Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Έλενα έχει αντιμετωπίσει αμέτρητες προκλήσεις, κατάφερε να ξεφύγει από τη Σκοτεινή Διάσταση και να κατατροπώσει φαντάσματα, και ανακάλυψε ότι είναι Φρουρός. Ξεπερνώντας το δίλημμα Στέφαν ή Ντέιμον, είναι πια μαζί με τον Στέφαν, ενώ ο Ντέιμον, πληγωμένος από την απόρριψη, έχει απομονωθεί και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα αντιδράσει. Η Έλενα είναι διχασμένη ανάμεσα στην επιθυμία της να δώσει την ψυχή του Ντέιμον και στην ανάγκη της να παραμείνει πιστή στον Στέφαν.
Έχοντας, λοιπόν, αποφασίσει ότι η καρδιά της ανήκει στον Στέφαν, βλέπει τον Ντέιμον να βγάζει τον χειρότερο εαυτό του. Στο μεταξύ, στο Ντάλκρεστ Κόλετζ συρρέουν βρικόλακες απ’ όλα τα μέρη∙ πρόκειται για την οικογένεια του Κλάους, ο οποίος έχει αναστηθεί.
Η Έλενα αποδέχεται το πεπρωμένο της και προσπαθεί να αναπτύξει τις δυνάμεις που πρόκειται να αποκτήσει ως Φρουρός. Θα είναι όμως άξια για αυτό τον καινούργιο ρόλο που αναλαμβάνει; Με το καινούργιο δίλημμα να ορθώνεται μπροστά της, η Έλενα θα καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσει αυτούς που αγαπά και να μην προδώσει τον όρκο της.

Προσωπική άποψη:
Ο καιρός περνάει πάρα πολύ γρήγορα, τελικά. Όταν σκέφτομαι πότε ξεκίνησα να διαβάζω τα βιβλία της σειράς "Vampire Diaries" και που βρίσκομαι σήμερα, σχεδόν σοκάρομαι. Αλλά αυτή είναι μια πονεμένη ιστορία που σχετίζεται με το ότι μεγαλώνω και που καθόλου δεν σας νοιάζει. Λογικό! Τέλος πάντων, το δέκατο βιβλίο της σειράς κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και μετά από πάρα πολύ καιρό, οι αναγνώστες και φανατικοί της σειράς της Smith, θα μπορέσουν στις σελίδες του να βρουν στοιχεία τα οποία με κάποιον τρόπο και σε έναν βαθμό, συνδέονται με γεγονότα που έχουμε ήδη παρακολουθήσει στην τηλεοπτική μεταφορά του καναλιού CW. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά για μένα, αυτή ήταν μια ευχάριστη έκπληξη.

Η Έλενα, αφού έχει περάσει για μια ακόμη φορά του Χριστού τα Πάθη, επιστρέφει στην πόλη της προσπαθώντας να χτίσει ξανά από την αρχή μια φυσιολογική ζωή. Όμως, πόσο φυσιολογική μπορεί να είναι αυτή όταν η ίδια είναι πλέον Φρουρός, εκπληρώνοντας ένα πεπρωμένο που ποτέ δεν θέλησε να έχει και που στοίχισε τη ζωή των γονιών της, όταν ο Ντέιμον, πληγωμένος από την απόρριψή της, απομονώνεται, κλείνεται στον εαυτό του και επιτρέπει στην χειρότερη πτυχή του να ξυπνήσει ξανά και να αναλάβει δράση, ενώ παράλληλα, βρικόλακες καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Γης υπό την καθοδήγηση του Κλάους ο οποίος έχει αναστηθεί; Μάλλον, καθόλου! Η Έλενα, λοιπόν, θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί, όχι μόνο για να ανταποκριθεί στο νέο της ρόλο, αλλά και για να προστατέψει όλους εκείνους που αγαπάει.

Αν και το έχουμε ξαναπεί στο παρελθόν, θα κάνω ξανά μια αναφορά στο γεγονός πως, αν και η σειρά στην Ελλάδα κυκλοφορεί με το όνομα της Smith στο εξώφυλλο, από ένα σημείο και μετά τα βιβλία δεν τα υπογράφει η ίδια αλλά ghostwriter. Για περισσότερες πληροφορίες, όσοι δεν το γνωρίζατε, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στα παλαιότερα reviews μας. Το γεγονός, λοιπόν, πως η σειρά άλλαξε συγγραφέα, μάλλον βρήκε σε καλό αφού τόσο ο τρόπος γραφής, όσο και η ροή της αφήγησης, έχουν κάτι πιο φρέσκο και πιο σύγχρονο να προσφέρουν στο αναγνωστικό κοινό κατά συνέπεια, διαβάζονται πολύ πιο ευχάριστα και δεν πιάνουμε τον εαυτό μας να χάνεται ανάμεσα σε μη χρήσιμες φλυαρίες, στις οποίες υπέπεφτε πολύ η Smith ειδικά στα τελευταία βιβλία που υπέγραψε εκείνη. Πιο ουσιαστικές και στοχευμένες ιστορίες, φέρνουν μεγαλύτερο κοινό και μάλιστα, πιο ικανοποιημένο κοινό.

Σαφέστατα και κάποια στιγμή όλο αυτό πρέπει να φτάσει σε ένα τέλος, καθώς έχει αρχίζει να φαντάζει υπερβολικό το γεγονός πως όλα τα δεινά του πλανήτη έχουν ως στόχο την Έλενα, την παρέα και την πόλη της. Σαφέστατα και τα βιβλία απευθύνονται σε ένα κοινό πιο νεανικό. Σαφέστατα και κάθε πράγμα κάνει τον κύκλο του. Παρ' όλα ταύτα, όμως, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε την εξέλιξη των χαρακτήρων αλλά και πως τα τρία τελευταία βιβλία, καταφέρνουν να ισορροπούν ανάμεσα στο συναίσθημα και στη δράση, στον ρομάντζο και την περιπέτεια, το μεταφυσικό με το ρεαλιστικό, προσφέροντας στους νεαρούς fans της λογοτεχνικής αυτής κατηγορίας, αυτό που θα τους ικανοποιήσει.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: L.J. Smith (Ghostwriter)
Μεταφραστής: Αλεξοπούλου Ευηνέλλα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 360
ISBN: 978-618-01-0724-1