Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Μαρκόπουλου, υπό τη αιγίδα του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων, παρουσιάζει τη Πέμπτη 06 Αυγούστου 2015 στο Ανοιχτό Θέατρο Σάρας, το ελληνικό μελόδραμα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Ασημακόπουλου.

Το έργο «Προμηθέας Δεσμώτης» είναι βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου σε μετάφραση Γρυπάρη, και θα παρουσιαστεί με κοστούμια και σκηνοθεσία.  Η όπερα έχει παγκόσμια απήχηση και προβολή και είναι είδος πνευματικής ανάτασης και ψυχικής προόδου. Περιμένουμε τους φιλόμουσους για να περάσουμε μαζί μια αξέχαστη βραδιά μουσικής πανδαισίας, και να απολαύσουμε με υπέροχους λυρικούς καλλιτέχνες την πρωτότυπη λαοφιλή ελληνική λαϊκή όπερα.

Προμηθέας: Βασίλειος Ασημακόπουλος
Ιώ/Θεά Αθηνά: Ειρήνη Κώνστα
Ωκεανός/Ερμής: Αναστάσιος Στέλλας
Βία/Ωκεανίδα/Θεά Ήρα: Μαρία Λυμπεράκου
Ράνια Ζέττα, βιόλα - Βιβή Κλεισούρα, πιάνο
Μουσική: Παναγιώτης Καρούσος
Σκηνοθετική επιμέλεια: Βασίλης Ασημακόπουλος

Ο Προμηθέας πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά και παιζόταν κατά διαστήματα στα Γαλλικά μέχρι το 2000.
Το 2008 ανέβηκε στην Νέα Υόρκη υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman και στην Ουάσινγκτον.

Στις παραστάσεις του έργου στην Ελλάδα συμμετείχαν διακεκριμένοι πρωταγωνιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής δημιουργώντας μεγάλη αίσθηση στο χώρο της όπερας, κυρίως με την συνεργασία του συνθέτη με τον ταλαντούχο μπάσο Βασίλη Ασημακόπουλο ως πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη. Ανέβηκε στο Δημοτικό Θέατρο του Χολαργού, Κορινθίων, Χαλκίδας, Σαλαμίνας, στο Δημοτικό θέατρο Αργοστολίου, στην αίθουσα συναυλιών Παρνασσός, στην Παλαιά Βουλή στο Θέατρο Βεάκειο, στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων, στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, στην Αρχαία Αγορά, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Με την αιγίδα της UNESCO παρουσιάστηκε το Μάρτιο του 2014 στην Νέα Υόρκη στο Queens Auditorium και στον ΟΗΕ εκπροσωπώντας την Ελλάδα στα Ηνωμένα Έθνη. Υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ελευθέριου Καλκάνη παρουσιάστηκε στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ.