Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Διακόσια χρόνια πριν, μια πολιτεία χτίζεται κάτω από τη γη και εποικίζεται από τους λίγους "τυχερούς". Μόνο που η Υπόγεια Πολιτεία έχει ημερομηνία λήξης! Και κανείς δεν το γνωρίζει πια, γιατί το έγγραφο που αναφέρεται στους τρόπους διαφυγής από τα έγκατα της γης έχει χαθεί.
Όμως δε χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να καταλάβει κανείς ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά στην πόλη. Οι διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος γίνονται όλο και πιο συχνές, βασικά αγαθά και φάρμακα αρχίζουν να λείπουν και νέες ασθένειες εμφανίζονται.
Η Λίνα και ο Ντουν είναι δυο έφηβοι που τριγυρνούν στην πόλη. Ακούνε, παρατηρούν, καταγράφουν και ανησυχούν. Κι όταν πέφτει στα χέρια τους το χαμένο έγγραφο, δεν έχουν παρά να το αποκρυπτογραφήσουν για να βρουν τη σφραγισμένη από καιρό έξοδο.
Κάποιος όμως δε θέλει να τους αφήσει να φύγουν. Κάποιος προτιμάει το σκοτάδι από το φως.

Προσωπική άποψη:
Η "Υπόγεια Πολιτεία" είναι ένα βιβλίο που αρκετό καιρό έβλεπα στα ράφια του Πατάκη όμως, δίσταζα να αγοράσω, παρά το γεγονός ότι έχει λάβει πάμπολλες διακρίσεις και βραβεία από την κυκλοφορία του κι έπειτα. Τελικά, το αποτόλμησα και έχω να πω ότι το βιβλίο έχει δύο μεγάλα ελαττώματα! Είναι εξαιρετικά γρήγορο στην αφήγησή του και πολύ μικρό σε σχέση με αυτό που θα θέλαμε. Με πιο απλά λόγια, είναι ένα βιβλίο που δεν καταλαβαίνεις για πότε τελείωσες την ανάγνωσή του και που φτάνοντας στην τελευταία του σελίδα, εύχεσαι να είχε κι άλλο. Φυσικά υπάρχουν δύο ακόμα συνέχειες της ιστορίας οπότε το κακό είναι αρκετά μικρό σε σχέση με το να τελείωνε το ταξίδι μας εδώ. Αν θα αγοράσω και τα υπόλοιπα; Φυσικά και μάλιστα, πολύ-πολύ σύντομα.

Η ιστορία μας διαδραματίζεται σε μια υπόγεια πόλη η οποία χτίστηκε πάνω από διακόσια χρόνια πριν από το σήμερα. Οι κάτοικοί της δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του έξω κόσμου, ούτε έχουν την παραμικρή επικοινωνία με οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο πέραν των συμπολιτών τους. Όλος τους ο κόσμος αυτή η πόλη, που άλλοτε γνώρισε μέρες καρποφορίας και δόξας αλλά σήμερα, βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της. Η ηλεκτροδότηση που δίνει ζωή στην πόλη και τους κατοίκους της, που αγνοούν την ύπαρξη ακόμα και του ήλιου, διακόπτεται συνεχώς, τα υλικά αγαθά για την καθημερινή τους διαβίωση όλο και λιγοστεύουν και πολύ σύντομα, όπως φοβούνται, δεν θα μπορούν να επιτύχουν ούτε την στοιχειώδη επιβίωσή τους. Μια λύση πρέπει να βρεθεί και μάλιστα σύντομα, πριν η πολιτεία βυθιστεί για πάντα στο σκοτάδι και τους καταδικάσει σε βέβαιο θάνατο. Όμως έξοδος δεν υπάρχει ή τουλάχιστον, αγνοούν την ύπαρξή της καθώς, μια σειρά από ατυχή γεγονότα οδήγησαν στην εξαφάνιση των οδηγιών των δημιουργών της πολιτείας που θα τους έστελναν στον έξω κόσμο και την σωτηρία τους.

Πρωταγωνιστές της ιστορίας, δύο δωδεκάχρονα παιδιά, η Λίνα και ο Ντουν, που σύμφωνα με τους νόμους της πολιτείας, στην τόσο ευαίσθητη ηλικία που βρίσκονται, είναι ώριμοι πολίτες και πρέπει να εγκαταλείψουν την παιδική τους ταυτότητα και να γίνουν ενεργά και δραστήρια μέλη της κοινωνίας τους, αναλαμβάνοντας επαγγελματικά πόστα που πολλές φορές, δεν είναι ευχάριστα και πολύ περισσότερο, εύκολο να ανταποκριθούν σε αυτά. Η Λίνα είναι δραστήρια, οραματίστρια και δεν φαίνεται να αφήνει τους κανόνες να μπουν εμπόδιο στον δρόμο της, πόσο μάλλον όταν έχει χρέος να προστατέψει την μικρή οικογένεια που της έχει απομείνει. Από την άλλη ο Ντουν είναι παρορμητικός, νευρικός και αποφασισμένος να βοηθήσει την πόλη του και τους κατοίκους της από ένα σκληρό τέλος που μοιάζει να πλησιάζει ολοένα και περισσότερο. Η οραματίστρια Λίνα και ο πολυμήχανος Ντουν, ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να επιτύχουν το ακατόρθωτο και ακόμα κι όταν όλα δείχνουν να είναι εναντίον τους, ακόμα και οι πιθανότητες, ο ένας σπρώχνει τον άλλον ώστε τελικά να βρουν λύσεις και να προχωρήσουν μπροστά.

Η Jeanne DuPrau στο πρώτο της αυτό μυθιστόρημα καταφέρνει με μαεστρία να συνδυάσει την δυστοκία του παρόντος και του μέλλοντος, με την περιπέτεια, την δράση αλλά, και την αστείρευτη ανάγκη του ανθρώπου για επιβίωση με όποιο μέσο. Η υπόγεια πολιτεία της είναι υγρή, σκοτεινή, κλειστοφοβική και παρά την φυσικότητα με την οποία ζουν τη ζωή τους οι άνθρωποι που κατοικούν σε αυτήν, τρομακτική και δυσοίωνη. Οι δύο βασικοί ήρωές της δεν είναι απλά συμπαθητικοί αλλά, αλληλοσυμπληρώνονται με  μοναδικό τρόπο που στο τέλος, φαντάζουν ως μια κοινή, ενιαία οντότητα που μπορεί κόντρα σε όλες τις προβλέψεις και τα στατιστικά να πετύχει τα πάντα. Παράλληλα, μας εντάσσει κι εμάς ως αναγνώστες στο παιχνίδι της αποκωδικοποίησης του χαμένου και φθαρμένου μηνύματος σωτηρίας, κάτι που από μόνο του είναι αρκετό, σε συνδυασμό με την ξέφρενη ροή των γεγονότων, να ανεβάσει τους παλμούς μας.

Αρκούντως απολαυστική, η "Υπόγεια Πολιτεία" είναι ένα βιβλίο που σε καθηλώνει από την πρώτη κι όλας σελίδα και δεν σου επιτρέπει να πάρεις ανάσα μέχρι και την τελευταία στιγμή. Γρήγορο, εύστροφο, έξυπνο, με δράση και ανατροπές, με διεφθαρμένους και ανιδιοτελείς πολίτες να μπλέκονται σε μια αγωνιώδης κούρσα απέναντι στον χρόνο που πιέζει ασφυκτικά, η "Υπόγεια Πολιτεία", παρά το σκοτάδι που την περιβάλει είναι ένα λαμπρό σημείο αναφοράς στη νεανική λογοτεχνία και ικανό να συγκινήσει και να παρασύρει και το πιο ώριμο, ηλικιακά, αναγνωστικό κοινό. Πλούσιο σε περιγραφές και συναισθήματα, γεμάτο μυστήριο και συναρπαστική δράση που καθηλώνει, είναι μια άριστη επιλογή για κάθε αναγνώστη. Και να σημειώσουμε εδώ πως αυτό δεν είναι το τέλος αλλά, μονάχα η αρχή ενός αγώνα που κανείς δεν ξέρει ή υποψιάζεται που θα καταλήξει και ποια σκοτεινά μυστικά κρύβονται από πίσω.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jeanne DuPrau
Μεταφραστής: Μεγαλούδη Φωτεινή
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 280
ISBN: 978-960-16-3759-4