Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η πόλη της Νέας Υόρκης αναγνωρίζει στο πρόσωπο του Ναθάνιελ Γουέστ τον ιδιοφυή και γοητευτικό ιδιοκτήτη του Βιομηχανικού Ομίλου Γουέστ, η βιβλιοθηκάριος Αμπιγκέιλ Κινγκ, όμως, τυχαίνει να ξέρει ότι αυτός ο πάμπλουτος και πανέμορφος άντρας έχει και μια άλλη, κρυφή πτυχή.
Ερωτικά, ο Ναθάνιελ Γουέστ είναι ο τύπος του κυρίαρχου, και όταν η Άμπι μαθαίνει ότι ψάχνει για καινούρια υποτακτική, του στέλνει την αίτησή της. Η ίδια δεν έχει προηγούμενη εμπειρία από τέτοιου είδους σχέσεις, έχει όμως μια μεγάλη επιθυμία να διεισδύσει σ’ έναν αλλιώτικο κόσμο ηδονής, να ζήσει κάτι που θα την εκτοξεύσει πολύ πέρα από τα σύνορα της συνηθισμένης καθημερινότητάς της.
Πειθήνια η Άμπι θα παραδοθεί στον Ναθάνιελ… Καθώς όμως υποκύπτει όλο και περισσότερο στη γοητεία του, αρχίζει να φοβάται ότι η καρδιά του είναι αδιαπραγμάτευτη. Μπορεί όμως να σώσει τη δική της πριν είναι πολύ αργά; Κάθε στιγμή μαζί του η Άμπι έρχεται αντιμέτωπη με τις πιο σκοτεινές πλευρές της, γνωρίζοντας έναν κόσμο που η φαντασίωση δεν έχει όρια…

Προσωπική άποψη:
Το τι συζητήσεις επί συζητήσεων προκάλεσαν οι "Πενήντα Αποχρώσεις", είναι μάλλον περιττό να το αναφέρουμε αφού κι εμείς εδώ, το υπεραναλύσαμε ξανά και ξανά, μέχρι τελικής πτώσεως. Όμως μετά την τριλογία της James, ακολούθησε ένα κύμα ερωτικής λογοτεχνίας που έπνιξε την αγορά, πράγμα το οποίο ευχαρίστησε πολλές αναγνώστριες, δυσαρέστησε κάποιους άλλους, με ορισμένα από τα συγκεκριμένα βιβλία να είναι πραγματικά καλά, κάποια άλλα συμπαθητικά ενώ υπάρχει πάντα και μια τρίτη κατηγορία, εκείνη που σε απογοητεύει. Έχοντας ακούσει λοιπόν πάρα πολλά από φίλες για την τριλογία της Tara Sue Me, από την εποχή ακόμη που ως η πρώτη fan-fic ιστορία του είδους της είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση κερδίζοντας φανατικό αναγνωστικό κοινό, περίμενα το πρώτο βιβλίο της σειράς με ανυπομονησία αν και με κάποια μικρή επιφύλαξη καθώς η γούνα μου κάηκε πολύ πρόσφατα από παρόμοιο βιβλίο του είδους το οποίο και συζητήσαμε. Και τελικά, όχι μόνο ήταν πολύ καλό αλλά ξεπέρασε τις προσδοκίες μου.

Η Άμπι Κινγκ έχει μία και μοναδική φαντασίωση. Να βρεθεί στην αγκαλιά του Ναθάνιελ Γουέστ, ενός από τους ισχυρότερους άντρες της Νέας Υόρκης ο οποίος έχει πολύ συγκεκριμένες ερωτικές προτιμήσεις. Όταν η Άμπι μάθει πως ο Ναθάνιελ αναζητά καινούργια υποτακτική, θα σπεύσει να απαντήσει στην αγγελία του και αμέσως, θα βρεθεί να υπηρετεί τον άντρα των φαντασιώσεών της με τρόπους που ούτε η ίδια δεν θα μπορούσε ποτέ να σκεφτεί. Ο Ναθάνιελ, έχοντας εμπειρία ως Κυρίαρχος, μια εμπειρία που η Άμπι δεν διαθέτει ως Υποτακτική, έχοντας ωστόσο κάθε καλή πρόθεση να συνεργαστεί και να παραδοθεί στην ηδονή που εκείνος της προσφέρει με το να την ελέγχει, θα την μυήσει σε έναν αλλιώτικο κόσμο στον οποίο η Άμπι παρασύρεται χωρίς αναστολές. Όταν όμως τα συναισθήματά της για τον Ναθάνιελ θα αρχίσουν να μεγαλώνουν όλο και πιο πολύ, διαπιστώνοντας πως εκείνος προσπαθεί να διαφυλάξει το τείχος που έχει χτίσει γύρω του το οποίο μοιάζει να φέρει ρωγμές, θα έρθουν σε σύγκρουση με την επιθυμία της και το πάθος της για εκείνον και τον κόσμο του.

Επειδή είμαι βέβαιη πως όσοι δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες σχετικά με το fan-fic πάνω στο οποίο βασίστηκε το βιβλίο, θα σπεύσουν να βγάλουν συμπεράσματα και να πουν πως μοιάζει με τις "Πενήντα Αποχρώσεις" θέλω να τους πληροφορήσω πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει για πολλούς λόγους. Πρώτος και κύριος, είναι το ότι "Η Πειθήνια", γράφτηκε πριν τις "Πενήντα Αποχρώσεις" και ήταν η πρώτη φανταστική ιστορία που βρήκε τεράστιο κοινό, δίνοντας πνοή στο συγκεκριμένο είδος. Από 'κει κι έπειτα, η σχέση της Άμπι με τον Ναθάνιελ, δεν έχει σχεδόν τίποτα κοινό με την σχέση Άνας και Κρίστιαν. Σε αντίθεση με τους τελευταίους, η Άμπι και ο Ναθάνιελ, ξεκινάνε έχοντας μια καθόλα τυπική σχέση Κυρίαρχου-Υποτακτικού, χωρίς ωραιοποιήσεις, συμβιβασμούς και διαπραγματεύσεις. Τίποτα δεν αλλάζει στην πορεία της ερωτικής τους ζωής, πέραν του ότι σταδιακά κορυφώνεται η ηδονή. Και οι δυο τους, έχουν καθορίσει εξ' αρχής τα πολύ λεπτά τους όρια και έτσι, το τι θέλει και δεν θέλει ο καθένας τους από την κοινή τους αυτή ανταλλαγή, είναι ξεκάθαρο και ο μοναδικός τρόπος να αλλάξει αυτό είναι με τον τερματισμό της σχέσης τους.

Άλλη μία βασική διαφορά και για μένα, το μεγαλύτερο ατού του συγκεκριμένου βιβλίου, έχει να κάνει με τους ίδιους τους χαρακτήρες οι οποίοι είναι πολύ σταράτοι, ειλικρινείς και ξεκάθαροι. Ο Ναθάνιελ είναι Κυρίαρχος και δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει τις ερωτικές του συνήθειες, ούτε να καταπιέσει την πλευρά του εαυτού του που θέλει τον έλεγχο. Η Άμπι από την άλλη, έστω κι αν δεν το γνωρίζει στην αρχή, κρύβει μέσα της μια Υποτακτική και το γεγονός πως είναι με τον Ναθάνιελ δεν έχει να κάνει μόνο με την εμμονή της για εκείνον και τις φαντασιώσεις που τόσο περίπλοκα δημιούργησε. Πάνω απ' όλα, έχει ανάγκη έναν άντρα που να μπορεί να την υποτάξει και να κυριαρχήσει πάνω της. Και από τον συνδυασμό αυτών των δύο ανθρώπων, έχουμε την παρουσίαση ενός όχι τόσο συνηθισμένου, αλλά υπαρκτού μοντέλου σχέσης το οποίο, λειτουργεί όπως ακριβώς παρουσιάζεται από την συγγραφέα η οποία, με όμορφο και αισθησιακό παράλληλα τρόπο ξεκαθαρίζει πως αυτό που για άλλους είναι διαστροφή, για τους εμπλεκόμενους είναι τρόπος ζωής, αυτό που έχουν ανάγκη και πως ό,τι κι αν σκεφτόμαστε όσοι είμαστε στην απέξω, η πρόθεση του Κυρίαρχου στις σχέσεις αυτές δεν είναι να προσφέρει πόνο αλλά ικανοποίηση και πρώτα απ' όλους, όχι στον ίδιο αλλά στην Υποτακτική του.

Η Tara Sue Me, σαφέστατα, δεν μας συστήνει ένα παραδοσιακό μοντέλο σχέσης αλλά αν το έκανε, ειλικρινά, που θα ήταν το ενδιαφέρον; Το κείμενό της είναι μεστό, καλογραμμένο, με σωστές δόσεις χιούμορ και αισθησιασμού, χωρίς περιττές φλυαρίες κι επαναλήψεις, με τις ερωτικές σκηνές να ποικίλουν και να διαφέρουν μεταξύ τους, λέγοντας κι αυτές παράλληλα την δικιά τους ιστορία. Όμως και το συναισθηματικό κομμάτι, η συγγραφέας καταφέρνει να το διαχειριστεί άψογα, φέρνοντας στην επιφάνεια βήμα-βήμα, αισθήματα τα οποία δεν χρειάζονται μεγαλοστομίες για να γίνουν αντιληπτά αλλά μπορεί κανείς να τα εντοπίσεις σε ένα φευγαλέο βλέμμα, σε ένα άγγιγμα, σε μια παθιασμένη σκηνή που κατευθύνεται από ένα ένστικτο διαφορετικό. Θεωρώ πως ψυχογραφικά, οι χαρακτήρες της, είναι άρτια δομημένοι, χωρίς καμία πρόθεση από μέρους της συγγραφέως να τους συμπαθήσουμε με το ζόρι ή να ταυτιστούμε με το προσωπικό τους δράμα που ναι μεν υπάρχει ωστόσο, δεν τους έχει καταστρέψει, παραμένοντας σε φυσιολογικά, καθημερινά επίπεδα, χωρίς υπερβολές, ακόμα και στην σκιαγράφηση του κοινωνικού προφίλ τους. Γιατί το θέμα της ιστορίας, δεν είναι πως θα βγουν οι πρωταγωνιστές από τα σκοτάδια τους αλλά πως θα συνυπάρξουν με τις δύο διαφορετικές πλευρές του εαυτούς τους και οι δυο μαζί.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Tara Sue Me
Μεταφραστής: Τσιρώνη Έφη
Εκδόσεις: Λιβάνης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 320
ISBN: 978-960-14-2703-4