Η διδακτική αξιοποίηση στην τάξη του νέου βιβλίου της Αγγελικής Δαρλάση Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα
Τετάρτη 03 Φεβρουαρίου 2016, στις 19.00μ.μ.
Για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί το βιβλίο Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα της Αγγελικής Δαρλάση, μιας συγγραφέα με πλήθος διακρίσεων μεταξύ των οποίων και το Κρατικό Βραβείο Παιδικής-Νεανικής Λογοτεχνίας. Μια βαθιά ανθρώπινη και αντιπολεμική αφήγηση βασισμένη στην πραγματική ιστορία της απόκρυψης των αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου, την οποία προλογίζει η συγγραφέας-σταθμός για την παιδική και νεανική λογοτεχνία Άλκη Ζέη.
Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά που φοιτούν στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου και μπορεί να αξιοποιηθεί στην τάξη στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας, αφού αφορά μια πολύ σημαντική περίοδο της σύγχρονης Ελλάδας. Παρά το γεγονός ότι ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος και η Γερμανική Κατοχή είναι ζητήματα που έχουν συζητηθεί αρκετά τόσο σε σχολικά εγχειρίδια όσο και στη νεότερη ελληνική λογοτεχνία, το βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση θίγει ένα άγνωστο στους περισσότερους περιστατικό που όχι μόνο έχει μεγάλη βαρύτητα ως πράξη αντίστασης, αλλά αναδεικνύει ευρύτερα τη σπουδαιότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς και του ιστορικού παρελθόντος σε στιγμές κρίσης. Ταυτόχρονα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για να συζητηθούν στην τάξη τα επιμέρους αξιακά ζητήματα που διατρέχουν το σύνολο του κειμένου: αναζήτηση ταυτότητας, διαφορετικότητα, εκφοβισμός, ενηλικίωση, φιλία, συνέχιση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, συνέπειες του πολέμου. Τέλος, πρόκειται για ένα κείμενο μεγάλης λογοτεχνικής αξίας που θα συμβάλει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και θα φέρει τους μαθητές σε επαφή με το έργο μιας καταξιωμένης συγγραφέα.
Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα θα συζητήσουν τον τρόπο ολοκληρωμένης διδακτικής προσέγγισης ενός έργου με πολυδιάστατη παιδαγωγική σημασία, ενώ θα εμπνευστούν ευρύτερα για το πώς μπορεί ένα λογοτεχνικό κείμενο να αξιοποιηθεί μέσα στην τάξη και να συμβάλει στη διαθεματική προσέγγιση της διδασκαλίας βασικών μαθημάτων.
Η ημερίδα απευθύνεται κατά προτεραιότητα σε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και σε γονείς.

Εισηγητές:
Καλλιόπη Κύρδη, εκπαιδευτικός-Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων στην Α΄ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών
Κώστας Στοφόρος, συγγραφέας-δημοσιογράφος

Συντονίζει η Μαρίζα Ντεκάστρο, συγγραφέας-κριτικός λογοτεχνίας για παιδιά.
Παρεμβαίνει και σχολιάζει η συγγραφέας του βιβλίου Αγγελική Δαρλάση.

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην ημερίδα είναι η αγορά του βιβλίου Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα (λιανική τιμή: 11,00€) από τον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων.

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail) και την ένδειξη ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ «ΟΤΑΝ ΕΦΥΓΑΝ Τ’ ΑΓΑΛΜΑΤΑ». Όσοι ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά για τη συμμετοχή τους θα πρέπει να μας επιβεβαιώσουν την κράτηση της θέσης έως την ημερομηνία που θα τους ανακοινωθεί. Στο τέλος της ημερίδας θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους εκπαιδευτικούς, εφόσον ζητηθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής.