Οι εκδόσεις Παπαζήση παρουσιάζουν στον ΙΑΝΟ τα βιβλία του Αντώνη Κακαρά με τίτλους Το γηροκομείο του παραδείσου και Η Δικαιοσύνη σου Δικαιοσύνη… Εις Τον Αιώνα. Ένας αισιόδοξος πολίτης!, την Τετάρτη, 29 Απριλίου στις 18:00μ.μ.

Θα μιλήσουν οι:
Βασίλης Αλεξανδρής πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
Γιάννης Κακαράς τ. καθηγητής ΤΕΙ Καρδίτσας
Λιάνα Κανέλλη βουλευτής ΚΚΕ Αθηνών
Νίκος Κωνσταντόπουλος τ. πρόεδρος Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου
Νίκος Μοσχοβάκος δικηγόρος Αθηνών-ποιητής
Θα τραγουδήσει η Μαρία Καρέτσου.
Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος & συγγραφέας Θανάσης Μπαλοδήμας.

Το γηροκομείο του παραδείσου
Με την έκδοση αυτή ο συγγραφέας συνεχίζει (μετά τους Φρουρούς της συκαμινιάς, του 2011 )και  βγάζει στην επιφάνεια μνήμες απλών ανθρώπων φερμένες απ’ τον μεγάλο πόλεμο μέχρι και σήμερα. Υπάρχει κάμποσος χρωματισμός… λογοτεχνική αδεία. Η φαντασία όμως του γράφοντος λειτούργησε λειψά εδώ, δεν χρειάστηκε εξάλλου.
Προβάλλονται κύρια ιστορίες που συμβαίνουν στον καθένα,  γλαφυρά δοσμένες  και κάμποσες απίστευτες… από κείνες που αποκαλούμε ηρωικές.  Η οργή για το διαχρονικό άδικο πάντως κυριαρχεί στα γραφόμενα για τους αίτιους, με το έγκλημα που τις συνέπειές του βιώνει ο λαός μας μα… και άλλοι λαοί.
Το περιεχόμενο του τρίτου μέρους παρατίθεται όπως καταγράφτηκε τη δεκαετία του ‘90 σε συζητήσεις  με μια γυναίκα, απλή, που ‘ζησε μέχρι το τέλος του περασμένου αιώνα με τη σοφία και την κουλτούρα της γενιάς της. Μέσα απ’ αυτές ανακαλύπτει κανείς (εκτός των…  γεύσεων) κάποια ήθη, αλλά και μια πλευρά του καθημερινού αγώνα, κυρίως των Μανάδων… τουλάχιστον όσων έζησαν σε χωριό.
Η συγγνώμη που ζήταγε ο Κακαράς  από τον επερχόμενο τότε εγγονό του με τους Φρουρούς της συκαμινιάς, επαναλαμβάνεται σήμερα και προς τον δεύτερο.  Γιατί δεν βρήκαν τον κόσμο καλύτερο απ’ ότι η γενιά του τον πρωτογνώρισε. Και τους αφιερώνει το βιβλίο τούτο, χωρίς να κρύβει την πικρία του γιατί, ναι μεν το σύστημα, ο καπιταλισμός κλπ φταίνε, αλλά κι ο ίδιος κι η γενιά του κάπου επαναπαύθηκαν.

Η Δικαιοσύνη σου Δικαιοσύνη… Εις Τον Αιωνα. Ένας αισιόδοξος πολίτης!
Το κακό θριαμβεύει στο καινούργιο μυθιστόρημα του Κακαρά. Και τούτο γιατί η ταλαίπωρη Δικαιοσύνη καθυστερεί στην απονομή της καθηλωμένη από την πολυνομοθεσία και πελαγοδρομώντας στη δικομανία που μας διέπει. Παράλληλα, η δημόσια διοίκηση νοσεί όσο δεν αποκόπτεται ο λώρος της από τα κυβερνώντα Κόμματα. Εξουθενωμένοι οι λειτουργοί της, καλούνται να υπηρετήσουν τους πολίτες με ρυθμό και μια γραφειοκρατία που τρελαίνει, ενώ οι λίγοι εκλεκτοί όπως και οι φορείς του κακού υπερίπτανται των νόμων και στο χάος που επικρατεί επιτυγχάνουν το ποθητό. Εν τούτοις έρχεται κάποτε η κάθαρση! Έστω μετά δέκα χρόνια, έστω με άσφαιρα πυρά!
Ο συγγραφέας στηλιτεύει καθώς και στα προηγούμενα βιβλία του, τις εξουσίες και την άσκησή τους. Ο αναγνώστης διαπιστώνει πως η υπόθεση μάλλον δεν του είναι ξένη, ίσως έζησε και ο ίδιος κάτι παρόμοιο, σίγουρα εξοργίστηκε όχι μία και δύο φορές ζώντας καταστάσεις όπως οι περιγραφόμενες. Το σύκα πάντως αποκαλούνται σύκα και η σκάφη σκάφη στο κείμενο με την ιδιότυπη γραφή.
Η αισιοδοξία όμως που εκπορεύεται από τον διώκτη του κακού και τους λιγοστούς συναγωνιστές του, δεν δίνει επαρκείς ελπίδες. Έτσι λειτουργούν οι θεσμοί της χώρας αυτής, όπως περιγράφεται στο βιβλίο. Χρειάζεται κάτι παραπάνω, κάτι πολύ πιο ισχυρό και από περισσότερους για να μην προκύπτουν  τέτοια ιστορήματα που δεν θίγουν μύθους αλλά την πραγματική ζωή.