Έπειτα αναμονή μικρότερη του ενός έτους, η και τελευταία season του "Dexter", έκανε την τηλεοπτική της πρεμιέρα στις 30 Ιουνίου 2013, αντί για τον Οκτώβρη, όπως έκανε τις προηγούμενες 7 seasons. Παρακολουθώντας λοιπόν μια υπεραγαπημένη τηλεοπτική εκπομπή, και ξέροντας πως το ταξίδι μαζί της έφτανε στο τέλος του, δεν μπορούσα παρά να έχω ανάμεικτα συναισθήματα το διάστημα των 3 μηνών που χρειάστηκε μέχρι να φτάσουμε στο τελευταίο επεισόδιο, το οποίο και προβλήθηκε την Κυριακή που μας πέρασε και πιο συγκεκριμένα, στις 22 Ιουνίου 2013. Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφέρουμε πως το τελευταίο επεισόδιο, σημείωσε ρεκόρ ακροαματικότητας, φτάνοντας τα 3.3 εκατομμύρια θεατές, νούμερο που όχι μόνο είναι το υψηλότερο στο σύνολο της σειράς, αλλά το μεγαλύτερο που έφερε ποτέ το κανάλι.

ΤΟ STORY LINE:
Ξεκινώντας η season, μας μεταφέρει μερικούς μήνες μετά τα γεγονότα της 7ης season, με την Debra να έχει αποξενωθεί από τον Dexter, τον οποίο φροντίζει να κρατάει σε απόσταση, έχοντας παραιτηθεί από την αστυνομία του Μαϊάμι για να δουλέψει σε μια εταιρεία ιδιωτικών ερευνών, προσπαθώντας να ξεπεράσει παράλληλα το γεγονός πως, όχι μόνο κάλυπτε για μεγάλο διάστημα τον αδερφό της και την πραγματική του ταυτότητα, αλλά το ότι στέρησε μια ανθρώπινη ζωή για να τον προστατέψει. Αυτό, είναι κάτι που δεν μπορεί να του συγχωρήσει και τα αισθήματα αγάπης που ένιωθε για εκείνον, έχουν αρχίσει να μετατρέπονται σε μίσος και απέχθεια. Ο Dexter, ωστόσο, βλέποντας την αδερφή του να κατρακυλάει όλο και πιο πολύ στην ανυπαρξία, προσπαθεί να την προσεγγίσει και να την κάνει να καταλάβει πως δεν είναι κακός άνθρωπος, αλλά ένας καλός άνθρωπος που αναγκάστηκε να κάνει κάτι κακό για να προστατέψει κάποιον που αγαπούσε.
Την ίδια περίοδο, η ψυχίατρος Dr. Evelyn Vogel, κάνει την εμφάνισή της στο αστυνομικό τμήμα του Μαϊάμι, αλλά και στη ζωή του Dexter ο οποίος, έκπληκτος ανακαλύπτει πως εκείνη τον δημιούργησε, αφού αυτή ήταν που συμβούλευσε κάποτε τον πατέρα του για το πως πρέπει να χειριστεί την περίπτωσή του, οδηγώντας τον στο να γίνει αυτό που είναι σήμερα. Το γεγονός βέβαια πως η Vogel αποκαλύπτει τα πάντα στον Dexter, έχει έναν απώτερο σκοπό. Ένας νέος κατά συρροήν δολοφόνος έχει κάνει την εμφάνισή του στην πόλη και η Vogel, η οποία λαμβάνει τρόπαια από τα θύματα του δράστη, είναι πεπεισμένη πως κάποιος πρώην ασθενής της είναι υπαίτιος, οπότε και ζητάει από τον Dexter να την βοηθήσει να ανακαλύψει τον υπαίτιο και να τον βγάλει από τη μέση, με τον τρόπο που εκείνος ξέρει, προσφέροντας σε αντάλλαγμα την βοήθειά της ώστε να βελτιωθεί η σχέση του με την Debra.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ HANNA:
Από το τέλος της 7ης season, ήταν ξεκάθαρο πως η Hanna, το πιο πρόσφατο ερωτικό αντικείμενο του πόθου για τον πρωταγωνιστή μας, θα επέστρεφε. Άλλωστε, ο μεταξύ τους κύκλος, δεν είχε κλείσει κατά συνέπεια, έπρεπε να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους. Η Hanna, λοιπόν, επιστρέφει, παντρεμένη με έναν πλούσιο επιχειρηματία, ο οποίος της προσφέρει την κάλυψη και την ασφάλεια που η ίδια χρειάζεται. Ο Dexter, αρχικά, δεν είναι σίγουρος για ποιον λόγο η Hanna επέστρεψε στο Μαϊάμι, όπου εξακολουθεί να είναι καταζητούμενη, όμως όσο κι αν η Debra προσπαθεί να τον πείσει να ξεμπερδέψει μαζί της εφόσον η ζωή τους απειλείται, εκείνος, δεν μπορεί να το κάνει, αφού ό,τι κι αν έχει συμβεί μεταξύ τους, εξακολουθεί να έχει συναισθήματα για εκείνη. Φυσικά, η κατάσταση είναι αμοιβαία και οι δυο τους, δεν αργούν να είναι και πάλι μαζί ενώ πολύ σύντομα, παίρνουν την απόφαση να εγκαταλείψουν μαζί του Μαϊάμι και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή, κάπου μακριά, όπου κανείς δεν θα τους ξέρει και δεν θα απειλούνται.

ΤΟ ΝΕΟ ΑΙΜΑ:
Ενόσω προσπαθεί να ανακαλύψει ποιος είναι ο χειρουργός κεφαλών, ο Dexter, συναντάει στον δρόμο του τον Zach Hamilton και από την πρώτη κι όλας στιγμή, καταλαβαίνει πως ο νεαρός, είναι ακριβώς το ίδιο με εκείνον με τη διαφορά πως ο Zach, δεν είναι εκπαιδευμένος κατά συνέπεια, μπορεί να σκοτώσει τον οποιονδήποτε ανά πάσα ώρα και στιγμή. Ο Dexter δεν μπορεί να το επιτρέψει αυτό, όμως η Vogel προσπαθεί να τον πείσει πως ο Zach έχει προοπτικές και πως θα μπορούσε να γίνει ο μέντοράς του και να τον καθοδηγήσει ώστε να ακολουθήσει το δικό του, επιτυχημένο μονοπάτι. Η ιδέα δεν τον βρίσκει αρχικά σύμφωνο, ωστόσο, την κρίσιμη στιγμή της απόφασης, επιλέγει να αφήσει τον Zach να ζήσει και να τον βοηθήσει να γίνει, ότι έγινε κι εκείνος, έχοντας μια όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική ζωή. Όταν ο Zach πεθαίνει όμως στα χέρια του χειρούργου εγκεφάλων, ο Dexter καταλαβαίνει δύο πράγματα. Πρώτον, πως έκανε λάθος για την ταυτότητα του δολοφόνου και δεύτερον, πως είχε δεθεί με τον Zach περισσότερο απ' όσο πίστευε, κάτι που τον κάνει να θέλει να εκδικηθεί.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ SEASON:
- Θεωρώ πως ο χαρακτήρας της Vogel ήταν εξαιρετικά καλά δομημένος και με τον τρόπο της, βοήθησε την ιστορία να πάρει μια άλλη κατεύθυνση και να καταλάβουμε πως ο Dexter, είναι κάτι περισσότερο από ένας κατά συρροήν δολοφόνος ή ακόμα, πως θα μπορούσε να είχε γίνει κάτι άλλο αν εκείνη, είχε ωθήσει τον πατέρα του σε μια διαφορετική κατεύθυνση.
- Δεν θεωρώ το ειδύλλιο με την Hanna ούτε χαζό, ούτε ανούσιο. Αντιθέτως, πιστεύω πως λειτουργεί ως κατασταλτικός παράγοντας πολλών καταστάσεων αφού επί της ουσίας, ο ένας είναι πλασμένος για τον άλλον και με έναν δικό τους τρόπο, παρά την προβληματικότητά τους, μπορούν να συμπεριφέρονται φυσιολογικά όταν είναι μαζί.
- Ειλικρινά, έχω μια απορία. Την κόρη του Masuka, γιατί την εμφάνισαν αφού τελικά η παρουσία της, δεν εξυπηρέτησε απολύτως κανέναν σκοπό; Απλά για να μας δημιουργήσουν εντυπώσεις και να μας οδηγήσουν σε υποθετικά συμπεράσματα που δεν βρήκαν αντίκρισμα;
- Η παρουσία του Zack στην σειρά, αν και σύντομης διάρκειας, παίζει καταλυτικό ρόλο, κυρίως για την ψυχολογία του Dexter ο οποίος και δείχνει για πρώτη φορά στη ζωή του να κλονίζεται σοβαρά από μια απώλεια.
- Επιχειρώντας η season να λειτουργήσει περισσότερο ψυχογραφικά, αφήνει την δολοφονική δράση του Dexter σε δεύτερη μοίρα, θέλοντας να ρίξει φως στη σκοτεινή πλευρά του και να φέρει στην επιφάνεια κάτι περισσότερο για εκείνον. Αυτό, είναι κάτι που προσωπικά βρήκα ενδιαφέρον.
- Ο κακός της υπόθεσης, δεν έχει τη δυναμική που είχε στις προηγούμενες seasons, ωστόσο, όταν αποκαλύπτεται η ταυτότητά του, αρχίζει η όλη υπόθεση να αποκτά άλλο νόημα και τελικά, είναι καταπέλτης για την πορεία του ήρωα από εδώ και πέρα.

ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ:
Το φινάλε της σειράς με άφησε με ανάμεικτα συναισθήματα. Ακόμα, δεν ξέρω πως πρέπει να αντιδράσω, ούτε μπορώ να πω με σιγουριά ότι απογοητεύτηκα ή ικανοποιήθηκα. Δεν είμαι σίγουρη αν υπάρχει πραγματικά σκοπιμότητα πίσω από τον θάνατο της Debra, που μπορώ να πω πως ήταν κάτι που δεν περίμενα και που με έπιασε στον ύπνο, ούτε από την απόφαση του Dexter να εξαφανιστεί, εγκαταλείποντας την Hanna και κυρίως, τον γιο του, θεωρώντας προφανώς πως δεν του αξίζει να έχει μια ιδανική, ονειρεμένη ζωή, όπως είχε πιστέψει το τελευταίο διάστημα. Αναμφίβολα, έχει βαρύ φορτίο στους ώμους του, οι τύψεις είναι πολλές, η απώλεια ακόμα μεγαλύτερη, όμως ουσιαστικά, το τέλος, είναι σαν να επιβραβεύει την αυτοτιμωρία και σαν να θέλει να μας πει πως το σκοτάδι, όταν έχει κατοικίσει για τόσα χρόνια μέσα μας, δεν μπορεί να χαθεί ποτέ. Όπως και να 'χει, και άσχετα από το αν τελικά μείναμε ικανοποιημένοι ή όχι από το τέλος, που κατά πάσα πιθανότητα, εξυπηρετεί και το ενδεχόμενο κάποιου spin-off στο μέλλον, ο Dexter, χάραξε μια μακριά, συγκλονιστική πορεία που απολαύσαμε στο έπακρο, αφήνοντάς μας με πολύ καλές αναμνήσεις και που το δίχως άλλο, θα μας λείψει.