Έκθεση "Comics, Manga & Co. - Η νέα κουλτούρα των γερμανικών κόμικς" στο Ινστιτούτο Goethe από σήμερα, 06 Οκτωβρίου 2014 έως 30 Οκτωβρίου 2014.

Όταν ο Johann Wolfgang von Goethe είδε το 1830 τις διαδοχικές ιστορίες σε εικόνες του Γενοβέζου δασκάλου Ροντόλφ Τέπφερ, εγκωμίασε το καινούργιο αυτό είδος και τον παρότρυνε να εκδώσει τα σχέδιά του. Παρά τη μακρά αυτή παράδοση, οι Γερμανοί δημιουργοί κόμικς, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, ακολουθούσαν μέχρι και τη δεκαετία ‘90 την κουλτούρα των γαλλικών ή των αμερικάνικων κόμικς, κυρίως σε ό, τι αφορούσε τις τεχνικές αφήγησης και σχεδίου. „Τα γερμανικά κόμικς είναι και πάλι εδώ“, είναι ο τίτλος του κειμένου του Andreas Platthaus στον κατάλογο της έκθεσης, τον οποίο και βασίζει μεταξύ άλλων στην επανένωση της Γερμανίας. Γιατί προ πάντων οι δημιουργοί κόμικς και οι καλλιτέχνες της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας δημιουργούν νέα αισθητικά ερεθίσματα καταφεύγοντας τόσο σε κλασικές  γραφιστικές και τυπογραφικές τεχνικές όσο και στη χρήση σύγχρονων καλλιτεχνικών τάσεων, όπως την τέχνη του δρόμου (street art) ή τη γραφιστική ηλεκτρονικών μέσων (computer graphics). Παράλληλα προωθείται αυτή η νέα γενιά σχεδιαστών, η οποία γεμάτη περιέργεια και προθυμία πειραματίζεται με τις δυνατότητες που προσφέρει η αφήγηση μέσω εικόνων. Και ενώ μέχρι και λίγα χρόνια νωρίτερα τα γερμανικά κόμικς δεν γίνονταν σχεδόν καθόλου αντιληπτά σε χώρες εκτός Γερμανίας, σημειώνεται την εποχή αυτή μια σημαντική αλλαγή σε διεθνές επίπεδο. Χάριν της ποικιλομορφίας τους και του ιδιόμορφου στιλ εικόνων και αφηγηματικής γλώσσας, τα γερμανικά κόμικς γίνονται δεκτά με αυξανόμενο ενδιαφέρον από το κοινό και απολαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση.

Στην περιοδεύουσα έκθεση του Goethe-Institut και του Matthias Schneider  παρουσιάζονται δύο γενιές Γερμανών σχεδιαστών κόμικς: η αβανγκάρντ, που προλείανε το έδαφος για μια ιδιότυπη γερμανική κουλτούρα των κόμικς, και η γενιά των νεότερων σχεδιαστών, οι δουλειές των οποίων διακρίνονται για τις καινοτόμες αισθητικές και αφηγηματικές πτυχές τους.

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα έως Πέμπτη 09:00π.μ. – 21:00μ.μ.
Παρασκευή 09:00π.μ. – 19:00μ.μ.
Σάββατο 09:00π.μ. – 13:00μ.μ.