Δεν πάει πολύς καιρός που σχολιάσαμε την 1η season του "Kamisama Hajimemashita", μόλις ένας μήνας, αλλά δεδομένου ότι την παρακολούθησα με την έναρξη της 2ης, είναι λογικό να επιστρέφουμε σήμερα για να σχολιάσουμε το sequel που, δυστυχώς, αποδείχθηκε πολύ μικρότερο απ' ότι θα θέλαμε, αφού οι απανταχού fans δεν χορταίνουμε την εν λόγω σειρά, η οποία ελπίζουμε και ευχόμαστε πως θα έχει και συνέχεια. Αλλά για να μην φλυαρώ άσκοπα, ας περάσουμε στο προκείμενο.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ:
Η 2η season ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 2014 και ξεκίνησε να προβάλλεται στις 05 Ιανουαρίου 2015 από το τηλεοπτική δίκτυο TV Tokyo. Ολοκλήρωσε τον κύκλο της έπειτα από 12 επεισόδια, ακριβώς όπως και η 1η season, στις 30 Μαρτίου 2015. Για μια ακόμα φορά την παραγωγή ανέλαβε η TMS Entertainment και στην σκηνοθεσία βρέθηκε ο Akitaro Daichi. Τα δικαιώματα για την προβολή του anime στην Αυστραλία απέκτησε η Madman Entertainment, και η Funimation για την προβολή της με αγγλικούς υπότιτλους στην Αμερική και στο διαδίκτυο. 






ΤΟ STORY ΤΗΣ 2ης SEASON:
Ακολουθώντας τα γεγονότα της 1ης season, η 2η επιστρέφει με την Nanami να είναι πλήρως απορροφημένη από τα καθήκοντά της στο Ναό, αλλά και με νέες προκλήσεις να την περιμένουν. Συνεχώς πρέπει να αποδεικνύει πως είναι άξια για τη θέση που της έχει ανατεθεί, κάτι που πάντα -στο τέλος- πετυχαίνει με επιτυχία, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν βρίσκεται μπλεγμένη σε μπελάδες. Μαζί της είναι πάντα οι ακόλουθοί της Tomoe και Mizuki, με τον πρώτο να αρχίζει σταδιακά να συνειδητοποιεί και να παραδέχεται τα πραγματικά του συναισθήματα για την Nanami, την ίδια ώρα που μια σκιά από το παρελθόν του επιστρέφει με σκοπό να διεκδικήσει αυτό που θεωρεί πως της ανήκει.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗ 2η SEASON:
- Ένα από τα πιο θετικά στοιχεία του anime, είναι ότι ακολουθεί το manga κατά γράμμα, χωρίς παρεκκλίσεις, χωρίς να ξεφεύγει από την ουσία της ιστορίας που θέλει να αφηγηθεί η δημιουργός του. Αυτό είναι κάτι που φανερώνει σεβασμό απέναντι στο πρωτότυπο υλικό αλλά και στους fans του manga που δεν βρίσκονται μπροστά σε απρόοπτες και πιθανότατα, δυσάρεστες εκπλήξεις, αλλά και στους ανυποψίαστους για τις εξελίξεις θεατές που δεν χρειάζεται να δώσουν αγώνα για να καταλάβουν το story. Με απλά λόγια, οι εξελίξεις δεν είναι βιαστικές και σε κάθε υποενότητα δίνεται ο απαραίτητος χρόνος εξέλιξης και ανάπτυξής της, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι άρτιο και σωστά δομημένο.
- Στο σχεδιαστικό κομμάτι δεν έχουμε ιδιαίτερες αλλαγές και μονάχα το πολύ έμπειρο μάτι μπορεί να
εντοπίσει τα μικρά εκείνα στοιχεία που έχουν πειραχτεί, έστω και ελάχιστα. Όχι πως έχει και μεγάλη σημασία, εφόσον από την αρχή η παραγωγή είχε κάνει ότι καλύτερο μπορούσε στο τεχνικό σκέλος, αλλά δεν γίνεται και να μην το αναφέρουμε. Πολύ όμορφη αισθητική και χρήση των χρωμάτων, πολύ καλοδουλεμένα τα σκηνικά που συνθέτουν τις πλήρεις εικόνες και γενικά, έχουμε ένα οπτικό αποτέλεσμα που είναι χάρμα οφθαλμόν και δεν το χορταίνεις, αφού ζεσταίνει την καρδιά σου και σε κάνει να αισθάνεσαι πολύ, πολύ όμορφα.
- Αν κάτι παρατηρούμε έντονα στην season αυτή, είναι η εξέλιξη των χαρακτήρων. Μαθαίνουμε νέα στοιχεία που αφορούν το παρελθόν τους, άρα μας επιτρέπεται να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα γι' αυτούς, γνωρίζοντας τα βιώματα που τους επηρέασαν οδηγώντας τους στο σήμερα, και που σε συνδυασμό με τα γεγονότα του παρόντος, τους κάνουν αυτούς που είναι. Παρατηρούμε μια ωρίμανση, ηλικιακή και συναισθηματική, αλλά και έναν σαφή προσανατολισμό απέναντι στα πρέπει και στα θέλω τους. Βέβαια, ειδικά όσον αφορά την Nanami, η προσωπικότητά της ήταν εξαιρετική από την πρώτη στιγμή, αλλά με κάθε νέο επεισόδιο την αγαπάμε όλο και περισσότερο, αφού φανερώνει την δύναμή της σε όλα τα επίπεδα.
- Σε αυτή την season έχουμε αρκετούς νέους χαρακτήρες, που δεν είναι όλοι τους απαραίτητα καλοί.
Αυτό δημιουργεί ενδιαφέρουσες ανατροπές στην πλοκή ενώ παράλληλα μας επιτρέπει να δούμε με ποιους τρόπους, η παρουσία της Nanami στον μεταφυσικό κόσμο, παίζει καθοριστικό ρόλο και επηρεάζει καταστάσεις και συνειδήσεις. Έχουμε έναν πολύ ενδιαφέρον νέο κακό, που αν και τον είδαμε και στο OVA της 1ης season, πλέον η εικόνα μας γι' αυτόν είναι πιο πλήρης, αν και όχι απόλυτα ολοκληρωμένη. Θέλω να δω και να μάθω και άλλα πράγματα σχετικά με αυτόν, αλλά και να γίνω μάρτυρας της αλληλεπίδρασης που μπορεί να έχει με τους υπόλοιπους χαρακτήρες, αξιοποιώντας το παρελθόν και το παρόν, αφού είμαι βέβαιη πως έχει πολλά να δώσει.
- Στο συναισθηματικό σκέλος του story, τώρα, τα πράγματα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα, παρά που δεν έχουμε ιδιαίτερες "εκρήξεις". Ο Tomoe αρχίζει να παραδέχεται τα συναισθήματά του για την Nanami, και είναι πολύ ωραίο και τρυφερό το να παρακολουθείς πως η παραδοχή αυτή τον αλλάζει συναισθηματικά και ψυχικά. Άλλωστε, η Nanami ήταν από την αρχή ένας χαρακτήρας απόλυτα συνειδητοποιημένος και ξεκάθαρος, οπότε είναι λυτρωτικό το να διαπιστώνεις πως όλα όσα έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει, αρχίζουν επιτέλους να έχουν αντίκρυσμα, το οποίο αναμένω πως και πως να ολοκληρωθεί και να φτάσει κάποια στιγμή στην κορύφωσή του και στην δημόσια αποδοχή του απ' όλες τις μεριές.

ΤΟ OST ΤΗΣ 2ης SEASON:
Την μουσική της 2ης season υπογράφει για μια ακόμα φορά ο Toshio Masuda, ακολουθώντας τα μουσικά μοτίβα και πρότυπα της 1ης season. Οι ήχοι της κιθάρας, των ντραμς, του μπάσου και του πιάνου, αλλά και εκείνοι των shamisen και shakuhachi, θα σας φανούν εξαιρετικά οικείοι -και σε έναν βαθμό κάποιες μουσικές έχουν διατηρηθεί αυτούσιες με εκείνες τις 1ης season-, πράγμα που δεν είναι κακό αφού υποστηρίζεται με τον τρόπο αυτό ένα πολύ συγκεκριμένο ύφος. Το opening της σειράς είναι το "Kamisama no Kamisama" σε ερμηνεία της Hanae. Το ending theme ερμηνεύει και πάλι η Hanae, με τίτλο "Ototoi Oide". Στίχους και μουσική, και στα δύο τραγούδια, έχει γράψει ο Shuichi Mabe, με αυτά να κυκλοφορούν σε ένα συλλεκτικό cd single.

Kamisama Hajimemashita ◎ - Opening



Kamisama Hajimemashita ◎ - Opening Full Song



Kamisama Hajimemashita ◎ - Ending



Kamisama Hajimemashita ◎ - Ending Full Song



ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ:
Ανεπιβεβαίωτες φήμες θέλουν μια 3η season του "Kamisama Hajimemashita" να είναι στα σκαριά για το 2016. Τα studios διατηρούν σιγή ιχθύος γύρω από το project, αλλά δεδομένου ότι άνοιξαν νέα μέτωπα που έμειναν στον αέρα και ότι το manga ακόμα συνεχίζεται, με το story του να έχει τρομερές ανατροπές και εξελίξεις, το θεωρώ σχεδόν δεδομένο πως η επιβεβαίωση δεν θα αργήσει να έρθει. Άλλωστε, τόσο το manga όσο και το anime, έχουν ένα εξαιρετικά μεγάλο και φανατικό κοινό, οπότε θα μου κάνει τρομερή εντύπωση αν τελικά αποφασιστεί να ολοκληρώσει τον κύκλο της έτσι άδοξα. Εν αναμονή, λοιπόν, και ας ελπίζουμε πως το μεγάλο "ναι" θα έρθει σύντομα και πως μέχρι τότε, όλο και κάποιο OVA θα μας χαρίσουν σε ένδειξη παρηγοριάς.