Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένα παιδί εξαφανίζεται σ’ ένα πάρκο έξω από τη Ρώμη.
Λίγο πιο μακριά από το σημείο όπου το είδαν για τελευταία φορά, βρίσκεται νεκρή η μητέρα του, αποκεφαλισμένη.
Ο εισαγγελέας και οι αστυνομικές αρχές πιστεύουν ότι δράστης είναι ο σύζυγος της γυναίκας, ο οποίος, τελώντας σε κατάσταση παροξυσμού, σκότωσε και τον γιο του, κρύβοντας το πτώμα. Αλλά, όταν η Κολόμπα Καζέλλι φτάνει στον τόπο του εγκλήματος, καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά.
Η Κολόμπα είναι τριάντα χρόνων, όμορφη, αθλητική, σκληρή. Αλλά δεν είναι πια στην υπηρεσία εξαιτίας ενός τραγικού συμβάντος στο οποίο δεν μπόρεσε να αντιδράσει. Κι όμως, εξακολουθεί να είναι αστυνομικός, και μάλιστα από τις καλύτερες. Το παλιό της αφεντικό το ξέρει και της ζητά να δουλέψει διακριτικά στην υπόθεση, ενώ τη φέρνει σε επαφή με τον Ντάντε Τόρρε, ο οποίος εξειδικεύεται στις εξαφανίσεις ατόμων και σε περιστατικά παιδικής κακοποίησης.
Ο Ντάντε θεωρείται ιδιοφυΐα, αλλά οι απίστευτες ικανότητές του στην εξαγωγή συμπερασμάτων φημολογείται ότι είναι εφάμιλλες μόνο με τις φοβίες και την παράνοιά του. Όταν ήταν παιδί, είχε απαχθεί και, ενώ όλοι τον θεωρούσαν νεκρό, εκείνος μεγάλωνε φυλακισμένος σε μια σιταποθήκη, όπου την ανατροφή του είχε αναλάβει η μοναδική επαφή του με τον κόσμο, ένα μυστηριώδες άτομο που απαιτούσε από τον Ντάντε να τον αποκαλεί Πατέρα.
Τώρα το αίτημα της Κολόμπα να τη βοηθήσει θα τον αναγκάσει να αντιμετωπίσει τον χειρότερό του εφιάλτη.
Διότι πίσω από την εξαφάνιση του παιδιού, ο Ντάντε αναγνωρίζει το χέρι του Πατέρα.

Προσωπική άποψη:
Άλλο ένα μυθιστόρημα με ιταλική υπογραφή για τις εκδόσεις Πατάκη, άλλη μία πολλά υποσχόμενη αστυνομική σειρά που πρέπει να δώσει τον δικό της αγώνα για να ξεχωρίσει στην αγορά, αν και αυτό είναι μάλλον εύκολο. Γιατί, το "Σκότωσε τον πατέρα" δεν είναι απλά ένα καλό βιβλίο που προσφέρει ενδιαφέρουσες αναγνωστικές στιγμές, μα ένα βιβλίο ιδιαίτερο που καταφέρνει να σε κερδίσει, όχι μόνο στα σημεία αλλά στο σύνολό του. Κι αν υποθέτετε πως ο Dazieri ίσως να είναι ένας νέος Carissi, τότε κάνετε πολύ μεγάλο λάθος, γιατί σε αντίθεση με την ωμή σκληρότητα του δεύτερου, ο πρώτος γράφει με έναν τρόπο που φαντάζει πιο ανθρώπινος, καθότι πιο τρυφερός και με διάθεση να προσεγγίσει την ψυχή του αναγνώστη μου, μα και με νότες χιούμορ που, σε προσωπικό πάντα επίπεδο, εκτιμώ απεριόριστα, ακόμα και σε ιστορίες όπως αυτή, γιατί το χιούμορ έχει πολλές εκφάνσεις και αποτελεί σπουδαίο "όπλο" αρκεί να χρησιμοποιηθεί σωστά.

Βρισκόμαστε στη Ρώμη, λοιπόν, έξω από ένα πάρκο της πόλης, όπου μια νεαρή μητέρα βρίσκεται νεκρή, έχοντας αποκεφαλιστεί, ενώ ο γιος της έχει εξαφανιστεί. Η αστυνομία αμέσως υποθέτει πως ο δράστης δεν είναι άλλος από τον πατέρα του παιδιού, το οποίο έχει επίσης δολοφονηθεί, κι ας μην έχουν βρει το σώμα του. Όμως, η Κολόμπα Καζέλλι, μια εξαιρετικά ευφυής αστυνομικός που έχει εγκαταλείψει την ενεργό δράση έπειτα από μια υπόθεση βομβιστικής ενέργειας με δραματικά αποτελέσματα, φτάνοντας στον τόπο του εγκλήματος, καταλαβαίνει πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Έτσι, λοιπόν, όταν το παλιό της αφεντικό τής ζητά να ερευνήσει μια διακριτικότητα την υπόθεση, εκείνη δεν μπορεί να του αρνηθεί, κι εκείνος, για να την διευκολύνει ακόμα περισσότερο, την φέρνει σ' επαφή με τον Ντάντε Τόρρε, ειδικό στις εξαφανίσεις και στις υποθέσεις παιδικής κακοποίησης, με τον ίδιο να έχει πέσει θύμα μιας εξ αυτών είκοσι χρόνια πριν, γεγονός που τον έχει τραυματίσει. Και η υπόθεση αυτή δεν θα είναι καθόλου εύκολη για εκείνον αφού, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία, πίσω από την εξαφάνιση του μικρού αγοριού βρίσκεται το ίδιο χέρι που οδήγησε στη δικιά του κάποτε. Το χέρι του Πατέρα και αυτό μόνο να ξυπνήσει εφιάλτες μπορεί.

Η κεντρική υπόθεση του βιβλίου είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και αγωνιώδης. Ο Dazieri, σε μια εποχή που η παιδική κακοποίηση βρίσκεται στο επίκεντρο διαφόρων αστυνομικών μυθιστορημάτων, καταφέρνει να της δώσει μια άλλη διάσταση, μια ξεχωριστή ταυτότητα, μα και να την προσεγγίσει με τρόπο διαφορετικό και ουσιαστικά ενδιαφέρων. Η πλοκή είναι σφιχτοδεμένη, και αν εξαιρέσουμε ένα δυο μικρά σημεία κάπου στο μέσον της αφήγησης, όπου έχουμε μία μικρή κοιλίτσα που κάνει το κείμενο να χάνει για λίγο το νεύρο του, μας παρασύρει σ' ένα οδοιπορικό όπου ο χρόνος μας, μ' έναν διεστραμμένο τρόπο, είναι άπλετος, και την ίδια στιγμή φαντάζει πολύ λίγος. Επιπλέον, όπως ήδη ανέφερα και στην εισαγωγή μου, ο Dazieri εντάσσει στο κείμενό του, και ειδικά στους διαλόγους του, συναισθηματικά και κωμικής διάθεσης στοιχεία, κάτι που το καθιστά πιο ρεαλιστικό, πιο γήινο, πιο ανθρώπινο, επιτρέποντάς μας ν' ανασάνουμε ακόμα και τις ώρες που τα πράγματα φαντάζουν αδιέξοδα.

Όμως, δεν είναι ούτε η καλή γραφή, ούτε η ενδιαφέρουσα πλοκή που με κέρδισαν στο βιβλίο αυτό, μα οι κεντρικοί χαρακτήρες του που είναι μελετημένοι και δουλεμένοι ακόμα και στις μικρότερες λεπτομέρειες που συνθέτουν το όλον τους. Η Κολόμπα και ο Ντάντε είναι οι άνθρωποι με τους οποίους θα ήθελες να κάνεις παρέα, όχι γιατί θα σου παρείχαν κάποιο αίσθημα ασφάλειας, αλλά γιατί θα έβρισκες πολύ γοητευτικό το να συγχρωτίζεσαι μαζί τους, και πολύ ενδιαφέρον, συνάμα, το να τους μελετήσεις. Και οι δυο τους είναι εξαιρετικά ευφυείς, μ' έναν ιδιαίτερο, ολόδικό τους τρόπο σκέψης και ανάλυσης δεδομένων, στοιχείων και καταστάσεων, ο οποίος χαρακτηρίζεται από μία οξυδέρκεια που δεν συναντάς εύκολα στις μέρες μας -ή αλλιώς, στην εποχή της αποχαύνωσης-, αλλά που την ίδια στιγμή έχουν δεκάδες προσωπικά προβλήματα να λύσεις και, κυρίως, δεκάδες προσωπικές ανασφάλειες και αγωνίες που πηγάζουν από το παρελθόν τους, πρόσφατο ή μη, που σημάδεψαν την ψυχή τους και την εμπότισαν μ' έναν εσωτερικό φόβο που δεν διακρίνεις πάντα με την πρώτη ματιά, αλλά πρέπει να κοιτάξεις λίγο βαθύτερα.

Το "Σκότωσε τον πατέρα" είναι ένα πολύπλοκο και περίπλοκο αστυνομικό μυθιστόρημα που δεν βασίζεται τόσο στη δράση, όσο στην διερεύνηση και ανάλυση των πιο σκοτεινών τμημάτων της ανθρώπινης σκέψης, συνείδησης και ψυχοσύνθεσης. Η παιδική κακοποίηση, μα και οι εξαφανίσεις παιδιών, που στην εποχή μας έχουν αυξηθεί δραματικά, με τις περισσότερες φορές να έχουν τραγική κατάληξη, μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Dazieri και αναλύονται μ' έναν τρόπο που προσωπικά δεν έχω δει σε άλλο σύγχρονο μυθιστόρημα, και το γεγονός πως ο ένας εκ των πρωταγωνιστών του έχει βιώσει αυτή τη φρίκη και την αγωνία, καθιστά το όλο εγχείρημα ακόμα πιο ενδιαφέρον. Ιστορία που σε καθηλώνει, αν και θα μπορούσε στο μέσον της να έχει αναπτυχθεί λίγο λιγότερο στα σημεία, χαρακτήρες που είναι αδύνατον να μην λατρέψεις, και η "ανατολή" μίας σειράς που έχει ακόμα περισσότερα να δώσει στο μέλλον και που ελπίζω, εκτός από την Κολόμπα -το όνομα της οποία έχει αυτή-, να επαναφέρει και τον Ντάντε.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sandrone Dazieri
Μεταφραστής: Οικονομίδου Μαρία
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 624
ISBN: 978-960-16-6371-5