Σε ηλικία 69 ετών έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο Έλληνας θρύλος της μουσικής, Ντέμης Ρούσσος. Η είδηση έγινε γνωστή σήμερα, έπειτα από σχετική ανάρτηση του Νίκου Αλιάγα στο twitter του, καθώς η οικογένεια του μεγάλου καλλιτέχνη αποφάσισε να αποσιωπήσει το γεγονός μέχρι να τελειώσουν οι εκλογές.
Ο Ντέμης Ρούσσος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια και ήρθε στην Ελλάδα όταν ξεκίνησαν οι αναταραχές του Σουέζ. Η μητέρα του, Όλγα, ήταν γνωστή καλλιτέχνης με το ψευδώνυμο Νέλλη Μασλούμ.
Στην Ελλάδα συμμετείχε σε διάφορα μουσικά συγκροτήματα, με πρώτο να είναι το The Idols όταν εκείνος ήταν μόλις 17 ετών, ενώ ακολούθησε το συγκρότημα We Five, το οποίο όμως δεν γνώρισε καμία ιδιαίτερη επιτυχία. Γνωστός στο ευρύ κοινό ξεκίνησε να γίνεται το 1968 με την συμμετοχή του στο συγκρότημα Aphrodite's Child, ξεκινώντας στα φωνητικά και συνεχίζοντας αργότερα ως μπασίστας. Όταν οι Aphrodite's Child διαλύθηκαν, συνέχισε μόνος του διάφορες σποραδικές ηχογραφήσεις.
Το 1970 συνεργάστηκε με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου για τον δίσκο "Sex Power", αλλά και το 1977 για τον δίσκο "Magic". Η πιο πετυχημένη συνεργασία του έμμελε να είναι το "Race to the End", που αποτελεί ουσιαστικά φωνητική προσαρμογή του μουσικού θέματος από το βραβευμένο με Oscar "Οι Δρόμοι της Φωτιάς". Αξίζει ν' αναφέρουμε πως το συγκεκριμένο τραγούδι κυκλοφόρησε και στα ισπανικά με τίτλο "Tu Libertad".
Η καλλιτεχνική του πορεία έφτασε στο απόγειό της κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '70 με πολλούς δίσκους του να γίνονται μεγάλες επιτυχίες. Το 1982 εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο "A Question of Weight", μαζί με την Veronique Skawinska, στο οποίο ασχολήθηκε με το θέμα της παχυσαρκίας.
Έπειτα από μια αρκετά μακρά περίοδο σιωπής και κλινικής κατάθλιψης που πέρασε κατά την διάρκεια της δεκαετίας του '80, επανήλθε το 1993 με το "Insight" και συνεργάστηκε με την ολλανδική εταιρεία BR Music για την παραγωγή των δίσκων Immortel, Serenade και In Holland, χρησιμοποιώντας ποικίλα εθνικά και ηλεκτρονικά στυλ.
Την άνοιξη του 2002 έκανε μια επιτυχημένη περιοδεία στην Αγγλία. Τον Σεπτέμβριο του 2013, παρασημοφορήθηκε από την Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, σε τελετή που παρατέθηκε στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα.