Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Τρεις γυναίκες δολοφονούνται στο βικτωριανό Λονδίνο.
Ποιο είναι το νήμα που ενώνει τις ζωές τους;
Κρυμμένη πίσω από την άσπιλη μάσκα μιας καθωσπρέπει χήρας αρχιδιακόνου, η Λετίσια Ροντ εξιχνιάζει άλυτα μυστήρια με οξυδέρκεια και απόλυτη διακριτικότητα…
Εκείνο το μουντό απόγευμα, η κυρία Ροντ ξεκινά για το Λίνκολν­σαϊρ, όπου θα αναλάβει χρέη γκουβερνάντας στην οικογένεια του σερ Τζέιμς Κόλντερστον. Ο άνεμος σφυροκοπά τα τζάμια της άμαξας με τα υγρά κιτρινισμένα φύλλα, ενώ στο μυαλό της έχουν αποτυπωθεί τα λόγια της αγαπημένης της οικονόμου «Γιατί δεν την παντρεύεται αμέσως να τελειώνει η ιστορία;»
Την ίδια ώρα, ο νεαρός Τσαρλς Κόλντερστον είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε έναν ανάρμοστο γάμο με την πανέμορφη Έλεν.
Η ταπεινή καταγωγή αυτής της εντυπωσιακής γυναίκας, η σχέση της με έναν καρδιοκατακτητή και ένα ανώνυμο γράμμα που την αποκαλεί πόρνη πυροδοτούν τις εξελίξεις.
Ο ευυπόληπτος σερ προσπαθεί να εμποδίσει πάση θυσία αυτή τη σχέση του γιου του, για να μην καταστραφεί η αίγλη του στη δημόσια ζωή του Λονδίνου, και αναθέτει στον γνωστό ποινικολόγο Φρέντερικ Τάισον να ερευνήσει την υπόθεση.
Καθώς ξετυλίγεται το νήμα του παρελθόντος, η Λετίσια Ροντ διαπιστώνει ότι στα δωμάτια του αριστοκρατικού πύργου των Κόλντερστον κρύβονται πολλά άφατα μυστικά, που θα σφραγίσουν τη μοίρα αυτών των ανθρώπων.
Τα Μυστικά του Γουιστάιντ ζωντανεύουν σε μια ντινκενσιανή ατμόσφαιρα μυστηρίου και φωτίζουν τις επιπτώσεις της βικτοριανής ηθικής στο γυναικείο φύλο.
Η ακαταμάχητη ντετέκτιβ Λετίσια Ροντ υπογράφει τη λύση του μυστηρίου...

Προσωπική άποψη:
Το φετινό καλοκαίρι η αστυνομική λογοτεχνία είχε την τιμητική της, με τις παραλίες να είναι γεμάτες με αναγνώστες του είδους, που επέλεξαν για συντροφιά τους πληθώρα τίτλων του είδους. Ανάμεσα σε αυτούς, χωρίς αμφιβολία, ξεχωρίσαμε το "Έγκλημα στην οικογένεια του σερ Τζέιμς", ένα βικτοριανό νουάρ που έκανε τη διαφορά, παντρεύοντας δύο διαφορετικά είδη αισθητικής, σ' ένα βιβλίο ικανό να ικανοποιήσει μεγάλο εύρος αναγνωστών. Η Kate Saunders, εμφανώς επηρεασμένη από ομότεχνούς της όπως η Agatha Cristie, μας ταξίδεψε στο χώρο και στο χρόνο, πλάθοντας μια άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία που δημιούργησε στο μυαλό μας εικόνες, και που μας παρέσυρε σ' έναν κόσμο μυστηρίου, βάζοντάς μας στα παπούτσια της ηρωίδας της και προσκαλώντας μας να πορευτούμε μαζί της λύνοντας από κοινού ένα μεγάλο μυστήριο.

Βρισκόμαστε στο Χάμστεντ, ένα μεγάλο προάστιο του Λονδίνου, κάπου στα μέσα της βικτοριανής εποχής, όπου ο διαχωρισμός των κοινωνικών τάξεων είναι κανόνας, ενώ οι προσωπικές επιλογές του καθενός επηρεάζονται σαφέστατα απ' αυτόν. Ο γιος, όμως, της οικογένεια Κόλντερστον, Τσαρλς, ετοιμάζεται να κάνει τη μεγάλη ανατροπή, ζητώντας σε γάμο μία γυναίκα που δεν προορίζεται για εκείνον, σύμφωνα με τα πρότυπα της εποχής, κοντράροντάς τα και ακολουθώντας μονοπάτια επαναστατικά κι αντισυμβατικά. Ο πατέρας του, ο σερ Τζέιμς, καταφεύγει στον ποινικολόγο Φρέντερικ Τάισον, προκειμένου να ζητήσει τη βοήθειά του ώστε ν' ανακαλύψουν τα σκοτεινά μυστικά του παρελθόντος της Έλεν Όρμ, πριν να προλάβει αυτή να γίνει νύφη του, με τον Φρέντερικ, με τη σειρά του, να ζητάει την συμβολή της αδερφής του, της πενηνταδιάχρονης Λετίσια, χήρα αρχιδιακόνου και εξαιρετικά οξυδερκής. Η Λετίσια, λοιπόν, αναλαμβάνει χρέη γκουβερνάντας στην οικογένεια του σερ Τζέιμς, και κάτω από μεγάλη μυστικότητα, αρχίζει την ανεπίσημη έρευνά της, η οποία φέρνει στο φως μια σειρά από καλά κρυμμένα μυστικά, που όλα μαζί οδηγούν στα ίχνη ενός επικίνδυνου δολοφόνου. 

Η Saunders έχει επιλέξει την πρωτοπρόσωπη αφήγηση, μέσα από τα μάτια της Λετίσια, γεγονός που μας επιτρέπει να συνδεθούμε περισσότερο μαζί της, μα και να έχουμε μια πιο προσωπική εικόνα των γεγονότων, των καταστάσεων, μα και των εκάστοτε στοιχείων που κάνουν την εμφάνισή τους στο προσκήνιο, δημιουργώντας ένα ψηφιδωτό που αν όλα τα κομμάτια του μπουν στην σωστή θέση, έχουν μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία να πουν, μα και μια συγκλονιστική, συγκαλυμμένη αλήθεια, ν' αποκαλύψουν. Όλα είναι μελετημένα, σωστά δομημένα, και τοποθετημένα μέσα στο αφηγηματικό χρονοδιάγραμμα της ιστορίας αυτής με τέτοιον τρόπο που το ενδιαφέρον του αναγνώστη παραμένει αμείωτο καθ' όλη την διάρκεια της ανάγνωσης, με τις ανατροπές να είναι συνεχώς παρούσες, κάτι που ενισχύει το μυστήριο και την αγωνία, μα και την εξέλιξη της δράσης στην πορεία του μυθιστορήματος αυτού.

Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι εμπλεκόμενοι στην ιστορία αυτή, σε όποιο στρατόπεδο κι αν αυτοί ανήκουν, με την συγγραφέα να έχει δημιουργήσει ολοκληρωμένους και άρτια δομημένους χαρακτήρες, οι οποίοι διακρίνονται για την ρεαλιστικότητα και την αυθεντικότητά τους. Δεν θα λέγαμε πως υπάρχει ο χαρακτήρας εκείνος που ξεχωρίζει στη συνείδησή μας, αφού κανένας δεν υπερτερεί σε τέτοιο βαθμό που να κάνει μέσα μας τη διαφορά, όμως, καθένας από αυτούς, έχει μια ανθρωπιστική ταυτότητα που θα μπορούσε κάλλιστα να προσαρμοστεί στα δεδομένα και την πραγματικότητα του καθενός από εμάς. Με αγνά κίνητρα ή μη, οι ήρωες -ή και οι αντιήρωες- της ιστορίας αυτής, σκέφτονται, νιώθουν, δρουν, πράττουν και βιώνουν τις εκάστοτε καταστάσεις με απόλυτα αληθοφανή τρόπο, γεγονός που τους καθιστά πραγματικούς στα μάτια του αναγνώστη, ενώ του επιτρέπεται, με τον τρόπο αυτό, να ταυτιστεί περισσότερο μαζί τους, υιοθετώντας την σκοτεινή ή την φωτεινή πλευρά τους, εκάστοτε, προκειμένου να καταλήξει στα προσωπικά του συμπεράσματα.

Σχετικά μικρό σε όγκο, αλλά χωρίς ν' αφήνει το παραμικρό αφηγηματικό κενό, το "Έγκλημα στην οικογένεια του σερ Τζέιμς" είναι ένα βιβλίο με σφιχτοδεμένη και καλοδουλεμένη πλοκή, αρκούντως ενδιαφέρουσα για να σε παρασύρει σε μια περιπέτεια αναζήτησης της αλήθειας, μα και ένα βιβλίο που εκτός από σκέψεις και συναισθήματα, δημιουργεί εικόνες και σε ταξιδεύει. Και μπορεί η ταυτότητα του δολοφόνου ν' αποκαλύπτεται αρκετά πριν το τέλος, όμως αυτό δεν μειώνει στο ελάχιστο τη δράση και την αγωνία μας, αφού η Saunders χειρίζεται την υπόθεση με τέτοιο τρόπο που την οδηγεί σε ένα άλλο επίπεδο, ίσως ακόμα πιο ενδιαφέρον στον πυρήνα του, που κρύβει μεγάλες εκπλήξεις και επικίνδυνες καταστάσεις που κορυφώνουν το σασπένς πριν η αυλαία πέσει οριστικά. Ένα βιβλίο που σίγουρα κέρδισε τις εντυπώσεις, και το στοίχημα σε μια κορεσμένη αγορά, που σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Kate Saunders
Μεταφραστής: Γεωργιάδου Ρηγούλα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 352
ISBN: 978-960-605-252-1