Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Μια σπουδαία, ξεκαρδιστική περιπέτεια που σου κόβει την ανάσα, μια ιστορία για την προδοσία και την πίστη, την οικογένεια και τα μυστικά των μικρών πόλεων. Ένα βιβλίο για τη ζωή που κυλά μες στην τραγωδία, για τον έρωτα που φανερώνεται εκεί που δεν τον περιμένεις, και για τους δεσμούς που κρατάνε δυο φίλες ενωμένες για πάντα.
«Διατρέχοντας την ιστορία δυο γυναικών από την παιδική τους ηλικία μέχρι το σήμερα, όπου η φιλία έχει δώσει τη θέση της στην απουσία και την αμηχανία, το “Φίλες για Πάντα” αναμειγνύει στοιχεία αστυνομικού μυθιστορήματος, κοινωνικής σάτιρας και καθηλωτικής αφήγησης, πλέκοντας με μαεστρικό τρόπο την αγωνία, το γέλιο και τη συγκίνηση. Ένα βιβλίο μαγευτικό, που διαβάζεται μονορούφι»
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΚΟΡΤΩ

Προσωπική άποψη:
Η Jennifer Weiner είναι συγγραφέας πολλών best sellers στο εξωτερικό, με το "Φίλες Για Πάντα" να είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της που κυκλοφορεί στη χώρα μας, από τις εκδόσεις Διόπτρα. Χωρίς να είμαι λοιπόν σίγουρη για το περιεχόμενο, αφού η περίληψη του βιβλίου δεν είναι ιδιαίτερα κατατοπιστική, αποφάσισα να το πάρω μαζί μου στις καλοκαιρινές μου διακοπές, έχοντας την αίσθηση πως πρόκειται για κάτι ανάλαφρο και ευχάριστο, που δεν θα με προβλημάτιζε ιδιαίτερα και που κάλλιστα, θα μπορούσε να με συντροφεύσει στις παραλίες. Και τελικά, δεν έπεσα και πολύ έξω αφού στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια ιστορία βατή και εύκολη, με κάποιους κοινωνικούς προβληματισμούς που δίνονται χωρίς κόπο και που χωρίς να καθιστούν το σύνολο του έργου ως κάτι το ξεχωριστό, είναι ευχάριστο και ευκολοδιάβαστο.

Η Άντι και η Βαλ είναι δύο γυναίκες λίγο μετά τα τριάντα οι οποίες, όταν ήταν παιδιά, υπήρξαν οι καλύτερες φίλες, παρά την διαφορετικότητά τους, τόσο σε εξωτερική εμφάνιση, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Οι ζωές τους όμως χωρίστηκαν και η καθεμία τράβηξε τον δρόμο της με την φιλία τους να μην είναι τίποτα περισσότερο από μια ανάμνηση. Μέχρι τουλάχιστον την βραδιά επανένωσης παλαιών συμμαθητών όπου η Βαλ σε μια συνάντηση με έναν άνθρωπο που σημάδεψε το παρελθόν της, χάνει τον έλεγχο οδηγώντας τις καταστάσεις στα άκρα και πιθανότατα, σε ένα έγκλημα. Μην έχοντας που αλλού να στραφεί, ζητάει την βοήθεια της Άντι και μαζί ξεκινάνε ένα οδοιπορικό προκειμένου να ανακαλύψουν τι πραγματικά έχει συμβεί και αν πράγματι η Βαλ έχει λόγους να ανησυχεί ενώ παράλληλα, κάνουν μια αναδρομή στη σχέση τους και σε όλα εκείνα που τις έφεραν κοντά και που στο τέλος, τις χώρισαν.

Η Weiner επιλέγει έναν ιδιαίτερο τρόπο αφήγησης που τώρα τελευταία, συναντάμε όλο και περισσότερο. Ορισμένα κεφάλαια, δίνονται μέσω πρωτοπρόσωπης αφήγησης, την οποία και αναλαμβάνει η Άντι ενώ κάποια άλλα, μέσω τριτοπρόσωπης, επιτρέποντάς μας με τον τρόπο αυτό να παρακολουθήσουμε όλες τις εξελίξεις της υπόθεσης, ακόμα κι εκείνες στις οποίες οι δύο γυναίκες, δεν μπορούν να έχουν ανάμειξη. Η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να κρύβει παγίδες όμως η συγγραφέας φαίνεται να την χειρίζεται αρκετά καλά, κάνοντας το κείμενό της να ρέει αβίαστα και χωρίς να κουράζει ή να αποπροσανατολίζει τον αναγνώστη. Έχουμε με απλά λόγια, μια σφαιρική εικόνα της ιστορίας, ρίχνοντας κάθε τόσο μια ματιά στις σκέψεις, τα συναισθήματα αλλά και τις αναμνήσεις όλων των εμπλεκομένων, πηγαίνοντας από το παρελθόν στο παρόν, κατανοώντας πλήρως τις πράξεις και τα κίνητρά τους αλλά και όλα εκείνα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σημάδεψαν τη ζωή τους και θα την κατευθύνουν στο μέλλον.

Η ιστορία, αν και δεν κατάφερε προσωπικά να με συγκινήσει, είναι αρκετά αληθινή θα έλεγα, θυμίζοντάς μας κάτι που θα μπορούσε να έχει συμβεί και να αφορά εμάς τους ίδιους, τους φίλους ή και τους γείτονές μας. Μικρά κομμάτια της καθημερινότητας ενωμένα σε ένα παζλ που συνθέτουν την εικόνα μιας ζωής που ακόμα κι αν φαντάζει έτσι στα μάτια κάποιου, δεν είναι απαραίτητα τέλεια. Η Άντι και η Βαλ μοιράστηκαν μια ζωή, ζηλεύοντας η μία αυτά που είχε η άλλη και επιθυμώντας ενδόμυχα όλα εκείνα που τελικά, σημάδεψαν και πλήγωσαν την κάθε μία αντίστοιχα. Δεν συμπαθείς ούτε αντιπαθείς κάποια από τις δύο γιατί όσο κι αν το θέλεις, ταυτίζεσαι και με τις δυο τους σε διαφορετικά επίπεδα και όσο τα γεγονότα του παρελθόντος ξεδιπλώνονται, μπορείς να κατανοήσεις, ακόμα και να δικαιολογήσεις συμπεριφορές που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να έμοιαζαν απαράδεκτες, ικανές να δεχτούν κάθε κατηγορία από μέρους μας.

Διαβάζοντας το συγκεκριμένο βιβλίο, αισθάνθηκα σαν να παρακολουθούσε μια πιο σύγχρονη, ανάλαφρη και χιουμοριστική εκδοχή της ιστορίας της "Θέλμα και Λουίζ", με δόσεις αστυνομικού μυστηρίου και περιπέτειας, αρκετά ισορροπημένου χιούμορ, αν και κάποιες στιγμές αγγίζει τα όρια της υπερβολής. Παράλληλα, είναι μια ψυχογραφική προσέγγιση δύο διαφορετικών χαρακτήρων που στην πραγματικότητα, επιζητούν ακριβώς τα ίδια πράγματα διεκδικώντας τα με διαφορετικούς τρόπους και μια παρουσίαση των αμφίδρομων διαδρομών στα μονοπάτια της ζωής δύο γυναικών που θέλοντας ή μη επηρεάζουν, όχι μόνο τις μεταξύ τους σχέσεις αλλά εκείνες ενός ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Αυτό που μπορώ να αναγνωρίσω στην συγγραφέα, είναι πως δεν διστάζει να τσαλακώσει την εικόνα των πρωταγωνιστριών της ενώ παράλληλα, οφείλω να αναγνωρίσω την εξαιρετική δουλειά που έκανε ο Αύγουστος Κορτώ στον τομέα της μετάφρασης προσθέτοντας τη δικιά του πινελιά.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jennifer Weiner
Μεταφραστής: Αύγουστος Κορτώ
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 488
ISBN: 978-960-364-635-8