσει ως εκεί.

Μια περιπέτεια ασύλληπτη, γεμάτη πόνο, αίμα, κυνηγητό, ανατροπές και απουσία sex, όπως συνηθίζεται είτε μιλάμε για αληθινές ιστορίες είτε όχι καθώς, αυτό το τελευταίο είναι μια απόλαυση που η Waris στερήθηκε τόσο βίαια και βάναυσα. Η μυθοπλασία δεν έχει θέση εδώ και υπαναχωρεί τη θέση της για να την προσφέρει σε μια αληθινή φωνή, που αγαπάει την πατρίδα και τους ανθρώπους της ωστόσο, θέλει να τους αλλάξει προς το καλύτερο για να μην υποφέρουν εκατομμύρια κορίτσια ότι υπέφερε κι εκείνη. Είναι μια ιστορία θάρρους χάρη στο οποίο η Waris κατάφερε να επιβιώσει και να αναδειχτεί νικήτρια και μέσα από τις δυσκολίες που βίωσε να ξεχωρίσει, όχι γιατί είναι μοντέλο αλλά, γιατί είναι ένας σπουδαίος, δυνατός άνθρωπος, γεμάτος ευαισθησίες, ευγνωμοσύνη και θέληση να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο, υπερασπιζόμενη το δικαίωμα της ελευθερίας, της βούλησης και αποτελώντας παράλληλα πηγή έμπνευσης και υπόδειγμα.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφείς: Waris Dirie & Cathleen Miller
Μεταφραστής: Ευθυμίου Μάρα
Εκδόσεις: Ωκεανίδα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 1999
Αρ. σελίδων: 344
ISBN: 960-410-102-1