"Τα ομοιοκατάληκτα" του Μάνου Ελευθερίου

Μια προσωπική επιλογή του Μάνου Ελευθερίου από παλαιότερα και νέα, ανέκδοτα γραπτά του συνθεμένα με την τεχνική της παραδοσιακής ρίμας. Συνθέσεις, ακριβώς, επί χάρτου. Ασκήσεις μετρικής. Μια πρόκληση, πάντα, για τους τεχνίτες του λόγου να συνθέσουν μέσ’ από μια μεγάλη ποικιλία μέτρων τη δική τους μουσική.
Επιπλέον, τα Ομοιοκατάληκτα, που δεν διαφέρουν θεματικά από το αναγνωρίσιμο ποιητικό σύμπαν του Μάνου Ελευθερίου, δείχνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την άρρηκτη ενότητα ποίησης και στιχουργικής που χαρακτηρίζει το έργο και την πορεία του.






"Η μοναδική ιστορία" του Julian Barnes

«Οι περισσότεροι έχουμε μία μόνο ιστορία να πούμε. Δεν εννοώ πως μας συμβαίνει ένα μόνο πράγμα στη ζωή μας: υπάρχουν αναρίθμητα συμβάντα, τα οποία μετατρέπουμε σε αναρίθμητες ιστορίες. Μόνο μία όμως έχει σημασία, μόνο μία αξίζει να ειπωθεί τελικά. Αυτή είναι η δική μου».
Είναι αρχές της δεκαετίας του εξήντα, σε ένα συντηρητικό προάστιο δεκαπέντε μίλια νοτίως του Λονδίνου. Ο Πολ, δεκαεννιά χρόνων, φοιτητής πανεπιστημίου που έχει γυρίσει σπίτι για τις διακοπές, μετά από παρότρυνση της μητέρας του γράφεται στην τενιστική λέσχη. Στο τουρνουά του μεικτού διπλού, παρτενέρ του είναι η κυρία Μακλέοντ. Είναι σαράντα οκτώ, όλο αυτοπεποίθηση και ειρωνεία. Το μικρό της όνομα είναι Σούζαν· είναι παντρεμένη με δυο μεγάλες κόρες. Ο Πολ και η Σούζαν γρήγορα γίνονται εραστές.
Ένα βαθύ, και βαθιά θλιμμένο, μυθιστόρημα για την αγάπη από έναν από τους πιο σπουδαίους χαρτογράφους της καρδιάς και των καπρίτσιων της.

"Η ωραία της ημέρας" του Joseph Kessel

Η Σεβερίν Σεριζί είναι μια όμορφη μεγαλοαστή που ζει στο Παρίσι. Απολαμβάνει απλόχερα τα πάντα. Αγαπά τον γοητευτικό άντρα της αλλά πίσω, από αυτή τη φαινομενική ευτυχία, κρύβεται ένα αίσθημα δυστυχίας και ανικανοποίητου. Η Σεβερίν, κυριευμένη από ανείπωτες ερωτικές φαντασιώσεις, προσπαθεί να βρει μια ισορροπία στη ζωή της, πράγμα αδύνατο, και τελικά μια μέρα χτυπάει την πόρτα ενός οίκου ανοχής ζητώντας να δουλέψει εκεί. Έτσι, μεταμορφώνεται στην «Ωραία της ημέρας», μια περιζήτητη πόρνη που ικανοποιεί τις πιο αλλόκοτες επιθυμίες των πελατών της. Το απόγευμα, επιστρέφει στο πολυτελές διαμέρισμά της και στον ανυποψίαστο σύζυγό της. Το δράμα ελλοχεύει…
Μια αμείλικτη καταγραφή του πάθους. Μια περιπέτεια του συναισθήματος.
Στο μυθιστόρημα βασίστηκε η ομότιτλη ταινία του Μπουνιουέλ με την Κατρίν Ντενέβ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

"Το βαμμένο πέπλο" του Somerset Maugham

Με θέμα την πνευματική αφύπνιση μιας γυναίκας, το κλασικό βιβλίο του Σόμερσετ Μομ προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών όταν πρωτοκυκλοφόρησε. Έχει μέχρι σήμερα μεταφερθεί τρεις φορές στον κινηματογράφο, με πιο πρόσφατη την ομώνυμη ταινία του 2006, σε σκηνοθεσία Τζον Καράν, με τη Ναόμι Γουάτς και τον Έντουαρντ Νόρτον στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.











"Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η Ελλάδα από τον Εμφύλιο στη Μεταπολίτευση" του Σωτήρη Ριζά

Ο Σωτήρης Ριζάς ακολουθεί και αναλύει την πολιτική πορεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενός ανθρώπου που επέδρασε αναμφίβολα ασυνήθιστα την πορεία της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Από το 1955 ως το 1995, από την ενεργό διακυβέρνηση ως την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο συγγραφέας αναλύει το ιστορικό πλαίσιο και την ιδεολογία του μακεδόνα πολιτικού και αποτιμά την κληρονομιά του.