Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Μπέλι μετράει τη ζωή της με τα καλοκαίρια. Καλοκαίρι γι' αυτήν είναι το σπίτι στην παραλία, τα νυχτερινά μπάνια στην πισίνα, το ιδιωτικό κομμάτι της παραλίας και τα δύο αγόρια. Κυρίως αυτά.
Ο Κόνραντ, απόμακρος και μυστηριώδης, ο μόνιμος έρωτάς της. Ο Τζερεμάια, φιλικός και άνετος, ο μόνος που της δίνει σημασία. Όμως αυτό το καλοκαίρι κάτι έχει αλλάξει.
Για πρώτη φορά τα αγόρια μοιάζουν να την προσέχουν. Θα είναι ένα υπέροχο καλοκαίρι... ένα καλοκαίρι που θα της μείνει αξέχαστο!

Προσωπική άποψη:
Τι κι αν έχει κυκλοφορήσει από το 2010, προσωπικά, πριν από λίγο καιρό ανακάλυψα πως το "Καλοκαίρι Που Ξύπνησα Όμορφη", κυκλοφορεί μεταφρασμένο στα ελληνικά, στη χώρα μας, από τις εκδόσεις Πατάκη. Ή για να είμαι πιο ακριβής, πριν από λίγο καιρό, όπου ο εκδοτικός αποφάσισε να αλλάξει το αρχικό, άχαρο εξώφυλλο που είχε χρησιμοποιήσει για την πρώτη έκδοση του βιβλίου, το πρόσεξα στις προθήκες του βιβλιοπωλείου και ευθύς αμέσως, κάτι με ώθησε στο να το αποκτήσω και να ξεκινήσω την ανάγνωσή του, την ίδια κιόλας στιγμή. Και μπορεί το ένστικτό μου να μην αποδείχτηκε λανθασμένο καθώς, με μια πρώτη ματιά, σκέφτηκα πως πρόκειται για ένα βιβλίο αρκετά νεανικό, ίσως και περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε για την ηλικία μου, ωστόσο, είναι ένα βιβλίο που το απόλαυσα ιδιαίτερα, ακόμα και αν δεν ανήκω στο target group στο οποίο και, θεωρητικά, απευθύνεται.

Η Μπέλι έχει περάσει όλη της τη ζωή περιμένοντας να έρθει, κάθε φορά, το επόμενο καλοκαίρι. Ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, το μυαλό, η καρδιά και η ψυχή της, βρίσκονται στο σπίτι εκείνο, που από παιδί ακόμα, περνάει τις διακοπές της μαζί με τη μητέρα και τον αδερφό της, αλλά και την καλύτερη φίλη της μητέρας της και τους δύο γιους της, τον Κόνραντ και τον Τζερεμάια. Και από τότε που η Μπέλι θυμάται τον εαυτό της, ήταν ερωτευμένη με τον Κόνραντ, το απόμακρο και μυστηριώδες αγόρι που έκλεψε την καρδιά της από πολύ νωρίς, την ίδια ώρα που με τον καλοσυνάτο και γεμάτο κατανόηση Τζερεμάια, το μοναδικό πρόσωπο που της έδινε πάντα σημασία και την πρόσεχε, ήταν οι καλύτεροι φίλοι. Όμως, το καλοκαίρι αυτό, οι ισορροπίες πρόκειται να αλλάξουν. Γιατί η Μπέλι, δεν είναι πια η ίδια, δεν είναι το μικρό εκείνο κοριτσάκι που ήταν κάποτε και κατά συνέπεια, το καλοκαίρι αυτό, θα είναι πολύ διαφορετικό.

Η ιστορία της Jenny Han έχει μια απλοϊκότητα η οποία, πολύ εύκολα θα μπορούσε να καταστήσει το συγκεκριμένο μυθιστόρημα βαρετό, ανούσιο, αδιάφορο. Και όμως, η συγγραφέας, καταφέρνει να αξιοποιήσει το στοιχείο αυτό, κυριαρχώντας πάνω του και προσφέροντάς μας μια ιστορία, μέσα από τις σελίδες της οποίας, ο καθένας από εμάς, μπορεί να βρει κομμάτια του εαυτού και μάλιστα, χωρίς να ψάξει πολύ βαθιά μέσα του, και χωρίς να ρίξει μια μακρινή ματιά στο παρελθόν του. Γιατί η ιστορία της Μπέλι, είναι η δικιά μου ιστορία, η δικιά σας, η ιστορία κάθε κοριτσιού που έζησε το στάδιο της μετάβασης από την παιδικότητα στην εφηβεία, κάτι που αυτόματα άλλαξε τον κόσμο μας, όχι μόνο γιατί οι άλλοι άρχισαν να μας βλέπουν με άλλο μάτι και να μας αντιμετωπίζουν διαφορετικά, αλλά γιατί εμείς οι ίδιες, αρχίσαμε να βλέπουμε και να αντιμετωπίζουμε με διαφορετικό τρόπο τον εαυτό μας. Είναι μια ιστορία ωρίμανσης, όχι μόνο σωματικής, αλλά και συναισθηματικής, γιατί όσο κι αν δεν το καταλαβαίνουν κάποιοι, αυτά τα δύο, πάνε μαζί.

Για πρώτη φορά στα 16 χρόνια της ζωής της, η Μπέλι, μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από το ενοχλητικό νιάνιαρο που δεν είχε θέση στην παρέα τριών αγοριών. Πλέον, βρίσκεται πιο κοντά τους, με πολλαπλούς τρόπους και την ίδια στιγμή, όσο κι αν εκείνη επιθυμούν να την αντιμετωπίζουν σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα, εκείνη είναι που έχει τη δύναμη στα χέρια της. Εκείνη είναι που μπορεί να κατακτήσει τον έλεγχο, να πάρει μόνη της αποφάσεις χωρίς να περιμένει την έγκριση κανενός και να διεκδικήσει, έστω κι ένα μέρος εκείνων που μόλις ένα καλοκαίρι πριν, τις φαινόντουσαν πολύ μακρινά. Άλλο ένα σημείο στο οποίο επιτυγχάνει η συγγραφέας θυμίζοντάς μας πως κάποτε, ακόμα κι ένας χρόνος, ήταν πολύ σημαντικό, πολύ σπουδαίο διάστημα, έστω κι αν είχαμε μια ολόκληρη ζωή μπροστά μας. Γιατί, όταν ενηλικιωνόμαστε, τα πράγματα και οι καταστάσεις, χαρακτηρίζονται από μια στασιμότητα που δεν συντροφεύει τα νιάτα. Γιατί, όταν είμαστε νέοι, αλλάζουμε κάθε μέρα, εξελισσόμαστε κι όσο κι αν μας τρομοκρατεί η ιδέα, είναι κατά βάθος, αυτό που λαχταράμε περισσότερο.

Δεν θα πω ψέματα! Το βιβλίο, όπως ανέφερα και παραπάνω, είναι ιδιαίτερα νεανικό και έτσι, δεν θα το πρότεινα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, εκτός κι αν αισθάνονται ακόμα πολύ νέα βαθιά μέσα τους. Επίσης, είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά και μόνο, σε θηλυκού γένους αναγνώστριες αφού ουσιαστικά, η ιστορία της Μπέλι, έχει γραφτεί για να μιλήσει στις δικές τους καρδιές. Πολύ απλά, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με ένα ρομαντικό, τρυφερό, γεμάτο νοσταλγία, εφηβικό μυθιστόρημα, που αν μη τι άλλο, μας συγκινεί και μας θυμίζει σε πολλά σημεία, κομμάτια της ίδιας μας της ζωής. Μέσα από τα σύντομα και φρέσκα κεφάλαια του βιβλίου, κάθε γυναίκα αναγνώστρια, μπορεί να βρει κομμάτια του εαυτού της, να αναπολήσει και να θυμηθεί. Να θυμηθεί πως είναι να είσαι 16 χρονών, ερωτευμένη με ένα αγόρι που μέχρι πρότινος πίστευες πως δεν θα μπορούσε να σε κοιτάξει και την ίδια στιγμή, να μεταμορφώνεσαι σε μια γοητευτική και γεμάτη αυτοπεποίθηση δεσποινίδα που κόντρα στα άσχημα της ζωής, μπορεί να διεκδικήσει αυτά που θέλει. Και ναι, περιμένω το δεύτερο βιβλίο της σειράς για να ανακαλύψω πως εξελίχθηκε η Μπέλι τελικά.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jenny Han
Μεταφραστής: Καλοφωλιά Μυρτώ
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2010
Αρ. σελίδων: 247
ISBN: 978-960-16-3714-3