Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΡΟΜΟΥ 1816-1914
Μια αριστουργηματική συλλογή ιστοριών τρόμου καταξιωμένων συγγραφέων, επιλεγμένων από έναν από τους σημαντικότερους Αμερικανούς ανθολόγους!
Οι ιστορίες τρόμου δεν αποτελούν επινόηση του Έντγκαρ Άλαν Πόε. Πολλοί συγγραφείς που επηρέασαν το έργο του –και ακόμη περισσότεροι που επηρεάστηκαν από αυτόν– έγραψαν διηγήματα τα οποία ανήκουν στη λογοτεχνία του υπερφυσικού. Όμως, η ιδιοφυΐα του Πόε συχνά επισκιάζει τη συμβολή τους στο είδος. Ακόμα και ο Μπραμ Στόουκερ, ο συγγραφέας του εμβληματικού Δράκουλα, δεν είναι γνωστός για τα διηγήματά του.
Ο Λέσλι Σ. Κλίνγκερ, διακεκριμένος επιμελητής και αυθεντία σε ό,τι αφορά τον Σέρλοκ Χολμς και τον Δράκουλα, γοητεύτηκε από αυτούς τους συγγραφείς που έγραψαν «στη σκιά» του Πόε. Στη συλλογή αυτή συμπεριέλαβε κάποιες από τις καλύτερες ιστορίες τρόμου των πιο καταξιωμένων συγγραφέων του 19ου αιώνα, με βάση το ιστορικό και λογοτεχνικό στίγμα που άφησαν πίσω τους. Κάθε διήγημα συνοδεύεται από ένα σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα, καθώς και σχόλια.
Και τώρα ήρθε η ώρα να διαβάσετε τα διηγήματα. Ίσως μ’ ένα αναμμένο κερί ή μια λάμπα πετρελαίου δίπλα σας… Ο Leslie S. Klinger θεωρείται διεθνώς αυθεντία στον Σέρλοκ Χολμς και έχει επιμεληθεί την τρίτομη έκδοση The New Annotated Sherlock Holmes. Οι δύο πρώτοι τόμοι, The Complete Short Stories, κέρδισαν το βραβείο Έντγκαρ για το Καλύτερο Κριτικό/Βιογραφικό έργο. Πρόσφατα εξέδωσε τα The New Annotated H. P. Lovecraft και In the Company of Sherlock Holmes. O Klinger εκτελεί χρέη ταμία της Ένωσης Συγγραφέων Τρόμου, είναι μέλος της λογοτεχνικής λέσχης του Σέρλοκ Χολμς Baker Street Irregulars και ζει στο Μαλιμπού.

Προσωπική άποψη:
Η ανθολογία, οποιασδήποτε μορφής διηγημάτων, ποτέ δεν ήταν η πρώτη μου επιλογή. Θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο το να μπορέσει ν' αφηγηθεί κανείς μια ιστορία που θα είναι ουσιώδης και πλήρης, μέσα σε λίγες μόλις σελίδες. Ωστόσο, αν είχα να επιλέξω ένα βιβλίο αυτής της φυσιογνωμίας, τότε αναμφίβολα η θεματολογία του θα περιστρεφόταν γύρω από τη λογοτεχνία τρόμου και μυστηρίου. Οι ιστορίες αυτές είναι, όχι πιο εύκολα διαχειρίσιμες, αλλά μεγαλύτερης ευελιξίας και δημιουργικής αξιοποίησης της εκάστοτε κεντρικής τους θεματολογίας, μπορώντας να έχει στοχευμένη αρχή, μέση και τέλος που όλα μαζί οδηγούν σε μία ολοκληρωμένη εικόνα χωρίς κενά, ή με τόσα όσα επιτηδευμένα επιλέγει ο εκάστοτε λογοτέχνης ν' αφήσει προκειμένου να εντείνει την ένταση ή την αγωνία πίσω από το δράμα του.

Όπως οι περισσότεροι -κλασσικοί- αναγνώστες ανά την υφήλιο, έτσι κι εγώ ήρθα για πρώτη φορά σ' επαφή με την φανταστική και με τη λογοτεχνία τρόμου μέσω των έργων του λατρεμένου μου Poe, που δικαίως θεωρείται ο πατέρας των ειδών αυτών. Η αισθητική του μα και η αντίληψή γύρω από το τι μπορεί να ορίσει κανείς ως τρομακτικό, επηρέασαν σε τεράστιο βαθμό την εξέλιξη τους είδους μέσα στο πέρασμα του χρόνου, διευρύνοντας τους ορίζοντες κάποιων -αναγνωστών και λογοτεχνών-, μα κυρίως αποτελώντας πηγή έμπνευσης για τους περισσότερους. Φυσικά, πολλοί επιχείρησαν να τον αντιγράψουν, όμως ο Poe και το έργο του χαρακτηρίζονται από μια αρχέγονη, σχεδόν, λαχτάρα που κρύβει βαθιά στην ψυχή και στο ασυνείδητό του κάθε άνθρωπος που αναζητά απαντήσεις και που περισσότερο από κάθε τι άλλο, γοητεύεται απ' αυτό που τον φοβίζει, και θέλει να το εξερευνήσει. Ωστόσο, έχουν υπάρξει, στο πέρασμα του χρόνου, πολλοί αξιόλογοι υποστηρικτές του είδους, με άλλους να ξεχωρίζουν περισσότερο και άλλους λιγότερο, με τον καθένα, όμως, απ' αυτούς, να έχει βάλει το λιθαράκι του στη συντήρησή του.

Στη σκιά, λοιπόν, του έργου, αλλά και της φυσιογνωμίας, του τεράστιου αυτού λογοτέχνη, ο Leslie S. Klinger, ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς ανθολόγους, έχει επιλέξει μια σειρά κλασσικών διηγημάτων, ακόμα πιο κλασσικών συγγραφέων του 19ου αιώνα, οι οποίοι υπηρέτησαν τη φανταστική λογοτεχνία και τη λογοτεχνία τρόμου, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χαράζοντας τη δική του πορεία, και τιμώντας με αξιοπρέπεια και πάθος το είδος που υποστήριξαν, αν όχι σε όλο, στο μεγαλύτερο μέρος της δημιουργικής τους διαδρομής. Διηγήματα μοναδικά σε βάθος, ιδιαίτερης αισθητικής, άλλα τρομακτικά και άλλα ανατριχιαστικά, διηγήματα που παίζουν με το συνειδητό και το ασυνείδητο του αναγνώστη, που ζωντανεύουν τους χειρότερούς του εφιάλτες, μα που την ίδια στιγμή τον καλούν ν' αντιμετωπίσει τους φόβους του με θάρρος. Μία συλλογή εξαιρετικής έκδοσης κι επιμέλειας, από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, με μια εξαιρετική μετάφραση της Παλμπύρας Ισμυρίδου, που είναι ανεπίτρεπτο να λείπει από την συλλογή κάθε αναγνώστη.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Συλλογικό έργο
Μεταφραστής: Ισμυρίδου Παλμύρα
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 456
ISBN: 978-960-461-754-8