Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο καθηγητής Γκάμπριελ Έμερσον έχει αφήσει τη θέση του στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο για να ξεκινήσει μια νέα ζωή με την αγαπημένη του Τζούλια. Είναι πεπεισμένος ότι μαζί, οι δυο τους, μπορούν να αντιμετωπίσουν τα πάντα. Και ανυπομονεί να γίνει πατέρας.
Αλλά το εξαντλητικό πρόγραμμα της Τζούλια, που θέλει να πάρει το πτυχίο της, ανατρέπει τα σχέδιά του. Όταν μάλιστα την καλούν να δώσει μια διάλεξη στην Οξφόρδη, συγκρούεται με τον Γκάμπριελ γιατί αποφασίζει να μη βαδίσει στα χνάρια της δικής του έρευνας. Επιπλέον, στην Οξφόρδη κάνουν την εμφάνισή τους διάφορα άτομα από το παρελθόν που έχουν σκοπό να εξευτελίσουν την Τζούλια και να αποκαλύψουν ένα από τα πιο σκοτεινά μυστικά του Γκάμπριελ.
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τους δαίμονές του, ο Γκάμπριελ θα προσπαθήσει να ανακαλύψει τους βιολογικούς γονείς του, πυροδοτώντας μια αλυσίδα γεγονότων με αναπάντεχες συνέπειες για τον ίδιο και την Τζούλια.

Προσωπική άποψη:
Ξέρω... Ξέρω φίλοι αναγνώστες... Τα 'θελα και τα 'παθα! Ας πρόσεχα! Έλα όμως που έχω αυτή τη λόξα από μικρή. Μια λόξα που δεν μου επιτρέπει ν' αφήσω στη μέση μια σειρά βιβλίων ακόμα κι αν αυτή δεν μ' αρέσει. Πάντα, μέχρι την τελευταία στιγμή, έχω την πίστη και την ελπίδα πως κάτι μπορεί ν' αλλάξει. Πως μπορεί να εμφανιστεί η καλή νεράιδα και με το μαγικό της ραβδάκι να μετατρέψει μια μέτρια, ή ακόμα και κακή ιστορία, σε κάτι καλύτερο. Σε κάτι που θα σε κάνει να μην θες να κόψεις τις φλέβες σου. Ήλπιζα, μέχρι το τέλος, αλλά δεν ήθελε ο Sylvain Reynard να μου κάνει το χατήρι. Έπρεπε να με απογοητεύσει, για ακόμα μία φορά και μάλιστα, με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Αφού ο Γκάμπριελ και η Τζούλια κατάφεραν να λύσουν τα τεράστια προβλήματα που είχαν μεταξύ τους αλλά και με τον περίγυρό τους που αδυνατούσε να δεχθεί τη σχέση τους -πραγματικά, γελάει το σύμπαν!- είπαν να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο που είναι πιο άλλο; Ο γάμος, τα παιδιά, η οικογένεια. Έλα όμως που ενώ ο Γκάμπριελ λαχταρά να γίνει μπαμπάς, η Τζούλια φαίνεται να μην ανυπομονεί τόσο πολύ να γίνει μαμά. Βλέπετε, το κορίτσι μας έχει άλλα πράγματα στο μυαλό του όπως την καριέρα της η οποία, μυστηριωδώς, φαίνεται να παίρνει την ανιούσα ενώ παράλληλα, αποφασίζει να μην ακολουθήσει ακαδημαϊκά τα μονοπάτια του Γκάμπριελ και να μην υποστηρίξει την έρευνά του, αλλά να κάνει την δικιά της κάνοντας την ίδια ώρα την επανάστασή της.

Το είχα πει και στα προηγούμενα reviews που αφορούσαν τα προηγούμενα δύο βιβλία της σειράς. Τα κείμενα ως κείμενα, ειδικά των δύο τελευταίων βιβλίων, διόλου κακογραμμένα δεν είναι. Θα ήμουν άδικη αν έλεγα κάτι τέτοιο. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί το γεγονός πως είναι εξαιρετικά φλύαρα κι επαναλαμβανόμενα. Ο συγγραφέας, μόνο και μόνο για να γεμίσει σελίδες και να μας προσφέρει ογκώδη τερατουργήματα, μιλάει πολλές φορές χωρίς σταματημό -και το κυριότερο, χωρίς να υπάρχει νόημα-, ενώ βάζει τους ήρωές του να κάνουν κύκλους γύρω από τον εαυτό τους σαν άλλοι σκύλοι που προσπαθούν να πιάσουν την ουρά τους, επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία ξανά και ξανά και κατά συνέπεια, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες ηλίθιες, ανώφελες και ανούσιες συζητήσεις, σκαλίζοντας προβλήματα που δεν θα έπρεπε καν να έχουν.

Ενώ όλη η σειρά, στον πυρήνα της, προσπαθεί να υπαχθεί στην ερωτική λογοτεχνία, για μένα, αποτυγχάνει παταγωδώς. Υπάρχει ένας πουριτανισμός κι ένας συντηρητισμός σε όλη την ιστορία, από τους χαρακτήρες και αυτά που κάνουν, μέχρι και στον τρόπο που επιλέγει ο συγγραφέας να την αφηγηθεί. Τα προβλήματα που έχουν ν' αντιμετωπίσουν ο Γκάμπριελ και η Τζούλια είναι πραγματικά αστεία και δεν θα μου έκανε εντύπωση αν ο συγγραφέας μας έλεγε μες τα μούτρα πως τους "βασανίζει", απλά για να τους βασανίσει, χωρίς ν' αποσκοπεί κάπου. Βέβαια, ακόμα και το αντίθετο να ισχυριζόταν, προσωπικά θα δυσκολευόμουν να τον πιστέψω. Όπως και να 'χει, με αυτό το τελευταίο βιβλίο μου απέδειξε πως μπορεί να γράψει κάτι ακόμα χειρότερο από τα προηγούμενα και να με κάνει να δηλώσω χωρίς φόβο, αλλά με πολύ πάθος, πως έχασα πολύτιμο χρόνο από τη ζωή μου.
Βαθμολογία 4/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sylvain Reynard
Μεταφραστής: Συλογίδου Έλλη
Εκδόσεις: Τουλίπα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 568
ISBN: 978-618-01-0802-6