Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ένα νεαρό ζευγάρι, που έχει πρόσφατα παντρευτεί, πηγαίνει στο Βέγκας ελπίζοντας ότι θα λύσει τα οικονομικά του προβλήματα όμως τελικά, δεν τα καταφέρνει.
Εκεί γνωρίζουν έναν γοητευτικό και πλούσιο επιχειρηματία ο οποίος έχει να τους κάνει μια πρόταση. Να κοιμηθεί μαζί του η Diana για ένα εκατομμύριο δολάρια.

Προσωπική άποψη:
Κάθε άντρας, θα έλεγε πως δεν θα δεχόταν για τίποτα στον κόσμο η γυναίκα του να κάνει έρωτα με έναν άλλον άντρα εν γνώσει του. Το ίδιο επίσης θα ισχυριζόταν και η ίδια η γυναίκα, ανατριχιάζοντας στην ιδέα και μόνο. Όταν όμως η ιδέα αυτή παύει να είναι απλά μια θεωρία και μπορεί να περάσει στην πράξη και μάλιστα, έναντι ενός μεγάλου αντιτίμου, τότε τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Θέλετε να το παίξετε ηθικοπλαστικοί; Αν όχι, σκεφτείτε το καλά ακόμα μια φορά πριν βιαστείτε να κρίνετε και να κατακρίνετε;

Ο σεναριακός άξονας της ταινίας είναι σχετικά απλός ως προς το να αναπτυχθεί. Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και ως προς την διαχείρισή του. Το θέμα είναι λεπτό, οι ισορροπίες ανάμεσα στα πρέπει και τα θέλω ακόμα πιο λεπτές και είναι πολύ εύκολο κανείς να πέσει θύμα τους. Κατά έναν περίεργο όμως τρόπο, το σενάριο αποφεύγει τις μανιέρες και τους υπέρμετρους ενθουσιασμούς και συναισθηματισμούς. Τα πάντα εκτυλίσσονται με έναν φυσικό και άνετο τρόπο, κάνοντάς μας να πιστέψουμε πως όσο βλέπουμε, είναι η πιο φυσική εξέλιξη σε μια τόσο παράλογη ή έστω, ασυνήθιστη ιστορία.

Ο Adrian Lyne ξέρει αναμφίβολα να σκηνοθετεί ταινίες των οποίων το περιεχόμενο καταφέρνει να συνδυάζει τις ανθρώπινες σχέσεις αλλά και το στοιχείο του αισθησιασμού. Έξυπνα, δεν επικεντρώνεται στην σαρκική ηδονή αλλά, στις ανθρώπινες επιθυμίες και αδυναμίες καθώς, και στο τι αντίκτυπο έχουν οι αποφάσεις που παίρνουμε. Ακολουθεί λοιπόν τους πρωταγωνιστές του σε ένα ταξίδι προς την ικανοποίηση του θέλω τους αλλά και προς την συνειδητοποίηση του τι είναι αυτό που πραγματικά έχει αξία.

Όχι, δεν προσπαθώ να δώσω απαντήσεις σε φιλοσοφικά ερωτήματα. Όμως η ζωή από μόνη της είναι αρκετά περίπλοκη ορισμένες φορές. Πολύ περισσότερο δε όταν οι σχέση των δύο φύλλων μπαίνει στην μέση και βομβαρδίζεται από πλευρές που δεν θα φανταζόταν ποτέ. Τι είναι μια νύχτα μπροστά σε μια ολόκληρη ζωή; Μπορεί να είναι τα πάντα, μπορεί όμως να μην είναι και τίποτα. Γιατί πάνω από τον εγωισμό που ικανοποιεί τα θέλω μας, υπάρχει ένας εγωισμός πολύ πιο ύπουλος. Εκείνος που ικανοποιεί αποκλειστικά και μόνο το εγώ.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, έχουν απόλυτα ταιριαστούς ηθοποιούς. Έναν γοητευτικό και αγέρωχο Redford στον ρόλο του πλούσιου ανταγωνιστή και διεκδικητή, μια αέρινη και σχεδόν παιδιάστικη Moore στον ρόλο της καθημερινής γυναίκας που ξυπνάει τον πόθο και ο Harrelson, στα πρώτα του αξιόλογα βήματα ως ο αδύναμος και ο δυνατός κρίκος μιας ιστορίας με αρχή, μέση και τέλος, που φέρει τελικώς την δικιά του σφραγίδα.

Μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν δεκαεπτά χρόνια από τότε που η ταινία, βασισμένη στην νουβέλα του Jack Engelhard, έκανε την εμφάνισή της στις αίθουσες όμως, ακόμα και σήμερα, φαντάζει σύγχρονη. Καταπιάνεται με μια έξυπνη, αν και απλή θεματολογία, η οποία όμως αναπτύσσεται εύστοχα και θα μπορούσε κάλλιστα να τοποθετηθεί στο σήμερα ή και στο όποτε. Αναμιγνύοντας το κοινωνικό με το αισθηματικό στοιχείο, την απληστία με τον εγωισμό, το πάθος με τον πόθο, πετυχαίνει έναν δυνατό συνδυασμό που αν μην τι άλλο, αποτελεί μια πολλή ευχάριστη θέαση ενός ενδιαφέροντος ψυχογραφήματος.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ανήθικη Πρόταση
Είδος: Αισθηματική
Σκηνοθέτης: Adrian Lyne
Πρωταγωνιστές: Robert Redford, Demi Moore, Woody Harrelson, Seymour Cassel, Oliver Platt, Billy Bob Thornton, Rip Taylor, Billy Connolly
Παραγωγή: 1993
Διάρκεια: 117’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://en.wikipedia.org/wiki/Indecent_Proposal
http://www.imdb.com/title/tt0107211/